A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Tart a lendület, milliószám kelnek el a traktorok

Traktorok - 2018.07.24

Dübörög a géppiac, tavaly 2,1 millió traktort adtak el világszerte. Ez bő 10 százalékos emelkedést jelent 2016-hoz képest, vagyis a mezőgépgyártóknak mostanában nem lehet okuk panaszra.

Tart a lendület, milliószám kelnek el a traktorok


Földünk két legnépesebb államában, Kínában és Indiában 16 százalékos volt a növekedés. A 490 ezer, illetve 600 ezer értékesített erőgép pedig azt mutatja, hogy az agrárium komoly húzóágazatként szerepel a két ország gazdasági életében.

Az Egyesült Államok sem panaszkodhat, hiszen a 4 százalékos bővülés (ez 220 ezer eladott traktort jelent) az átlagosnál magasabbnak nevezhető. Az USA 2018-ban sem lassít, hiszen az év első öt hónapjában közel 97 ezer erőgép talált náluk gazdára, ami 5 százalékos emelkedés a tavalyi esztendő azonos időszakához képest. Érdekes jelenség, hogy közel 66 ezer traktor (vagyis az eladottak bő kétharmada) a 40 LE alatti kategóriába tartozik. Május végéig emellett 1550 új kombájnt is értékesítettek az Egyesült Államokban, ami 26,5 százalékos ugrást jelent.

Az európai gazdák 190 ezer új erőgépet vásároltak 2017-ben, ez 13 százalékos emelkedésnek felel meg. Továbbra is Németország és Franciaország számítanak a legnagyobb vásárlónak. Magyarországon negyedével nőttek tavaly a traktoreladások az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint, a kerekes traktorok szegmenségben csaknem 600 darabbal több erőgép talált gazdára 2016-hoz képest. Újdonság, hogy tavaly nem voltak elérhetőek a vissza nem térítendő EU-s támogatások, így a gépberuházások zöme piaci alapon valósult meg. 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: támogatás, traktor, kombájn, mezőgépgyártás, eladás