TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 598 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,77000
USD: 353,22000
CHF: 404,42000
GBP: 444,53000
Hirdetés
Segítség a burgonyafajta kiválasztásához

Segítség a burgonyafajta kiválasztásához

Kiskert Kárkép - 2023.02.24

Alapvető tény, hogy a burgonyafajták héj és hússzíne semmilyen összefüggésben nincs a főzési minőséggel, ízzel, vagy felhasználhatósággal. Ezek csupán esztétikai tényezők.

A főzési típust a gumók keményítőtartalma és a sejtekben lévő keményítő szemcsék mérete határozza meg. Ezek genetikailag meghatározott, öröklődő fajtatulajdonságok. A szemcseméret fajtán belül stabil, nem változik. A keményítőtartalmat azonban befolyásolja az évjárat, a termesztéstechnológia, a víz és tápanyagellátás, valamint a gumóméret. Csapadékos évben, öntözött körülmények között termesztve, vagy éppen nagy szárazságban a gumók keményítőtartalma alacsonyabb. A nagyobbra nőtt gumók keményítőtartalma is rendszerint alacsonyabb, mint a kisebbeké.

Minél magasabb a keményítőtartalom és minél nagyobbak a keményítőszemcsék, a burgonya annál könnyebben, gyorsabban fő meg. A főzés hatására a keményítő megduzzad és a sejtek, a szöveti struktúra szétesik. A nagy, durva keményítőszemcsék fogyasztáskor a szájban „lisztes” érzetet keltenek.

A fajtákat a keményítőtartalom és a keményítő minősége alapján négy fő főzési típusba soroljuk: A, B, C és D típusok.

„A” típus: Alacsony (9-12 %), vagy közepes keményítő tartalmú (kis szemcseméretű), de kemény húsú, nem szétfövő, salátaburgonyafajták csoportja. Kiválóan alkalmasak hidegkonyhai készítményekhez, salátatálakhoz.

„B” típus: Közepes keményítő tartalmú (13-17 %), „szappanos” konzisztenciájú, nem szétfövő burgonyafajták. Elsősorban főtt és rakott típusú burgonyás ételek, levesek, főzelékek készítésére alkalmasak.

„C” típus: Magas keményítő tartalmú (18-22 %), lisztes, könnyen fövő burgonyafajták. Elsősorban sült típusú ételek készítésére, fagyasztott hasábburgonya és chips gyártására, püré készítésére, vagy tésztafélék alapanyagának ajánlottak.

„D” típus: Nagyon magas keményítő tartalmú (22- 25 %), rendszerint durva keményítő szemcséjű, alacsony étkezési minőségű, nem humán fogyasztásra, hanem takarmányozási és ipari feldolgozási célokra (keményítő, szesz, bioetanol gyártás) nemesített fajták.

Az étkezési minőséget azonban nem csak a főzési típus határozza meg. Befolyásolja azt a gumók nyers és főzési szürkülési hajlama, a sütési elszíneződés mértéke (karamellizáció), ami a burgonya redukáló cukor tartalmával van összefüggésben (glukóz, fruktóz), valamint a gumók alkaloid tartalma is.

KESZTHELYI BURGONYAFAJTA-KALAUZ

Segítség a burgonyafajta kiválasztásáhozSegítség a burgonyafajta kiválasztásáhozSegítség a burgonyafajta kiválasztásáhozSegítség a burgonyafajta kiválasztásához

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, burgonya, burgonyatermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mezőgazdasági termelés: 19%-os értéknövekedés az áremelkedés ...

2022-ben az EU mezőgazdasági kibocsátását alapáron 537,5 milliárd euróra becsülték, ami 19%-os ...