A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Magyar helyett kanadai: tartósabb lesz a járószerkezet

Betakarítás gépei - 2018.08.27

A minőségre eddig sem lehetett panasz a John Deere kombájnokra szerelt gumihevederes járószerkezeteknél, ám jövőre igazán prémium „papucsokat” kapnak az amerikai betakarítógépek. Az új részegységek komfortosabbak, talajkímélőbbek és tartósabbak lesznek a korábbiaknál.

Magyar helyett kanadai: tartósabb lesz a járószerkezet


Kíméletesebb és strapabíróbb gumihevederes járószerkezettel szereli fel kombájnjait a John Deere 2019-ben. A kanadai Soucy által gyártott részegység az S-szériás betakarítógépekre, valamint a T560, T660 és T670 modellekre kerül fel.

Az új gumihevederes járószerkezet a korábbinál (amelyet magyar partner gyártott) 20 százalékkal magasabb komfortot kínál, míg a felfekvő felületét 30 százalékkal növelték meg, vagyis jelentősen kíméletesebben bánik majd a talajjal. A hosszított kialakításnak köszönhetően a 24 hüvelyk (609 mm) széles heveder ugyanakkora „lábnyommal” rendelkezik, mint a 30 hüvelykes (762 mm) verzió.

A 40 km/h haladási sebességet lehetővé tévő járószerkezetek 50 százalékkal tartósabbak a korábbi változatoknál. Ezt egyrészt azzal érték el, hogy három helyett immár négy acélszövet réteget alkalmaznak, és a kapaszkodó bordák is magasabbak lettek. A strapabírást egy 8 soros kukoricaadapterrel szerelt kombájnon tesztelték, amely 20 napon át, napi 7 órán keresztül haladt 40 km/h sebességgel, így jött ki az a bizonyos 50 százalékkal magasabb tartóssági érték.

Az új gumihevederes járószerkezetek természetesen normál kerekekre is kicserélhetők szükség esetén. További jellegzetességük az úgynevezett pozitív hajtás, amely a gumiheveder belső részének körmein keresztül adja át a nyomatékot. Így a heveder nem ugrik le, nehéz körülmények esetén pedig nem ássa be magát a talajba, hanem kiemelkedik. Zsírzópontok nincsenek a szerkezeten, ez jelentősen megkönnyíti a karbantartást.Szerző: AgrárUnió

Címkék: John Deere, kombájn, mezőgépgyártás, gumihevederes járószerkezet, Soucy