Hirdetés
Big Bud nagytraktor: újra járóképes a szörnyeteg

Big Bud nagytraktor: újra járóképes a szörnyeteg

Traktorok - 2020.09.03

Új abroncsokat kapott a világ legnagyobb traktora. A Big Bud névre keresztelt, ballasztokkal együtt közel 50 tonnás monstrum a hatalmas „papucsokkal” végre ismét járóképes, csaknem egy évtizedig tartó kényszerpihenőt követően.

A négykerékhajtású Big Bud 16V-747 erőgépet 1977-ben konstruálták az amerikai Montana államban. 16 hengeres Detroit Diesel motorja már akkor 760 LE leadására volt képes, de igazából nem is a teljesítményével, hanem elképesztő paramétereivel nyűgözte le az embereket. A traktor magassága 427 cm, teljes hossza 869 cm, szélessége 635 cm, tengelytávja pedig 495 cm. Üzemanyagtartályába 1000 gallon (vagyis 3785 liter) gázolaj fér el.

Eredeti, 8 láb (azaz 244 cm) átmérőjű gumiabroncsait a kanadai United Tire Company készítette. Ezek azonban az utóbbi időben már nem látták el megfelelően a feladatukat, ezért Big Bud 8 éven át pihenőre kényszerült egy iowai múzeumban. Nemrég viszont – köszönhetően az egyebek mellett a Goodyear mezőgazdasági abroncsokat is gyártó Titan International vállalatnak – új életre kelt, és a jelenlegi tulajdonosok (Robert és Randy Williams) már abban gondolkodnak, hogy ősszel hazaviszik Montanába, sőt bevetik a betakarítási szezonban is.

Big Bud újra járóképes tehát a Goodyear Optitrac LSW1400/30R46-os, alacsony oldalfalú „papucsoknak” köszönhetően, a világ legnagyobb, mezőgazdasági célú abroncsaiból rögtön 8 darabot is kapott. A nagytraktorral azután szüneteltették a munkát, miután a United Tire Company felhagyott a megrendelésre készített, egyedi abroncsok gyártásával, és az erőgép tulajdonosainak egészen mostanáig kellett várniuk az új megmentőre.Címkék: betakarítás, traktor, gumiabroncs, Goodyear, Big Bud
Kiemelt hírek