TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 71.404,91 Ft (tonna)
Napraforgómag: 204.419,51 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.063,08 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 64.767,32 Ft (tonna)
Repcemag: 188.736,46 Ft (tonna)
Full-fat szója: 194.618,32 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 578 Ft
Benzin ára: 566 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,88000
USD: 327,18000
CHF: 411,60000
GBP: 437,86000
Hirdetés
Európában egyre több a súlyos Listeria-fertőzés az EU jelentése szerint

Európában egyre több a súlyos Listeria-fertőzés az EU jelentése szerint

Hírek - 2025.12.12

A változó étrend és a népesség elöregedése hozzájárulhat a súlyos Listeria-fertőzések számának emelkedéséhez Európa-szerte, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új uniós One Health Zoonoses Report című jelentése szerint.

Évente több ezer ember betegszik meg Európa-szerte szennyezett élelmiszer fogyasztása után, a leggyakoribb fertőzési források között a tojás, a hús és a fogyasztásra kész (RTE) élelmiszerek szerepelnek. A jelentésből kiderül, hogy bár az élelmiszerbiztonsági előírások Európában továbbra is magasak, az élelmiszer eredetű megbetegedések továbbra is minden korcsoportban érintik az embereket – különösen a súlyos megbetegedésekre leginkább veszélyeztetetteket –, noha e betegségek közül sok megelőzhető lenne.

Listeria: ritka, de súlyos fertőzés

Az Európai Unióban (EU) bejelentett élelmiszer eredetű fertőzések közül 2024-ben a Listeria okozta a legtöbb kórházi kezelést és halálesetet. A Listeria-fertőzöttek közül 10-ből körülbelül 7 ember szorult kórházi ellátásra, és 12-ből 1 ember halt meg.

A fertőzések utóbbi években megfigyelt növekvő tendenciája több tényezőt is tükrözhet, többek között Európa elöregedő népességét, a változó étkezési szokásokat – például az RTE-élelmiszerek növekvő fogyasztását –, valamint a helytelen élelmiszer-kezelési és tárolási gyakorlatot.

Az RTE-élelmiszerek esetében a legtöbb kategóriában továbbra is nagyon alacsony a szennyezettségi szint: a Listeria monocytogenes-re vonatkozó legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az EU élelmiszerbiztonsági határértékeit meghaladó minták aránya az összes vizsgált termék esetében 0% és 3% között mozgott, a leggyakrabban fertőzött termékek között az erjesztett kolbászok voltak.

"Bár a fertőzés ritka, a Listeria súlyos megbetegedéseket okozhat, ami az egyik legsúlyosabb élelmiszer eredetű fenyegetéssé teszi, amelyet figyelemmel kísérünk" – mondta Ole Heuer, az ECDC One Health Related Diseases Unit vezetője. – "A veszélyeztetett csoportok, például az idős felnőttek, a terhes nők vagy a legyengült immunrendszerrel rendelkezők védelme erős felügyeletet, biztonságos élelmiszer-előállítást és kulcsfontosságú otthoni óvintézkedéseket igényel."

Az egyéb gyakori élelmiszer eredetű fertőzések

Míg a súlyos megbetegedések legnagyobb kockázatát a Listeria jelenti, addig Európában továbbra is a Campylobacter és a Salmonella a leggyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedések okozói, és a baromfihús valamint a tojás fontos fertőzési források.

A legutóbbi adatok az állattenyésztési ágazatban azt is mutatják, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a szalmonellára pozitívan tesztelt tenyészcsirke- és pulykaállományok száma. E baktériumok ellenőrzése az élelmiszerláncban továbbra is alapvető fontosságú az emberi megbetegedések csökkentése érdekében:

"Az idén jelentős számú uniós ország nem teljesítette a baromfiállományban előforduló szalmonella csökkentésére vonatkozó valamennyi célkitűzést, és csak 14 tagállam felelt meg teljes mértékben a követelményeknek" – mondta Frank Verdonck, az EFSA biológiai veszélyekkel, állategészségüggyel és állatjóléttel foglalkozó csoportjának vezetője. – "Ez arra emlékeztet bennünket, hogy az élelmiszerekkel terjedő baktériumok ellenőrzése az élelmiszerlánc mentén folyamatos erőfeszítéseket és ágazati koordinációt igényel, összhangban az »Egy egészség» megközelítéssel."

A fokozott felügyeleti eszközök, mint például a teljes genomszekvenálás, lehetővé teszik a hatóságok számára, hogy hatékonyabban észleljék és kivizsgálják a járványkitöréseket, támogatva ezzel az élelmiszerlánc egészét érintő összehangolt fellépéseket.

A legtöbb élelmiszer-eredetű betegség megelőzhető

A megfelelő élelmiszer-higiéniai gyakorlatok betartása a konyhában segíthet az embereknek nagymértékben csökkenteni a fertőzés kockázatát. Ezek közé tartozik:

  • A hűtőszekrény 5°C-on vagy az alatt tartása.
  • Az élelmiszerek, beleértve a fogyasztásra kész termékeket is, a fogyaszthatósági idő előtt fogyasztása.
  • Az élelmiszerek, különösen a hús és a baromfi alapos megfőzése.
  • Kéz-, kés- és felületmosás a nyers élelmiszerek kezelése után.
  • A főtt élelmiszerek és a nyers termékek elkülönítve tartása.

