A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Teleszkópos rakodó a Fendttől

Munkagépek - 2019.11.27

A homlokrakodók mellett immár teleszkópos rakodót is kínál a német Fendt. A tervezésnél a tökéletes kilátást sorolták a prioritások élére, amit az akár 4,25 méteres szemmagasságig emelhető fülkével értek el.

Teleszkópos rakodó a Fendttől


A hannoveri Agritechnica kiállítás egyik szokatlan látványossága a Fendt Cargo T955 teleszkópos rakodó volt. A 8,5 méteres maximális emelési magassággal és legfeljebb 5,5 tonnás kapacitással rendelkező gép a német márka legelső terméke ebben a kategóriában, amelyet a szintén német Sennebogen gyártócéggel közösen fejlesztett ki. A rakodó legjellegzetesebb eleme a megemelhető fülke, ez akár 4,25 méteres magasságba képes emelni a kezelő szemsíkját. A Fendt Cargo T955 meghajtásáról egyelőre Stage IV emissziós szintű, négyhengeres, 4500 köbcentis motor gondoskodik, ám ezt nemsokára 168 LE-s (a Stage V kibocsátási normát teljesítő) Cummins erőforrásra cserélik.

A prémium modellnek szánt gép jelenleg csak a T955-ös változatban létezik, ugyanakkor a Fendt rövid időn belül bővíteni szeretné a családot. A gyártó szerint már 20–30 centiméteres fülkeemelés is 360 fokos körpanorámát biztosít benne a kezelő számára, a teljesen kiemelt kabin pedig tökéletes rálátást biztosít például a pótkocsik rakodása esetén. Az akár 40 km/h sebességre is képes masina a vibráció-csillapított fülkéje révén maximális komfortot biztosít a felhasználónak.

fendt rakodo 1

A Cargo T955 a teleszkópos és kerekes rakodók legelőnyösebb tulajdonságait egyesíti magában. Kialakításánál az volt a fő szempont, hogy a kezelő minden pillanatban tökéletesen (vakfoltok nélkül) rálásson a munkaeszközre és a környezetére, a kis (4 méter alatti) fordulósugár révén pedig a gép olyan helyekre is bejut, ahová más rakodók nem. A 630 Nm nyomaték, a 200 l/min teljesítményű hidraulika, valamint a tekintélyes (160 literes) üzemanyagtartály megbízható és tartós munkavégzést garantálnak.Szerző: AgrárUnió

Címkék: Agritechnica, Fendt, újdonság, Stage V, teleszkópos rakodógép, emissziós szint