TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
SAME után ismét SAME

SAME után ismét SAME

Traktorok - 2015.07.04

Az Újfehértón gazdálkodó Nagy Sándor 2009-ben vásárolta az első SAME traktorját, s amikor idén elérkezett a csere ideje, ismét egy „piros tigris” mellett döntött. Megvizsgált több ajánlatot, ám az idehaza gyakran emlegetett ár-érték arányon kívül az is sokat nyomott a latban, hogy az előző erőgépben sem kellett csalódnia.


A saját tapasztalat a legjobb reklám – talán így foglalható össze röviden Nagy Sándor véleménye, aki (nem mellesleg) a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros polgármestere, ezért a gazdaságot a felesége irányítja. A hat esztendeje beszerzett Same Expoler 100-as traktorát június elején cserélte le egy jóval erősebb SAME Virtusra, így a megkeresésünkkor szinte még kipróbálni sem volt ideje. „Feltehetőleg a szállítás lesz az első komolyabb munkája, esetleg a sorközművelés, ha addigra nem fejezzük be” – válaszolta a soron következő feladatokat firtató kérdésünkre a polgármester, egyben arra is utalva, hogy egy valóban univerzális, számos területen alkalmazható erőgépről van szó.
A Kelet- és Nyugat-Magyarországon is jelen lévő Contstar Kft. 2006 óta hivatalos márkakereskedője az olasz SAME traktoroknak. Nagy Sándor előbb a céget, illetve Székely Szabolcs igazgatót ismerte meg, s ő mutatta be neki a szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás, kertészet, szőlészet és gyümölcstermesztés területén egyaránt használható erőgépeket. Az addigi MTZ-khez képest az első „piros tigris” komoly előrelépést jelentett az újfehértói gazdálkodó számára, aki a műszaki mellett a kényelmi szempontokat is figyelembe vette a vásárlásnál. Az elégedettségét jelzi, hogy a magánforgalomban eladott régi traktor pótlására könnyű szívvel döntött ismét a SAME márka mellett. A Same Virtus J 120-as elektrohidraulikus irányváltója, terhelés alatt kapcsolható sebességváltója, légkondicionált fülkéje, 4 hengeres Deutz TCD (Tier 4i emissziós besorolású) motorja, valamint az első és hátsó elektrohidraulikus differenciálzár mind-mind olyan extrák, amelyek vonzóvá tehetik a gépet a kis- és közepes gazdaságok számára.
Mivel Újfehértó környéke belvizektől sűrűn sújtott terület, Nagy Sándor számára az is fontos szempont volt, hogy az új traktor a szélsőséges időjárási körülmények között is jól teljesítsen. A most beszerzett eszköz a pluszlóerőkkel nemcsak ezt teszi lehetővé, de azt is, hogy a meglévő munkagépeket is kényelmesen, erőlködés nélkül tudja használni. „A 100 lóerős gép helyett egy erősebb, nagyobb önsúlyú traktort szerettem volna – fejtegette a gazdálkodó. – A jelenlegi a 12 tonnás pótkocsit már a felázott talajon is könnyen elviszi.” Tapasztalata szerint a traktor fogyasztása a gyári érték körül alakul, s bár a 250 üzemóránként elvégzendő olaj- és légszűrőcsere valamivel többe kerül, mint a régi MTZ-knél, a SAME fenntartása és működtetése még így is gazdaságosabbnak mondható. Teljesen elégedett a Contstar Kft. által nyújtott szolgáltatásokkal is, amit jól mutat, hogy a munkagépei 90%-át is a cég nyíregyházi kirendeltségétől szerezte be. „Az eladás után is gondoskodnak a partnerekről – érkezik a dicséret. – Amikor például az előző traktoron kuplungot kellett javítani, ráadásul éppen szezonkezdetnél, a szerviz rövid időn belül orvosolta a problémát, pedig külföldről kellett behozatni az alkatrészeket.”

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Technológiai megoldások, ökonómiai válaszok az idei ...

Május 28-án Nádudvaron és május 30-án Dalmandon “Növénytermesztés változó környezetben” címmel ...