Hirdetés
 Magyarország ismét szállíthat élő szarvasmarhát Törökországba

Magyarország ismét szállíthat élő szarvasmarhát Törökországba

Hírek - 2016.06.14

Magyarország ismét szállíthat élő szarvasmarhát Törökországba - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A tárca közleménye szerint Bognár Lajos országos főállatorvos a magyarországi export növelése érdekében 5 unión kívüli és 2 uniós ország magas rangú állategészségügyi tisztviselőjével folytatott kétoldalú egyeztetéseket az Állategészségügyi Világszervezet májusi éves közgyűlésén.
Közölték, a kéknyelv-betegség magyarországi jelenléte hátrányosan érintette az élőállatok európai és EU-n kívüli országbeli kereskedelmét.
Kiemelik: a tárgyalások eredményeként a jövőben kedvezőbb állategészségügyi feltételek mellett folytatódhat az élő kérődzők szállítása Ausztrián keresztül Olaszországba, valamint ismételten megindulhat az élő szarvasmarhák szállítása Törökországba.
A kanadai főállatorvossal folytatott megbeszélések alapján tovább bővülhet az exportra engedélyezett állati eredetű termékek köre, így az engedélyezési eljárások után az élősertés, a sertéshús és -húskészítmény, valamint a baromfihús és -húskészítmény mellett például marhahúst, nyúlhúst is exportálhatnak majd a magyar előállítók Kanadába - közölte az FM.
Az országos főállatorvos a thaiföldi képviselővel folytatott beszélgetés során megerősítette Magyarország naposcsibére és keltetőtojásra, libamájra, különböző pulykatermékekre, valamint sertéshúsra vonatkozó exportigényét. Ezért a közeljövőben további tárgyalásokat folytatnak az exportengedélyezésért felelős thai hatósággal.
A tájékoztatás szerint Magyarország kedvező járványügyi helyzetének fenntartása érdekében az országos főállatorvos az ukrán és a szerb állategészségügyi hatóság vezetőivel is tárgyalt. A jövőben Ukrajna a kárpátaljai területek veszettség-mentesítési programjához az EU által társfinanszírozott, magyarországi veszettség-mentesítési program részeként kap pénzügyi támogatást. A tárgyalófelek megegyeztek a kétoldalú megállapodás részleteiről, az erről szóló szerződést rövid időn belül hivatalosan is aláírhatják.
Forrás: MTI

Címkék:
Kiemelt hírek