TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 72.956,80 Ft (tonna)
Napraforgómag: 206.089,58 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 74.316,81 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 64.991,67 Ft (tonna)
Repcemag: 180.916,51 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.933,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 590 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,46
USD: 334,39
CHF: 418,62
GBP: 441,03
Hirdetés
Visszatért a nyúlhús a magyar tányérokra: nagy sikerrel zárult az első Európai Nyúlhús Napok

Visszatért a nyúlhús a magyar tányérokra: nagy sikerrel zárult az első Európai Nyúlhús Napok

Hírek - 2025.10.28

Hatalmas érdeklődés kísérte az első alkalommal megrendezett Európai Nyúlhús Napokat, amelyet 2025. október 4–5. között tartottak országszerte. A gasztronómiai programsorozat célja, hogy emlékeztesse a magyar fogyasztókat a mára elfeledetté vált, ám a magyar konyhában az ősidőktől szereplő nyúlhús sokoldalúságára, egészségességére és gasztronómiai értékeire.

A két nap alatt összesen 32 étterem vett részt a kezdeményezésben, az ország szinte minden tájáról – Budapestről, Debrecenből, Egerből, Nyíregyházáról, Szekszárdról, Kaposvárról, Pécsről és a Balaton-felvidékről, valamint több kisebb település, például Zengővárkony, Palkonya, Szálka vagy Lajoskomárom is részt vett az akcióban, aminek köszönhetően a program valódi országos gasztronómiai összefogássá vált.

Az éttermek vendégei modern és friss tálalásban olyan kreatív és különleges nyulas fogásokat kóstolhattak, mint a rozmaringos nyúlcomb vadasan, a feketeerdő sonkába göngyölt nyúlgerinc, a nyúlragus rizottó vagy a klasszikus nyúl erőleves. A felvonultatott fogások segítettek újraértelmezni a nyúlhúst, mint könnyen elérhető, egészséges alapanyagot, ami az ünnepekre és a hétköznapokra egyaránt kiváló választás.

Sikeres kóstoltatás a hétvégén
A programsorozatot október 17-én egy különleges, öt pest megyei bevásárlóközpontban zajló kóstoltatás követte, ahol összesen kétezer nyúlhúsos falatkát kínáltak az érdeklődőknek. A kétféle ínyenc kóstoló – kakukkfüves tépett nyúlpástétom füge chutney-val, illetve tárkonyos tépett nyúlpástétom tormahabbal és aszalt vörösáfonyával tésztaágyon – igazi közönségkedvencnek bizonyult, a vásárlók nyitottan és örömmel fogadták a nem mindennapi gasztronómiai élményt.

A tapasztalatok egyértelműen arra engednek következtetni, hogy van érdeklődés a minőségi, kreatívan elkészített nyúlhúsos fogások iránt Magyarországon.

A nyúlhús reneszánsza – egészséges, finom, európai
A Nyúl Terméktanács és a spanyol INTERCÚN szakmai partnerségével, valamint az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló eseménysorozat egy hároméves kampány első állomása, melynek célja, hogy visszaemelje a nyúlhúst a mindennapi és az ünnepi magyar konyha alapanyagai közé. A nyúlhús allergén- és zsírmentes, könnyen emészthető, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és kiválóan alkalmazkodik a magyar konyha ízvilágához.

Magyarország a nyúlhústermelés élvonalában
Hazánk Európa negyedik legnagyobb nyúlhústermelője és a világ második legnagyobb exportőre. Az európai nyúlhús megbízható minőséget, valamint kiemelkedő állatjóléti, környezeti és élelmiszerbiztonsági standardokat képvisel. Bár Magyarország kiemelkedő szereplő az exportpiacon, fontos cél, hogy a nyúlhús a hazai fogyasztók asztalain is mindennapossá váljon” – mondta Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke.

Címkék: nyúl, nyúlhús
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

MA TE mit eszel? – Allergének nyomában

Ismét új adással jelentkezik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tudománynépszerűsítő sorozata. A Nemzeti ...