TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Lemken Juwel függesztett ekecsalád

Lemken Juwel függesztett ekecsalád

Gépszemle - 2022.11.21

A német Lemken fél évszázada dobta piacra az Opal ekeszériát, amely óriási népszerűségre tett szert a gazdák körében megbízhatósága, könnyű kezelhetősége, kimagasló munkaminősége és széles felszereltségbeli választéka révén.

2009-ben a sorozat utódjaként bemutatták a Juwel ekecsaládot: az átmenet az EurOpal és VariOpal 7 és 8 típusokkal kezdődött el (az előbbi mechanikus, az utóbbi hidraulikus fogásszélesség-állítással rendelkezik), amelyeket 2017-ben teljes egészében a Juwel 7 és 8 ekék váltottak le. A folyamat végére 2022-ben értünk, hiszen idén januártól az EurOpal és VariOpal 5-ös modellek már az új széria részeként, Juwel 6 néven kerülnek forgalomba.

Lemken Juwel függesztett ekecsalád

A Juwel függesztett ekék 3–7 fejes változatokban érhetők el, és ekefejenként 30–50 cm között állítható a munkaszélesség. A gépet 90 vagy 100 cm-es ekefejosztás, 80 cm-es gerendelymagasság, nagy átömlési keresztmetszet jellemzi.

Lemken Juwel függesztett ekecsalád

Négyszög gerendely

120×120×10 mm (Juwel 7)

140×140×10 mm (Juwel 8)

160×160×10 mm (Juwel 10)

Mindegyik modellnél rendelkezésre áll az Optiquick beállítási rendszer, amely révén az első ekefej fogásszélessége és a traktor/eke vontatási középpont a belső és külső csavarorsó segítségével egyszerűen és gyorsan beállítható. Így az alkatrészek kopását minimalizálni lehet, de az üzemanyag-fogyasztás is jelentősen csökkenthető.

Lemken Juwel függesztett ekecsalád

Magyarországon a hidraulikus fordítóművel és mechanikus dőlésállítással szerelt M változatok a legnépszerűbbek. A gyártó reményei szerint egyre elterjedtebbé válik majd a család ISOBUS-os tagja is, a Lemken Juwel 8i függesztett váltvaforgató eke. Ez alapkivitelben tartalmazza a TurnControl Pro funkciót, amely elvégzi az ekeforgatást, valamint a fogásszélesség, a dőlés, a munkaszélesség és a munkamélység beállítását a hidraulikus támkerék révén, a CCI terminál segítségével vagy pedig a traktor ISOBUS-rendszerével. A továbbfejlesztett IQ ekevezérlő rendszer és új kialakítású kezelőfelület intuitív módon vezeti végig a kezelőt a beállításokon.

Lemken Juwel függesztett ekecsalád

Az utóbbi évtizedekre jellemző trend, hogy a traktorok kerékméretei megváltoztak, a gumiabroncsok szélesedtek, ugyanakkor a belső távolságuk csökkent, de magasabbra került a sebességváltó ház és vele együtt a hárompont-hidraulika is. A változások az eke beállíthatóságának kárára mentek, viszont ennek ellensúlyozására a Juwel eketornyán is módosítottak, magasabb lett, ezáltal optimálisabbá vált az eke behúzása.

Lemken Juwel függesztett ekecsalád

A DuraMaxx ekefejek teli vagy réselt kormánylemezzel kaphatók. Újszerű koncepciójuk által az élettartam 50%-kal növekedett, az átszerelési idő pedig akár 80%-kal csökkenthető. A DuraMaxx egyes részeit jóval keményebb acélból gyártották, mint eddig, és nem használtak az anyagot gyengítő furatokat és kivágásokat. A réselt kormánylemezek, illetve ezek sávjai szerszám nélkül, gyorsan kicserélhetők.

Lemken Juwel függesztett ekecsalád

Az újszerű előhántók nehéz körülmények között is biztosítják az eltömődés nélküli szántást. A munkamélység és a dőlésszög egymástól függetlenül, szerszám nélkül állítható. Az előhántó szöge alapkivitelben egy csapszeggel biztosított ék áthelyezésével állítható be, míg a munkamélység állítása fokozatokban, a száron lévő furatsorban, egy csap segítségével történik.

Lemken Juwel függesztett ekecsalád

A beforgatólemezek közvetlenül az ekeszárra szereltek és több irányba állíthatók.

A páncélozott orrbetétek csupán egyetlen csavarral rögzítettek, így a cseréjük jóval gyorsabb, mint a hagyományos rendszereknél.

Az átbillenő támkerék speciális konstrukciója nagy szabad talajmagasságot tesz lehetővé.

Lemken Juwel függesztett ekecsalád

Lemken Hungária Kft.

Póczik Balázs értékesítési vezető

tel.: +36 (30) 748-5380

e-mail: poczik@lemken.com

 

Lemken Juwel függesztett ekecsalád

Címkék: lemken, eke, juwel, duramaxx
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mit tehet, aki támogatást visszakövetelő határozatot kapott?

Kedves Olvasók! Alábbi cikkemben ismételten a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatásával kapcsolatban ...