Európában egyre több a súlyos Listeria-fertőzés az EU jelentése szerint
Hírek - 2025.12.12
A változó étrend és a népesség elöregedése hozzájárulhat a súlyos Listeria-fertőzések számának emelkedéséhez Európa-szerte, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új uniós One Health Zoonoses Report című jelentése szerint.
Évente több ezer ember betegszik meg Európa-szerte szennyezett élelmiszer fogyasztása után, a leggyakoribb fertőzési források között a tojás, a hús és a fogyasztásra kész (RTE) élelmiszerek szerepelnek. A jelentésből kiderül, hogy bár az élelmiszerbiztonsági előírások Európában továbbra is magasak, az élelmiszer eredetű megbetegedések továbbra is minden korcsoportban érintik az embereket – különösen a súlyos megbetegedésekre leginkább veszélyeztetetteket –, noha e betegségek közül sok megelőzhető lenne.
Listeria: ritka, de súlyos fertőzés
Az Európai Unióban (EU) bejelentett élelmiszer eredetű fertőzések közül 2024-ben a Listeria okozta a legtöbb kórházi kezelést és halálesetet. A Listeria-fertőzöttek közül 10-ből körülbelül 7 ember szorult kórházi ellátásra, és 12-ből 1 ember halt meg.
A fertőzések utóbbi években megfigyelt növekvő tendenciája több tényezőt is tükrözhet, többek között Európa elöregedő népességét, a változó étkezési szokásokat – például az RTE-élelmiszerek növekvő fogyasztását –, valamint a helytelen élelmiszer-kezelési és tárolási gyakorlatot.
Az RTE-élelmiszerek esetében a legtöbb kategóriában továbbra is nagyon alacsony a szennyezettségi szint: a Listeria monocytogenes-re vonatkozó legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az EU élelmiszerbiztonsági határértékeit meghaladó minták aránya az összes vizsgált termék esetében 0% és 3% között mozgott, a leggyakrabban fertőzött termékek között az erjesztett kolbászok voltak.
"Bár a fertőzés ritka, a Listeria súlyos megbetegedéseket okozhat, ami az egyik legsúlyosabb élelmiszer eredetű fenyegetéssé teszi, amelyet figyelemmel kísérünk" – mondta Ole Heuer, az ECDC One Health Related Diseases Unit vezetője. – "A veszélyeztetett csoportok, például az idős felnőttek, a terhes nők vagy a legyengült immunrendszerrel rendelkezők védelme erős felügyeletet, biztonságos élelmiszer-előállítást és kulcsfontosságú otthoni óvintézkedéseket igényel."
Az egyéb gyakori élelmiszer eredetű fertőzések
Míg a súlyos megbetegedések legnagyobb kockázatát a Listeria jelenti, addig Európában továbbra is a Campylobacter és a Salmonella a leggyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedések okozói, és a baromfihús valamint a tojás fontos fertőzési források.
A legutóbbi adatok az állattenyésztési ágazatban azt is mutatják, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a szalmonellára pozitívan tesztelt tenyészcsirke- és pulykaállományok száma. E baktériumok ellenőrzése az élelmiszerláncban továbbra is alapvető fontosságú az emberi megbetegedések csökkentése érdekében:
"Az idén jelentős számú uniós ország nem teljesítette a baromfiállományban előforduló szalmonella csökkentésére vonatkozó valamennyi célkitűzést, és csak 14 tagállam felelt meg teljes mértékben a követelményeknek" – mondta Frank Verdonck, az EFSA biológiai veszélyekkel, állategészségüggyel és állatjóléttel foglalkozó csoportjának vezetője. – "Ez arra emlékeztet bennünket, hogy az élelmiszerekkel terjedő baktériumok ellenőrzése az élelmiszerlánc mentén folyamatos erőfeszítéseket és ágazati koordinációt igényel, összhangban az »Egy egészség» megközelítéssel."
A fokozott felügyeleti eszközök, mint például a teljes genomszekvenálás, lehetővé teszik a hatóságok számára, hogy hatékonyabban észleljék és kivizsgálják a járványkitöréseket, támogatva ezzel az élelmiszerlánc egészét érintő összehangolt fellépéseket.
A legtöbb élelmiszer-eredetű betegség megelőzhető
A megfelelő élelmiszer-higiéniai gyakorlatok betartása a konyhában segíthet az embereknek nagymértékben csökkenteni a fertőzés kockázatát. Ezek közé tartozik:
- A hűtőszekrény 5°C-on vagy az alatt tartása.
- Az élelmiszerek, beleértve a fogyasztásra kész termékeket is, a fogyaszthatósági idő előtt fogyasztása.
- Az élelmiszerek, különösen a hús és a baromfi alapos megfőzése.
- Kéz-, kés- és felületmosás a nyers élelmiszerek kezelése után.
- A főtt élelmiszerek és a nyers termékek elkülönítve tartása.
A veszélyeztetett csoportoknak kerülniük kell a magas kockázatú élelmiszerek, például az RTE-termékek, a pasztőrözetlen tej és az abból készült lágysajt fogyasztását.
Változó étrend és az öregedéslakossághozzájárulhat a súlyos Listeria- fertőzések számának növekedéséhez Európa-szerte , az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új, az EU One Health zoonózisokról szóló jelentése szerint .
