A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Hogyan kerülhetők el a permetezőgépek leggyakoribb hibái?

Hogyan kerülhetők el a permetezőgépek leggyakoribb hibái?

Permetezéstechnika - 2021.09.25

Egy közelmúltbeli rendeletmódosítás értelmében háromévente vizsgálat alá kell venni a Magyarországon dolgozó szántóföldi, kertészeti, illetve speciális célú permetezőgépeket. Utánajártunk, hogy milyen tapasztalatokat hozott eddig az ellenőrzés.

Hogyan kerülhetők el a permetezőgépek leggyakoribb hibái?


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyilvántartása szerint július közepéig 13 500 darab gép műszaki felülvizsgálata történt meg. Mivel valamennyi, vizsgálatra jelentett gép rendelkezik már vizsgaidőponttal, záros határidőn belül megtörténik a felülvizsgálatuk. Az átlagos várakozási idő 1-3 hónap. A vizsgáztató állomások tapasztalatai szerint a növényvédelmi gépek mintegy 85 százalékának volt megfelelő az általános műszaki állapota, viszont a maradék körülbelül 15 százalék kifogásolható műszaki állapotban jelent meg a felülvizsgálaton.

A leggyakoribb hibák a szórókeretekkel, fúvókákkal és nyomásmérőkkel kapcsolatosak voltak. Ezek a problémák szakszerű üzemeltetés és szerviz mellett nagyrészt elkerülhetők, ezért kértük meg Player Pétert, a Horsch szervizmenedzserét arra, hogy adjon néhány praktikus tanácsot a permetezőgépek élettartamának megnöveléséhez.

A megvizsgált szántóföldi permetezőgépeknél sűrűn előfordult, hogy a szórókeret sérült, deformálódott, illetve egyszer vagy többször szakszerűtlenül javított volt. Player Péter szerint ahol nincs bérmunka-szolgáltatás, ott könnyebb vigyázni a gépekre, hiszen a saját területeket jobban ismeri a gépkezelő. Ezáltal éjszakai munkavégzésnél is magabiztosan tájékozódik, míg idegen földeken könnyen beleakadhat régi kútfejekbe és más hasonló akadályokba. A Horsch szakemberének gyakorlati tapasztalatai alapján ez okozza a problémák 90 százalékát. A keret előtti, illetve a kereten lévő világítás nagyban segíti a biztonságos munkavégzést, és előzetesen a földtulajdonosnak is célszerű tájékoztatnia a kezelőt a várható akadályokról. Miért jelent gondot egy deformált szórókeret? A piacon gyakoriak a 18–24 méteres szélességek, de a Horsch akár 45 méterig tud keretet biztosítani. Értelemszerűen minél hosszabb egy keret, annál több tagból csukódik össze szállítási helyzetbe hozva. Ha pedig valami eltér a gyári megoldástól, például görbe, sérült, akkor könnyen össze­akadhatnak a kerettagok, és ez újabb sérüléseket okozhat a kereten, eltörhet például a fúvókatartó. „Csak addig használják így a gépet, amíg a szükség megkívánja, utána vi­­szont azonnal cseréljék a hibás alkatrészt” – javasolja Player Péter.

Szintén tipikus probléma, hogy a fúvókák kopottak, ezért a szórásteljesítményük és cseppképzésük nem megfelelő. A korszerű gépek az egész keretre kijuttatott szermennyiséget mérik, tehát nem a fúvókákon egyenként áthaladót, így ha a kezelő nem figyel rá, előfordulhat, hogy az egyik fúvókán csak feleannyi mennyiség megy ki, miközben hektárra lebontva megfelelő mennyiséget szórt ki. „Láttam olyan bevizsgálást, ahol 50 százalék volt az eltérés a legjobb és legrosszabb fúvóka között. Ha nem megfelelő a vegyszer teljes eloszlása, akkor lesznek olyan részek, ahol a gyom vagy gombafertőzés nem kap hatékony kezelést” – magyarázza a Horsch szervizmenedzsere. Hogyan szúrható ki egy rossz fúvóka? Elsőként a szórásképet kell ellenőrizni, mégpedig a keret mögött végigsétálva, célszerűen mosásnál, már tiszta vízzel szórva. Azt pedig, hogy a fúvókákon tényleg a megfelelő mennyiség halad-e át, mérőpoharazással lehet megmondani. A Horsch minden esetben felragasztja a gépeire a fúvókatáblázatot, amely megmutatja, hogy adott nyomáson egy fúvóka hány litert szór ki egy perc alatt.

Végezetül az is előforduló probléma, hogy a gépre szerelt manométer (vagy elektromos nyomásmérő) pontossága nem megfelelő. Márpedig a gépkezelők mindig arra hagyatkoznak, amit ez mutat, és azt figyelik, hogy minden fúvókának van egy előírt nyomástartománya, amelyben dolgozhat. Ha a szivattyúnál mért nyomás nagyban eltér a keretnek a szóráshoz szükséges nyomásától, az valószínűleg egy szűrő dugulását jelzi. Az ebből adódó pontatlanság pedig újra oda vezet, hogy nem lesz megfelelő a kijuttatott szermennyiség. „A nyomásmérő óra nemcsak egy kijelző, hanem fontos állapotjelző, megmutatja, hogyan dolgozik aktuálisan a gép” – emeli ki Player Péter.

A Horsch minden géptípusához rendelkezésre bocsát egy néhány oldalas ellenőrző listát is, amelyet – célszerűen szervizes közreműködésével – lépésről lépésre ki kell tölteni a tavaszi és őszi szezon végén. Így kiderülhetnek a nagyobb hibák, elvégezhetők az alkatrészcserék, tehát a gép megfelelő állapotba hozható az új szezonra.

A növényvédelmi gépek mintegy 85 százalékának volt megfelelő az általános műszaki állapota, viszont a maradék 15 százalék kifogásolható műszaki állapotban jelent meg a felülvizsgálaton.

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió


Címkék: permetezőgép, permetezőgépek felülvizsgálata

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...