A veszélyeztetett csoportoknak kerülniük kell a magas kockázatú élelmiszerek, például az RTE-termékek, a pasztőrözetlen tej és az abból készült lágysajt fogyasztását.

Változó étrend és az öregedéslakossághozzájárulhat a súlyos Listeria- fertőzések számának növekedéséhez Európa-szerte , az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új, az EU One Health zoonózisokról szóló jelentése szerint .

Európa-szerte minden évben emberek ezrei betegszenek meg szennyezett élelmiszer fogyasztása után, a tojás, a hús és a fogyasztásra kész élelmiszerek a leggyakoribb fertőzési források közé tartoznak. A jelentés rámutat, hogy bár az élelmiszer-biztonsági előírások Európában továbbra is magasak, az élelmiszer eredetű betegségek továbbra is minden korosztályt érintenek – különösen azokat, akik a legveszélyeztetettebbek a súlyos betegségekre –, annak ellenére, hogy ezek közül sok megelőzhető lenne.

Listeria : ritka, de súlyos fertőzés

2024-ben az Európai Unióban (EU) jelentett összes élelmiszer eredetű fertőzés közül a Listeria okozta a kórházi kezelések és halálesetek legmagasabb arányát. A Listeriával fertőzöttek körülbelül 70%-a kórházi ellátásra szorult, és minden 12. ember meghalt.

Az elmúlt években megfigyelt fertőzések számának növekedése számos tényezőt tükrözhet, beleértve Európa elöregedő lakosságát, a változó étkezési szokásokat – mint például a fogyasztásra kész élelmiszerek növekvő fogyasztását –, valamint a nem megfelelő élelmiszer-kezelési és -tárolási gyakorlatokat.

A fogyasztásra kész élelmiszerek esetében a szennyezettségi szint a legtöbb kategóriában továbbra is nagyon alacsony: a Listeria monocytogenesre vonatkozó legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az uniós élelmiszer-biztonsági határértékeket túllépő minták aránya az összes elemzett termék esetében 0% és 3% között mozgott, a fermentált kolbászok voltak a leggyakrabban szennyezett termékek.

„Bár a szennyeződés ritka, a Listeria súlyos betegséget okozhat, ami az egyik legsúlyosabb, élelmiszer eredetű fenyegetéssé teszi, amelyet figyelemmel kísérünk” – mondta Ole Heuer, az ECDC Egy Egészségügyi Kapcsolatos Betegségek Egységének vezetője. „A veszélyeztetett csoportok, például az idősebb felnőttek, a terhes nők vagy a legyengült immunrendszerűek védelme szigorú megfigyelést, biztonságos élelmiszertermelést és otthoni kulcsfontosságú óvintézkedéseket igényel.” 

Egyéb gyakori élelmiszer eredetű fertőzések

Míg a Listeria jelenti a legnagyobb kockázatot a súlyos megbetegedésekre, a Campylobacter és a Salmonella továbbra is az élelmiszer eredetű megbetegedések leggyakoribb okai Európában, a baromfihús és a tojás pedig a fertőzés fontos forrásai.

Az állattenyésztési ágazat legújabb adatai azt is mutatják, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt a szalmonellára pozitív tesztet produkáló tenyészcsirke- és pulykaállományok száma . Ezen baktériumok élelmiszerláncban való ellenőrzése továbbra is elengedhetetlen az emberi megbetegedések csökkentéséhez:

„ Idén jelentős számú uniós ország nem teljesítette a baromfiban előforduló szalmonella csökkentésére vonatkozó összes célkitűzést , és mindössze 14 tagállam felelt meg teljes mértékben a követelményeknek ” – mondta Frank Verdonck, az EFSA Biológiai Veszélyek és Állategészségügy és Állatjólét Egységének vezetője. „ Ez arra emlékeztet minket, hogy az élelmiszerláncban előforduló baktériumok ellenőrzése folyamatos erőfeszítést és ágazatközi koordinációt igényel, összhangban az Egy Egészségügyi Megközelítéssel.” 

Fejlettebb megfigyelőeszközök, mint példáulteljes genom szekvenálás, lehetővé teszi a hatóságok számára a járványkitörések hatékonyabb felderítését és kivizsgálását, támogatva az összehangolt fellépéseket az élelmiszerláncban.

A legtöbb élelmiszer eredetű betegség megelőzhető

A megfelelő élelmiszer-higiéniai gyakorlatok betartása a konyhában jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát. Ezek a következők:

  • A hűtőszekrényben 5°C-on vagy az alatt tartandó.
  • Élelmiszerek, beleértve a fogyasztásra kész termékeket is, fogyasztása a minőségmegőrzési idő előtt.
  • Az ételek alapos átsütése, különösen a hús és a baromfi.
  • Kézmosás, kések és felületek mosása nyers élelmiszerek kezelése után.
  • A főtt ételek elkülönített tárolása a nyers termékektől.

A veszélyeztetett csoportoknak kerülniük kell a magas kockázatú élelmiszerek, például a fogyasztásra kész termékek, a pasztőrözött tej és az ebből készült lágy sajtok fogyasztását.




Forrás: efsa.europa.eu/en

Címkék: listeria, élelmiszer, élelmiszerbiztonság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Közel 30 százalékkal nőtt a szarvasmarhavágások száma 2025 első ...

  A vágómarha termelői ára az AKI PÁIR adatai szerint tovább emelkedett 2025 1–44. hetében: 1 ...