Dupla rotoros kombájn a John Deere-től

2020.07.01

A John Deere az X9 dupla rotoros kombájnjait a tavaly novemberi hannoveri Agritechnica szakkiállításon mutatta be. Mostanáig kellett várni arra, hogy a gépek a gazdákhoz is eljussanak.

Dupla rotoros kombájn a John Deere-től


Magasabb szintre emeli a betakarítást az új X kombájnszéria két modellje a John Deere ígérete szerint. A gépek átlagosan 45 százalékkal nagyobb területteljesítményre képesek, ráadásul mindezt 20 százalékkal alacsonyabb fogyasztás mellett. A 630 LE-s X9 1000 és a 690 LE-s X9 1100 kombájn kerekes és gumihevederes járószerkezettel egyaránt felszerelhető (elöl), így a talajtaposás sem okoz kárt a gazdáknak. A nagyobbik változat óránként 12 hektár búza, illetve akár 7200 bushel (bő 180 tonna) kukorica betakarítására alkalmas – az utóbbi egyértelmű világcsúcsot jelentene. A magtartályok 420, illetve 460 bushel (14 800, illetve 16 200 liter) űrtartalmúak. Az ürítési sebesség 159, illetve 186 liter másodpercenként.

Ahogyan változnak a körülmények, az X9-es kombájnok folyamatosan, automatikusan változtatják a beállításaikat, így állandóan csúcsteljesítményen dolgoznak a vezető kezei alatt. Nem jelent tehát gondot, ha reggelente nyirkosabb a szalma, a déli órákra pedig javulnak az aratási körülmények, hiszen a gép folyamatosan alkalmazkodik ehhez. A kiváló terményáramot és a nagyobb kapacitást a széles ferdefelhordó, a dupla (61 cm átmérőjű) rotorok, valamint az ágazat legnagyobb rostaszekrénye teszik lehetővé. A 7 négyzetméteres Dyna-Flo XL magtisztító rostaszekrény 36 százalékkal nagyobb felületű az S790-esben lévőnél. Új fejlesztés a hevederes vágószerkezet, amely középen osztott, ezáltal a két fele külön-külön is követni tudja a talajfelszín változásait.

JD uj

A meghajtásról vadonatúj fejlesztésű, 13,6 literes John Deere PowerTech motor gondoskodik, amely annyira „étvágytalan”, hogy a kombájnok akár 14 órán keresztül dolgozhatnak egyetlen tankolással. De ehhez persze szükség van az 1249 literes gázolajtankra is. A gyártóvállalat szerint az X9 1100-as mintegy 20 százalékkal kevesebb üzemanyaggal takarít be egy tonna terményt az S790-es modellhez viszonyítva.

A X széria kombájnjaihoz a gazdák háromféle technológiai csomagból válogathatnak (Select, Premium, Ultimate), amelyek más és más okosmegoldásokat tartalmaznak. Megújult a fülke is, több tárolórekeszt alakítottak ki benne, még több USB-portot, de opcionálisan hangutasításos rendszer is beleszerelhető. Így a kezelő munka közben indíthat és fogadhat telefonhívásokat, küldhet és fogadhat szöveges üzeneteket, de akár zenét is hallgathat.
TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE