TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
A műtrágya senkinek sem kell jelenleg, kőként zuhannak az árak

A műtrágya senkinek sem kell jelenleg, kőként zuhannak az árak

Agrárgazdaság - 2023.03.21

A gazdák és a kereskedők is csupán annyi nitrogénműtrágyát vásárolnak mostanában, amennyire éppen szükségük van, mert a beszerzési ár további csökkenésére számítanak.

Már februárban arról írt a német Agrarheute szaklap, hogy kőként zuhan a nitrogénműtrágya ára, amely két esztendeje nem volt ilyen alacsony. Január óta a tonnánkénti ár Németországban több mint 100 euróval csökkent, ami valóban döbbenetes mérték. Az ammónium-nitrát műtrágya jelenleg 385 euróba kerül ott.

A lap újabb elemzésében pedig az olvasható, hogy a műtrágyaárak továbbra is jelentős nyomás alatt vannak, és egyelőre mindenki kivár a vásárlással. A piac telített, ami arra bátorítja a vevőket (kereskedőket és gazdákat egyaránt), hogy csak annyit vásároljanak, amennyire éppen szükségük van, és inkább csendben várnak a további árcsökkenésre.

Mindennek okozója a gázárak csökkenése, és elemzők szerint a jelenlegi helyzet messze van a kiegyensúlyozottól. A tavasz eddig csalódást hozott a kereskedőknek és gyártóknak, most a legtöbben abban bíznak, hogy a hosszabb távú szerződések kicsit helyre billentik majd a piacot.Az orosz ammónium-nitrát árak is csúsznak lefelé, már 250 dollárnál tart tonnája, ami esetleg felkeltheti azon piacok érdeklődését, amelyek nem szankcionálják a háborúzó Oroszországot, ilyen például Brazília, vagy az afrikai országok.

Ami a magyarországi helyzetet illeti, a gazdák 2022-ben 600 ezer tonnával kevesebb műtrágyát szórtak ki a földekre, mint egy évvel korábban, ez 32,4 százalékos visszaesést jelent. Nagy szerepet játszott ebben a műtrágyaárak körülbelül másfélszeres emelkedése, a jelenlegi világpiaci helyzet azonban idehaza is bátorítólag hathat majd a nagyobb mértékű felhasználásra.Címkék: nitrogén, műtrágya, ár, zuhanás, világpiac, magyarország, kereslet, felhasználás, gázár, csökkenés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miért szeretjük a Benevia® rovarölő szert? - Önök mondták

Mindig nehéz egy olyan termékről írni, ami már évek óta piacon van. Méghozzá sikerrel. Mi lehet az a tulajdonság, ...