A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX

Zöld Ipari Innováció Program eredményhirdetés

Hírek - 2016.05.03

A Szent István Egyetem – a környezetvédelem iránt elkötelezett felsőoktatási intézményként és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Zöld Ipari Innováció (HU-09) Program Operátoraként – 2016 elején ismét pályázatot hirdetett „Hulladék mennyiségének és a levegő, víz, talaj szennyezésének csökkentése”, valamint „Környezetbarát termelési technológiák fokozottabb használata” címmel. A környezeti témakörben beérkezett 44 pályázat közül a formai ellenőrzés után 41 került szakmai, tartalmi értékelésre. Az Egyetem, döntése alapján, ezek közül 12 pályázati projekt megvalósítását támogatja.

Zöld Ipari Innováció Program eredményhirdetés


A Szent István Egyetem elsősorban olyan projektekhez nyújt támogatást a „Zöld ipari innováció” program keretében, melyek a zöld vállalkozások versenyképességének erősítését, a meglévő iparágak zöldebbé tételét és a zöld innovációk elterjesztését célozzák. Az Egyetem számára erre a célra közel 6,5 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.

A Szent István Egyetem a Zöld ipari innováció program keretében a 2013. évben már meghirdetett egy pályázati felhívást. A program két alprogramjában – „Hulladék mennyiségének és a levegő, víz, talaj szennyezésének csökkentése”, valamint „Környezetbarát termelési technológiák fokozottabb használata” – olyan projektek részesültek eddig támogatásban, melyekben innovatív zöld technológiák fejlesztése és bevezetése történik saját felhasználásra, vagy termékként, piacon történő értékesítésre. Mindezek mellett fontos célkitűzés az új, „zöld” munkahelyek teremtése is.

A 2016. évben második alkalommal is lehetőség nyílt hasonló tartalmú pályázatok benyújtására. A Zöld ipari innováció programban támogatott projektek keretösszege jelen pályázati körben közel 1,5 milliárd forint, a támogatások összege projektenként 50-300 millió forint közötti. A támogatott 12 projekt jelentős részének megvalósításában norvégiai szervezetek is részt vesznek, ezzel is erősítve a két ország közötti bilaterális kapcsolatokat.

A „Hulladék mennyiségének és a levegő, víz, talaj szennyezésének csökkentése” elnevezésű alprogram keretében a következő gazdasági társaságok részesülnek támogatásban: Pannon Tyre Recycling Zrt., Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Kft., Szuro Trade Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., Seqomics Biotechnológia Kft., Greenlight Környezetvédelmi Tanácsadó Kft., Balaton Dock Kft.

A „Környezetbarát termelési technológiák fokozottabb használata” elnevezésű alprogram keretében a következő gazdasági társaságok nyertek támogatást: Hercules Investment Kft., ProDSP Technologies Mérnökiroda Fejlesztő és Gyártó Kft., Fermentia Mikrobiológiai Kft., Inwatech Környezetvédelmi Kft., Enviroinvest Környezetvédelmi és Biotechnológiai Zrt., Terra Humana Tiszta Technológiákat Tervező, Fejlesztő és Kivitelező Kft.

Azok a pályázatok, amelyek szakmai tartalmuk alapján támogathatóak lennének, de a rendelkezésre álló keret szűkössége miatt most nem kaptak támogatást, tartaléklistára kerültek.
A projektek megvalósítására egy év áll rendelkezésre.

További információ: http://norveg_alap.szie.hu/


Címkék: