A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Ne pazaroljuk a műtrágyát! – Horsch PPF-rendszer

Terrano FM + Partner HT A mezőgazdaság egyik legnagyobb kihívása a következő években a műtrágya és az ezzel való sáfárkodás lesz. A kálium és a foszfor egyre drágábbá válik, a nitrogén ára meg úgy változik majd, ahogy a gáz ára mozog. Ennek tudatában nem mindegy, hogy mikor, hogyan és mekkora dózisban adagoljuk a műtrágyát, és milyen hatékonyan tudják felhasználni a növényeink. 
A Horschnál az elmúlt időben nagyon nagy hangsúlyt fektettünk a műtrágya kijuttatására 
és szakszerű lehelyezésére a talajba.

Ne pazaroljuk a műtrágyát! – Horsch PPF-rendszerHosszabb hatás, akár kevesebb műtrágyával
Többféle rendszer használható: műtrágyát tudunk kijuttatni a szántóföldi kultivátorokkal, a vetőgépekkel, teljes szélességben vagy sávosan, attól függően, hogy milyen kultúrnövénynek szánjuk. Meglepőnek vagy akár elvetemültnek tűnhet a következő kijelentés, az is lehet, hogy néhányan majd elmosolyodnak, de a hagyományos, röpítőtányéros alapműtrágyázás napjai (évei) meg vannak számlálva.
Kiindulópontnak vegyük a jelenleg legelterjedtebb műtrágyázási folyamatot: az alapműtrágyát a teljes felületre kiszórjuk és ekével beszántjuk. Ha mulcsos technológiával dolgozunk, akkor szántóföldi kultivátorral bekeverjük. A beszántott földdel együtt a felszínre kiszórt műtrágya a barázda aljára „oldott elegyként” kerül, a kultivátorral bedolgozott pedig a felszín közelében nagyobb koncentrációban van jelen, és lefelé haladva csökken a mennyisége. Ha azonban a műtrágyát a kultivátorral (Terrano, Tiger) juttatjuk ki, akkor a mélybe, egy „depóba” kerül, így a műtrágya kisebb felületen találkozik a talajjal, és a tápanyagok (foszfor, kálium) hosszabb ideig maradnak a növények számára felvehető állapotban. Az alapműtrágya szempontjából minél kevésbé van feltöltve a talaj, annál nagyobb jelentősége van a kijuttatás formájának, vagyis ha kultivátorral a kapák mögé helyeztük le a műtrágyát, a növények sokkal több tápanyaghoz jutnak a vegetáció alatt. Ezért tud sokszor csalóka lenni a StripTill sávos művelet is, mert gyengébb talaj esetében sokkal szignifikánsabb a műtrágya hatása, nagyobb termést eredményez, mint a mellette levő szántásos, esetleg mulcsos parcellában. Ez ne tévesszen meg minket, mert a következő évben, ha a kukorica után búza jön, sokkal gyengébb is lehet a termés, mint a hagyományos műveletben! De azért ne vonjuk le azonnal azt a következtetést se, hogy a StripTill nem jó, nem működik – mindent a maga helyén kell kezelni.

Horsch TigerTiger-műtrágya kijuttatás

Műtrágyát kijuttatni kivétel nélkül az összes Horsch kultivátorral lehetséges. A Terrano a Partner HT tartállyal kapcsolva többféle műtrágya kijuttatására is alkalmas. A Partner HT 2800 literes, 60:40 arányban osztott tartály, így lehetőséget nyújt monoműtrágyából saját igényű komplex előállítására és kijuttatására. Például kukoricánál a foszforműtrágya 80%-át kellene mélyen a talajba juttatni, és csak 20%-ot sekélyen, a mag környezetébe. Ezáltal a kelés után kettő–négy hétre a gyökerek már mélyre hatolnak, és a mélyben lévő foszfor a gyökereket arra készteti, hogy nagyobb intenzitással nőjenek. A növények gyökérzete mélyebbre hatol, így sokkal ellenállóbbá válnak, elviselik a szárazságot, nagyobb lesz a stressztűrő képességük.

 

Horsch


Vetés és műtrágyázás egy menetben
A Horsch már a kilencvenes évek elején felismerte a gyökér alatti műtrágyázás fontosságát (PPF – műtrágya pontos lehelyezése), és olyan vetőgépeket gyártott – mint például az Airseeder vetőkultivátor –, amelyekkel a vetéssel egy menetben ki lehetett juttatni a műtrágyát. Napjainkban egyre többen választják a műtrágyás kivitelű vetőgépeinket, ilyen a Sprinter, a Pronto és a Focus.
A különböző tápanyagok hiánya nagymértékben csökkentheti a termés mennyiségét. Az aprómag-vetőgépekkel történő műtrágyázás elősegíti a hiányzó tápanyagok pótlását azzal, hogy a gyökérzónába juttatja a műtrágyát.


Hatékonyság és költségcsökkentés

Pronto DC PPF

A Pronto vetőgépnél a műtrágyacsoroszlya maximum tíz centiméter mélységig tud a talajba hatolni, és a gumikerekes henger előtt, két vetősor közé teszi a műtrágyát. Ezzel a technikával nagyobb mennyiségű műtrágya is kiadagolható, mivel a műtrágya nem a vetőmag közvetlen közelében van, így nem égeti ki, és a vetési sík kiszáradásának rizikója is kisebb. A tápanyagok stimulálják a gyökérrendszert, amely ezáltal mélyre hatolva fejlődik.
A vetéssel egyidejű mély PPF-műtrágyázás a StripTill eljáráshoz nyúl vissza. Erre példa a Focus TD technológia. A vetőgépben két gerendelyen TerraGrip kapatartókat találunk, amelyek a leendő gyökérzónát céltudatosan mélyen lazítják, ugyanakkor a műtrágyát egy „depóban” elhelyezik. A műtrágyát kiadagolhatjuk a felszín közelébe, mélyre vagy fele-fele arányban. A gumikerekes henger visszatömöríti a talajt, és a TurboDisc vetőcsoroszlyának előkészíti a magágyat. A technológia előnye, hogy egy menetben nagy mennyiségű műtrágyát tudunk kiadagolni, és a gyökérzet alatt nincs talajtömörödés. A gyökerek gyorsabban fejlődnek lefelé, a tápanyagok irányában, és a növények sokkal jobban képesek alkalmazkodni a nehéz körülményekhez.
A hatékony PPF rendszerrel biztosítani tudjuk a termést még szélsőséges klimatikus körülmények esetén is, és azáltal, hogy a tápanyag precízen helyezhető ki és a növények jobban tudják hasznosítani, termésnövelő hatása is van. Egyes esetekben a tápanyagok jobb elérhetőségének köszönhetően a műtrágyadózist és ezzel a költségeket is csökkenthetjük.

Focus TD

 

Szerző: Szász

Címkék: