TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Hogyan gyűjtsünk, miképpen szárítsunk?

Hogyan gyűjtsünk, miképpen szárítsunk?

Hírek - 2023.07.22

Az illatos, gyógyító teák alapanyagának jó részét mi magunk is összeállíthatjuk, ha rendelkezünk a megfelelő ismeretekkel. Mielőtt nekilátunk a gyűjtésnek, szárításnak jó, ha pár megtanulunk.

A növénynek csak azt a részét  szedjük le, amely a számunkra lényeges hatóanyagot tartalmazza. Ez lehet pl. levél, virág, leveles szár. Ne tépjük a  gyógynövényt, hanem metszőolló, olló, kés segítségével gyűjtsük,  ezzel is óvjuk. Ugyanis, ha kézzel tépjük, könnyen kifordulhat a növény gyökerestől.

A friss növény könnyen befülled, ezért a gyűjtéshez ne használjunk műanyag szatyrot,vászontáskát, részesítsük előnyben a kosarat, papírtasakot. A virágokat lazán gyűjtsük, tegyük kosarakba, hogy ne barnuljanak meg.Száraz, meleg időben gyűjtsünk, a vizes, harmatos növény is hamar befülled, rohadni kezd. Az egészséges növényeket gyűjtsünk, a rovar rágta, foltos, sárguló levelű vagy színét vesztett gyógynövény értéktelen.  a gyógynövényeket nem mossuk meg, így érthető, hogy nagyon fontos, az, hogy teljesen tiszta, vegyszermentes területről szedjük őket.

Száríts, de helyesen

A legegyszerűbb szárítási mód, ha lazán összekötjük a növényt, majd felakasztjuk. Áéltalában az  a helyes, ha az árnyékos helyen szárítunk, bár vannak  kivételek is. A már megszáradt gyógynövényeket mindig naptól védett, száraz helyen kell  tárolnunk.  Célszerű, ha a tároláshoz üvegedényt, papírtasakot vagy fémdobozt használunk. Szintén a könnyebb használhatóságot segíti az, ha címkézzük a dobozokat,  a gyógynövény nevével és a begyűjtés dátumával.
Forrás: hellovidék.hu, Fotó: pixabay

Címkék: gyógynövény, tea
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...