TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
Izgalmak a lankákon, avagy AXIÁL GaboNAP II.

Izgalmak a lankákon, avagy AXIÁL GaboNAP II.

Hírek - 2024.06.27

Izgalmas és érdekes rendezvényre hívta vendégeit immár második alkalommal az AXIÁL Kft. egy jól szervezett, vendégvárós nyári napon. Dunaszekcsőn, a Dunagyöngye 2000 Mg. Zrt. lankáin kaptunk ízelítőt abból, milyen is a XXI. századi betakarítás modern gépekkel.

Izgalmak a lankákon, avagy AXIÁL GaboNAP II.

Előtérben a jubileumi 500.000-dik CLAAS kombájn és hátul a felsorakozott CLAAS armada

Az AXIÁL szinte a teljes CLAAS-os géppalettáját, illetve néhány, a betakarításhoz szükséges eszközét is felvonultatta, hogy azok a partnerei is megismerjék az ilyen irányú feladatokat, akiknek ez nem annyira tartozik a munkájuk közé. Kuriózumként pedig a harsewinkeli CLAAS gyár 500.000-dik egyedi festésű kombájnját, egy LEXION-t is megcsodálhattak a vendégek. A gyönyörű és autentikus környezetben öt helyszínen próbálhatták ki a résztvevők, mit is tudnak ezek a gépek, miután egy kiadós, helyi termékekből összeállított aratási reggelit elfogyasztottak.

Izgalmak a lankákon, avagy AXIÁL GaboNAP II.

Az aratási munka megkezdése előtt fontos a napi karbantartás, így történt ez most is, ha jelképesen is

Az első állomáson az aratás megkezdése előtti fontos, napi karbantartás teendőivel ismerkedhettünk meg, ahol ki is cserélhettük a jelképesen megkopott rugós motollafogakat, ellenőrizhettük a motor – és hidraulika olaj szinteket, légszűrőt, zsírzási pontokat. Ezt követően pedig lehetőség volt a ma már egyre gyakrabban használatos, sokféle feladatra alkalmas drónok kipróbálására egy könnyed akadálypályán, mely szó szerint „részegítő” élményt jelentett a kezdő pilótának.

Izgalmak a lankákon, avagy AXIÁL GaboNAP II.

Sokunknak adott új élményt a drón teszt

A második ponton azt tapasztalhattuk meg, milyen a CLAAS LEXION, LEXION MONTANA, TRION kombájn „űrbázisnak is beillő” kényelmes, temperált fülkéje belülről. Milyen egy ilyen gépet vezetni repce aratásban, miközben a komputerek felügyelik a beállított értékeket és kamerák figyelik a magtartályban lévő anyag tisztaságát, kis színes körökkel jelölve az idegen anyagokat, a szecskázó munkáját, vagy például, ha tolatni kell, a vonófejet, a kombájn mögötti területet. Az automata kormányzás az RTK jelek alapján 2,5 cm-es pontossággal a megfelelő útra „tereli” a betakarító gépet. A megtelt magtartályból a termény a CLAAS traktorok vontatta Horsch átrakókocsira, illetve Oehler valamint Romsan pótkocsikra került.

Izgalmak a lankákon, avagy AXIÁL GaboNAP II.

Egy jól felszerelt kombájn nagyon sok információval tudja segíteni a kezelő munkáját

A következő helyszínen traktoros ügyességi pályán lehetett kipróbálni, milyen vezetni a CLAAS AXION gumikerekes, gumikerekes és gumihevederes, illetve a jelenleg legnagyobb CLAAS erőgépet, az új XERION 12.650-es gumihevederes traktort.

Izgalmak a lankákon, avagy AXIÁL GaboNAP II.

Akinek volt bátorsága meglovagolni 653 LE-t, kipróbálhatta a CLAAS jelenleg legnagyobb traktorát, az új XERION 12.650-est

Egy további állomáson már a szögletes nagybálák összegyűjtését CLAAS ARION-hoz kapcsolt Arcusin Forstack bálacsoportosító kocsival és egy Schäffer gumikerekes, derékcsuklós rakodóval, a körbálák rakodását szintén CLAAS ARION-ra szerelt traktoros homlokrakodó munkaeszközökkel lehetett kipróbálni.

Izgalmak a lankákon, avagy AXIÁL GaboNAP II.

A betakarítási munka egyik fázisa lehet a bálák begyűjtése és rakodása, itt erre is lehetőség volt, ha úgy tetszett, egy Schäffer 6680-as derékcsuklós, teleszkópos rakodógéppel

Levezetésképpen pedig az utolsó helyszínen a szomszédos „kacsatavon” tudtuk áthevült testünket lehűteni egy-egy vízibicikli fedélzetén.

A nap megkoronázásaként vendéglátóink egy igazi bajai halfőző bajnok által elkészített bajai halászlére invitáltak bennünket, mely méltán váltotta ki a megfáradt „aratómunkások” elismerését.

Ahogy mondani szokták: „A foglalkozás elérte célját!”, mindenki élményekkel, jóllakottan térhetett haza, KLASSZ volt minden!

Címkék: axiál kft., AXIÁL GaboNAP
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fókuszban a tányérvédelem

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a ...