TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Rendkívül invazív növényfaj jelent meg Kelet-Magyarországon, nehéz lesz megbirkózni vele

Rendkívül invazív növényfaj jelent meg Kelet-Magyarországon, nehéz lesz megbirkózni vele

Hírek - 2023.06.28

Szemétkupac között figyelt fel egy túrázó a bambuszra, erre a rendkívül invazív növényfajra Debrecenben. Ha elszaporodik, ember legyen a talpán, aki kiirtja.

Debrecenben több helyen, köztük a Liget téren konténerbe ültetett bambusz díszíti a köztereket, a szabad földben gyökerező példány viszont rendkívül szemtelenül terjed és irt ki minden körülötte fejlődő növényt – tudatta a Haon.hu megyei portállal Váradi Zoltán, a Természettár vezetője.

A városban és környékén is találni csírázásnak indult bambuszokat, ami idővel komoly problémákat jelenthet. A gyors terjedése miatt később a környezetben is kárt tehet. A gondot az jelenti, hogy a növény nem őshonos Magyarországon, ezáltal nincs olyan élőlény, amelyik elfogyasztaná, még a madarak sem tudják hasznosítani fészekrakás idején.

Váradi Zoltán felhívta arra a figyelmet, hogy bambuszt ültetni csak edénybe vagy ásott kútba érdemes, ahonnan a gyökérzet nem terjed tovább, ha viszont elhatalmasodott a kertünkben, csak teljes talajforgatással lehet megszabadulni a makacs hajtásoktól. Ha pedig elhagyatott területen szabadon fejlődésnek indult növényt látunk, érdemes megkeresni a problémával a helyi önkormányzatot.

Nem Debrecen környéke az egyetlen veszélyeztetett hely Magyarországon, ugyanis a Somogy és Baranya megye határán lévő Zselici-dombság egyik patakvölgyében is rábukkant egy egészen nagy bambuszerdőre korábban egy kutató. A növény a kissé csapadékosabb erdőklímát kedveli.

(Fotó: Annette Meyer/Pixabay)

Címkék: bambusz, őshonos, invazív, növény, terjedés, irtás, veszély, magyarország
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Különös magyar megfigyelés segítheti az aranysakál gyors ...

Párja pusztulása után egy nappal új nőstény szegődött egy hím aranysakál mellé Somogy megyében – derítették ki ...