Európa-szerte minden évben emberek ezrei betegszenek meg szennyezett élelmiszer fogyasztása után, a tojás, a hús és a fogyasztásra kész élelmiszerek a leggyakoribb fertőzési források közé tartoznak. A jelentés rámutat, hogy bár az élelmiszer-biztonsági előírások Európában továbbra is magasak, az élelmiszer eredetű betegségek továbbra is minden korosztályt érintenek – különösen azokat, akik a legveszélyeztetettebbek a súlyos betegségekre –, annak ellenére, hogy ezek közül sok megelőzhető lenne.
Listeria : ritka, de súlyos fertőzés
2024-ben az Európai Unióban (EU) jelentett összes élelmiszer eredetű fertőzés közül a Listeria okozta a kórházi kezelések és halálesetek legmagasabb arányát. A Listeriával fertőzöttek körülbelül 70%-a kórházi ellátásra szorult, és minden 12. ember meghalt.
Az elmúlt években megfigyelt fertőzések számának növekedése számos tényezőt tükrözhet, beleértve Európa elöregedő lakosságát, a változó étkezési szokásokat – mint például a fogyasztásra kész élelmiszerek növekvő fogyasztását –, valamint a nem megfelelő élelmiszer-kezelési és -tárolási gyakorlatokat.
A fogyasztásra kész élelmiszerek esetében a szennyezettségi szint a legtöbb kategóriában továbbra is nagyon alacsony: a Listeria monocytogenesre vonatkozó legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az uniós élelmiszer-biztonsági határértékeket túllépő minták aránya az összes elemzett termék esetében 0% és 3% között mozgott, a fermentált kolbászok voltak a leggyakrabban szennyezett termékek.
„Bár a szennyeződés ritka, a Listeria súlyos betegséget okozhat, ami az egyik legsúlyosabb, élelmiszer eredetű fenyegetéssé teszi, amelyet figyelemmel kísérünk” – mondta Ole Heuer, az ECDC Egy Egészségügyi Kapcsolatos Betegségek Egységének vezetője. „A veszélyeztetett csoportok, például az idősebb felnőttek, a terhes nők vagy a legyengült immunrendszerűek védelme szigorú megfigyelést, biztonságos élelmiszertermelést és otthoni kulcsfontosságú óvintézkedéseket igényel.”
Egyéb gyakori élelmiszer eredetű fertőzések
Míg a Listeria jelenti a legnagyobb kockázatot a súlyos megbetegedésekre, a Campylobacter és a Salmonella továbbra is az élelmiszer eredetű megbetegedések leggyakoribb okai Európában, a baromfihús és a tojás pedig a fertőzés fontos forrásai.
Az állattenyésztési ágazat legújabb adatai azt is mutatják, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt a szalmonellára pozitív tesztet produkáló tenyészcsirke- és pulykaállományok száma . Ezen baktériumok élelmiszerláncban való ellenőrzése továbbra is elengedhetetlen az emberi megbetegedések csökkentéséhez:
„ Idén jelentős számú uniós ország nem teljesítette a baromfiban előforduló szalmonella csökkentésére vonatkozó összes célkitűzést , és mindössze 14 tagállam felelt meg teljes mértékben a követelményeknek ” – mondta Frank Verdonck, az EFSA Biológiai Veszélyek és Állategészségügy és Állatjólét Egységének vezetője. „ Ez arra emlékeztet minket, hogy az élelmiszerláncban előforduló baktériumok ellenőrzése folyamatos erőfeszítést és ágazatközi koordinációt igényel, összhangban az Egy Egészségügyi Megközelítéssel.”
Fejlettebb megfigyelőeszközök, mint példáulteljes genom szekvenálás, lehetővé teszi a hatóságok számára a járványkitörések hatékonyabb felderítését és kivizsgálását, támogatva az összehangolt fellépéseket az élelmiszerláncban.
A legtöbb élelmiszer eredetű betegség megelőzhető
A megfelelő élelmiszer-higiéniai gyakorlatok betartása a konyhában jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát. Ezek a következők:
- A hűtőszekrényben 5°C-on vagy az alatt tartandó.
- Élelmiszerek, beleértve a fogyasztásra kész termékeket is, fogyasztása a minőségmegőrzési idő előtt.
- Az ételek alapos átsütése, különösen a hús és a baromfi.
- Kézmosás, kések és felületek mosása nyers élelmiszerek kezelése után.
- A főtt ételek elkülönített tárolása a nyers termékektől.
A veszélyeztetett csoportoknak kerülniük kell a magas kockázatú élelmiszerek, például a fogyasztásra kész termékek, a pasztőrözött tej és az ebből készült lágy sajtok fogyasztását.
Forrás: efsa.europa.eu/en
Címkék: listeria, élelmiszer, élelmiszerbiztonság
Az unióban és hazánkban is emelkedett az étkezési tojás ára
Afrikai sertéspestist azonosítottak elhullott vaddisznóban a ...
Közel 30 százalékkal nőtt a szarvasmarhavágások száma 2025 első ...
Földimogyoró – A jövő szárazságtűrő növénye
„Minden egyes szemet lefényképez a rendszer” – ...
A gazdálkodók számíthatnak a kormányra szárazsággal szembeni ...
Mercosur: Az EP-képviselők jóváhagyták az uniós mezőgazdaság ...
ISMÉT BŐVÜL AZ RAGT PORTFÓLIÓJA – Megállapodás született a ...
HETECH, 2025: Az új és újabb eredményeket egyre nagyobb ...
Precíz, megbízható, strapabíró a HORSCH Maestro