TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 81.914,80 Ft (tonna)
Napraforgómag: 214.366,41 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 75.482,00 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 57.816,96 Ft (tonna)
Repcemag: 211.380,83 Ft (tonna)
Full-fat szója: 204.198,14 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 584 Ft
Benzin ára: 588 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 400,86000
USD: 347,25000
CHF: 426,28000
GBP: 471,11000
Hirdetés
Segítség a burgonyafajta kiválasztásához

Segítség a burgonyafajta kiválasztásához

Kiskert Kárkép - 2023.02.24

Alapvető tény, hogy a burgonyafajták héj és hússzíne semmilyen összefüggésben nincs a főzési minőséggel, ízzel, vagy felhasználhatósággal. Ezek csupán esztétikai tényezők.

A főzési típust a gumók keményítőtartalma és a sejtekben lévő keményítő szemcsék mérete határozza meg. Ezek genetikailag meghatározott, öröklődő fajtatulajdonságok. A szemcseméret fajtán belül stabil, nem változik. A keményítőtartalmat azonban befolyásolja az évjárat, a termesztéstechnológia, a víz és tápanyagellátás, valamint a gumóméret. Csapadékos évben, öntözött körülmények között termesztve, vagy éppen nagy szárazságban a gumók keményítőtartalma alacsonyabb. A nagyobbra nőtt gumók keményítőtartalma is rendszerint alacsonyabb, mint a kisebbeké.

Minél magasabb a keményítőtartalom és minél nagyobbak a keményítőszemcsék, a burgonya annál könnyebben, gyorsabban fő meg. A főzés hatására a keményítő megduzzad és a sejtek, a szöveti struktúra szétesik. A nagy, durva keményítőszemcsék fogyasztáskor a szájban „lisztes” érzetet keltenek.

A fajtákat a keményítőtartalom és a keményítő minősége alapján négy fő főzési típusba soroljuk: A, B, C és D típusok.

„A” típus: Alacsony (9-12 %), vagy közepes keményítő tartalmú (kis szemcseméretű), de kemény húsú, nem szétfövő, salátaburgonyafajták csoportja. Kiválóan alkalmasak hidegkonyhai készítményekhez, salátatálakhoz.

„B” típus: Közepes keményítő tartalmú (13-17 %), „szappanos” konzisztenciájú, nem szétfövő burgonyafajták. Elsősorban főtt és rakott típusú burgonyás ételek, levesek, főzelékek készítésére alkalmasak.

„C” típus: Magas keményítő tartalmú (18-22 %), lisztes, könnyen fövő burgonyafajták. Elsősorban sült típusú ételek készítésére, fagyasztott hasábburgonya és chips gyártására, püré készítésére, vagy tésztafélék alapanyagának ajánlottak.

„D” típus: Nagyon magas keményítő tartalmú (22- 25 %), rendszerint durva keményítő szemcséjű, alacsony étkezési minőségű, nem humán fogyasztásra, hanem takarmányozási és ipari feldolgozási célokra (keményítő, szesz, bioetanol gyártás) nemesített fajták.

Az étkezési minőséget azonban nem csak a főzési típus határozza meg. Befolyásolja azt a gumók nyers és főzési szürkülési hajlama, a sütési elszíneződés mértéke (karamellizáció), ami a burgonya redukáló cukor tartalmával van összefüggésben (glukóz, fruktóz), valamint a gumók alkaloid tartalma is.

KESZTHELYI BURGONYAFAJTA-KALAUZ

Segítség a burgonyafajta kiválasztásáhozSegítség a burgonyafajta kiválasztásáhozSegítség a burgonyafajta kiválasztásáhozSegítség a burgonyafajta kiválasztásához

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, burgonya, burgonyatermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Másfélszeresére nőtt a napraforgó ára

Az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon 87,2 ezer ...