A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Bálafelszedés villámgyorsan és kíméletesen

Betakarítás gépei - 2018.10.18

Egy bálafogó villával felszerelt rakodó a sérülés veszélye nélkül képes pótkocsira tenni a csomagolt bálákat. A módszer hátránya a lassúság, a jelentős üzemanyag-fogyasztás, és a taposás által kiváltott káros talajtömörödés. Az új megoldás a bálafelszedő és -szállító pótkocsi alkalmazása lehet.

Bálafelszedés villámgyorsan és kíméletesen


A csomagolt bálák kíméletes mozgatása nem egyszerű feladat. Ha megsérül a fólia, a szenázs erjedése nem megfelelően megy végbe, és a takarmánynak való tönkre megy. Ma már azonban létezik megfelelő megoldás erre is, a kanadai Anderson Group például a közelmúltban mutatta be bálafelszedő és -szállító pótkocsiját.

Az újdonság menet közben képes a csomagolt bálák felszedésére, és megóvja azok épségét is. A felszedő kar csupa lekerekített, ívelt részegységből áll, a bála pedig óvatosan gurul rá a trélerre, így a fólia nem szakadhat ki. Az RBM2000 PRO névre keresztelt eszközzel a felszedés egyemberes műveletté válik. Kevesebb munkadíj, alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás és még a káros talajtömörödést is csökkenti – ezek mind az Anderson új eszköze mellett szólnak.
A pótkocsi különlegessége, hogy a felszedő kar báladetektorral is fel van szerelve, így rögtön a tényleges érintkezéskor el tudja indítani a felszedés és rakodás folyamatát, jelentősen meggyorsítva azt. A trélerre 20 bála fér fel egyszerre, mégpedig kétszer 7 darab két vonalban, alulra, illetve 6 darab ezek tetejére. A kar még akkor is képes felszedni a bálákat, ha azok felborultak.

Az RBM2000 PRO pótkocsi 11,75 méter hosszú, 255 cm széles és 372 cm magas. Ezt természetesen még a bálafogó kar is képes kényelmesen elérni, hogy a második sor bálát felpakolja a két alsó tetejére. Az eszköz üresen 5 tonna tömegű, a teljes kapacitása 21,8 tonna.


Szerző: AgrárUnió


Címkék: pótkocsi, csomagolás, bálázógép, körbála, bálaszállítás

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...