TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,16
USD: 355,15
CHF: 393,69
GBP: 450,12
Hirdetés
Az Eidam Landtechnik az Agritechnicán mutatta be első önvezető traktora prototípusát

Az Eidam Landtechnik az Agritechnicán mutatta be első önvezető traktora prototípusát

Traktorok - 2023.12.20

Az Eidam Landtechnik autonóm traktorának prototípusát az Agritechnica 2023 kiállításon mutatta be. A német gépgyártó egy teljesen egyedi koncepciót választott önvezető traktora számára. Az Innomade TK100 meghajtó egysége működő kormánymű, amelyet egy portálvázhoz kapcsoltak.

Az Eidam Landtechnik egy teljesen egyedi autonóm traktorkoncepciót választott

Az Eidam Landtechnik forradalmi autonóm traktora, amelynek prototípusa az Innomade TK100 nevet kapta, egyedülálló koncepcióval rendelkezik: a mezőgazdasági gép ugyanis egy portálkerethez csatlakoztatott csuklós kormányművet alkalmaz meghajtóként.

Az Innomade TK100 portálkerete egy központi konzollal van felszerelve és egy emelőszerkezetet tartalmaz, míg egy második emelőszerkezet stratégiailag a keret hátsó részén van elhelyezve egy kerekekből álló egységgel egyetemben.

Ez az egytengelyes meghajtóegység elöl és hátul is rendelkezik emelőmechanizmussal és mellékhajtással (PTO), ami sokoldalúságot biztosít a különböző mezőgazdasági felhasználási területeken.

A hagyományos traktorokkal ellentétben az Innomade TK100 egy teljesen újszerű, bár még nem tesztelt önvezető traktor

Az Eidam Landtechnik azonban az Agritechnica szakkiállításon megragadta az alkalmat, hogy az emelőszerkezetbe szerelt vágóhengerrel - amely szintén egy, a vállalat által gyártott speciális termék – működés közben mutassa be a járművet.

Az önvezető csodát egy izmos 102 lóerős, németül "Triebkopf" néven ismert metánmotor hajtja meg. A fedélzeten az Innomade TK100 ezért olyan gáztartályokkal van felszerelve, amelyek elegendő metán üzemanyagot tartalmaznak ahhoz, hogy akár nyolc órán át működhessen 80%-os kapacitással vagy közel hat órán át teljes kapacitással.

Mire jó egy autonóm traktor?

Az autonóm, vagyis önvezető traktorok vezető nélkül is tudnak működni. A legtöbb önvezető traktor emberi közbeavatkozás nélkül képes olyan különböző feladatokat elvégezni, mint például a szántás, a vetés, a trágyázás és az aratás, mindezeket előre meghatározott útvonalakon és akár előre nem látott akadályokat is kikerülve. A traktor ugyanakkor rádió modulja segítségével képes más gépekkel és egy irányító központtal szimultán kommunikálni.

Fotó: Martin Smits

Címkék: traktor, önvezető traktor, autonóm traktor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan teljesíthető, az AKG pályázattal a zöldtrágyanövény ...

Ebben az évben véget ér a VP4-10-1.1.21. kódszám alatt nyilvántartott VP AKG támogatási időszak, amely a 2022. január ...