CLAAS: teljesen rugózott félgumihevederes traktorok

2020.04.13

A 2020-as szezontól elérhetők az AXION 960 TERRA TRAC és a 930 TERRA TRAC modellek. Ezek a CLAAS teljesen rugózott félgumihevederes járószerkezetű traktorai.

CLAAS: teljesen rugózott félgumihevederes traktorok


A prototípust a CLAAS a 2017-es hannoveri Agritechnica kiállításon mutatta be, a piaci bevezetésre azonban most kerül sor. Az AXION 960 TERRA TRAC (445 lóerő/327 kW) és az AXION 930 TERRA TRAC (355 lóerő/261 kW) modellek kiemelkedő újítása a rugózott TERRA TRAC hajtás. Ez a megoldás a CLAAS kombájnoknál már több, mint 20 éve ismert technológián alapul.

A félgumihevederes koncepció rendkívüli sokoldalúságot biztosít, hiszen a gép nagy vonóereje teljesen független marad az időjárási, vagy domborzati viszontagságoktól. A vontatott és függesztett eszközök nagyon alacsony munkasebesség mellett is nagyobb vonóteljesítménnyel használhatók.

A rugózott járószerkezetnek, a rugózott első hídnak és fülkének köszönhetően az AXION 900 TERRA TRAC a hevederes traktorok vonóerejét és talajkímélését kínálja a hagyományos traktorok nyújtotta kényelemmel párosulva. A TERRA TRAC futóműve az egyenként rugózott kerekeknek köszönhetően folyamatos talajkontaktust biztosít a maximális felfekvőfelületen. Ezzel az AXION 900 TERRA TRAC kényelmes és hatékony közúton és a szántóföldön is, akár 40 km/órás sebességnél is.

axial axion 2

Az AXION TT hátsó hídját megváltoztatták, hogy illeszkedjen a TERRA TRAC hajtáshoz. A hagyományos kerékfelfogatás helyett itt speciális kiképzésű pontokat helyeztek el. A magassági különbséget így áthidalták, és mindemellett 23 fokos elfordulási lehetőséget engedélyeznek, így megóvva a meghajtás kardánjait. Az erőgépes kivitelezés során a TERRA TRAC járószerkezetet a nehéz vontatási munkákhoz is optimalizálták. A nagy nyomaték átadása érdekében megerősítették a járószerkezet belsejében található meghajtást, valamint a hajtókerék átmérőjét is megnövelték. A hajtókeréken található, speciálisan kialakított körmöknek köszönhetően biztosított az erő teljes mértékű leadási képessége, és mindemellett jó öntisztító hatást is elérték vele. Az intelligens hajtásvezérlésnek köszönhetően a hevedereknél lehetővé vált a szűk fordulási manőverezés.

Mind a négy hevederszélességet az AXION TERRA TRAC-hoz tervezték: 18” (457 mm), 25” (635 mm), 29” (735 mm) valamint 35” (890 mm). Mind a négy mérettel a traktor a 3 méteres szélességen belül marad. AZ AXION TT üzemi tömege 16,5 tonna, vagyis 22 tonna megengedett össztömeg esetén 5,5 tonna lehet a hasznos teher. A TERRA TRAC hajtással lehetséges a traktor szintbeállítása 120 mm-es tartományban, egyszerűen a CEBIS segítségével. Így lehetséges például a munkaeszköz vontatási pontjának optimális beállítása, annak ellenére, hogy a csatlakozási pontunk magasabban van. A TERRA TRAC hajtás integrálása mellett a CLAAS ügyelt a dizájnra, illetve az üzemanyagtartály kialakítására is. Jelenleg a traktorok 860 literes tankkal elérhetők, ami hosszú munkanapokat tesz lehetővé. 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE