TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Gyümölcsfa sebkezelés házilag

Gyümölcsfa sebkezelés házilag

Kiskert Kárkép - 2023.09.21

A saját gyümölcsfa minden kerttulajdonosnak szívügye, ezért sokszor mindent megteszünk, hogy épségben tudjuk őket. A fák metszése idején olykor a nagyobb ágakat is el kell távolítanunk, de az ott tátongó sebeket sose hagyjuk árván, a sebkezelés is fontos feladatunk! Mutatjuk, hogyan működik a gyümölcsfa sebkezelés házilag.

MIÉRT SZÜKSÉGES A FÁK SEBEIT KEZELNI?

  • A vágási felületeken gombák, baktériumok és kártevők juthatnak be a szövetekbe, melyek a fa pusztulását okozhatják.
  • A fasebkezelők a metszett felület gyógyulását, kalluszképződését segítik elő.
  • Az 1 cm átmérőjű, vagy kisebb ágak, vesszők könnyedén begyógyulnak a segítségünk nélkül. Az ennél vastagabb ágakat viszont fasebkezelő készítménnyel szükséges kezelni.
  • Az évente elvégzett metszésekkel megelőzhetjük, hogy nagyobb ágakat kelljen eltávolítani, így kisebbek lesznek a sebek.
  • A metszés során előfordulhat, hogy az életlen eszközökkel csúnya sebet ejtünk az ágakon, tépjük, nyúzzuk szerencsétlen fát. Ilyen esetben mindenképpen sort kell keríteni a sérült rész ápolására, mert a fa csak kínkeservesen tudja begyógyítani az ilyen sebet.

A SZERSZÁMOK KARBANTARTÁSA IS FONTOS!

  • Mielőtt belekezdünk a metszésbe bizonyosodjunk meg arról, hogy elég élesek-e az eszközeink. Egy rosszul karbantartott fűrész vagy ágvágó olyan sebeket ejthet, amelyek lassabban és nehezebben gyógyulnak. Ha mégis csúnya nyomot hagytunk a fán metszés után, akkor elengedhetetlen a sebkezelő használata.
  • Lehetőleg fertőtlenítsük le az eszközöket két metszendő fa között, hogy ne vigyük át a betegségeket egyikről a másikra!

MI TÖRTÉNIK A FÁVAL, HA SEBET EJTÜNK RAJTA?

A fák kitalálták már jóval előttünk, hogy mit kell tenniük, ha seb keletkezik rajtuk, azonban az emberi beavatkozások gyakorisága, a kórokozók számának gyarapodása és a nemesítés során kialakult betegségekkel szembeni érzékenységük elkerülhetetlenné tette, hogy olykor beavatkozzunk a gyümölcsfák természetes folyamataiba.

A fák a metszési sebeken az élő részek sejtjeinek osztódásával alkotnak egy zárófelületet, amelyet kallusznak nevezünk. Ennek peremén védő szövetek jönnek létre, így teljesen lezáródik a seb. A kalluszosodás folyamatához két nagyon fontos tényező szükséges. Az egyik a víz, a másik a levegő. (Kiss, 1988) Emiatt nagyon fontos, hogy a sebkezelő víz és légáteresztő legyen.

Gyümölcsfa sebkezelés házilag

MIT KELL TUDNI A KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ SEBKEZELŐKRŐL?

Ha gondos gyümölcsfa-tulajdonosok szeretnénk lenni, akkor metszés előtt keressük fel a legközelebbi gazdaboltot, vagy barkácsboltot és mélyüljünk el a fasebkezelők rejtelmeibe. Több termék közül válogathatunk. Vannak egyszerű fedést adó készítmények, vannak olyanok, amelyek természetes anyagokból készülnek, és olyanokat is találhatunk, amik kevés természetben előforduló anyagot tartalmaznak. Sőt, egyes termékekbe gombaölő hatóanyagokat rejtettek, hogy a használatukkal megelőzzék a fába bejutó betegségek fertőzését. A gyártók a vízhajtások kialakulására is gondoltak, így kaphatunk olyan készítményt, amely ezt a kellemetlen tünetet fojtja vissza a fában. A gyümölcsfa sebkezelés házilag is megoldható, így megspórolhatjuk a boltba rohangálást és a lehető leg-környezetkímélőbben tudunk eljárni.

Fontos, hogy a fasebkezelő segítse a fa gyógyulási folyamatait, jól fedjen, ne mossa le az eső, de engedje át a levegőt a felkent rétegen keresztül is és könnyű legyen a használata, akár a téli hidegben is.

HOGYAN OLDHATÓ MEG A GYÜMÖLCSFA SEBKEZELÉS HÁZILAG?

A kereskedelmi forgalomban lévő készítményeket helyettesíthetjük saját készítésű és organikus megoldással.

Így készíthető el a fasebkezelő házilag - recept

Egy nagy lábasban tegyünk fel forrni vizet, majd erre helyezzünk egy hőálló tálat, amely kényelmesen elfér az edény peremén. A tálba tegyünk lenolajat és melegítsük addig, amíg annyira meleg lesz, hogy a méhviasz elolvad benne. Hogy megkönnyítsük az olvadást, előtte reszeljük le a méhviaszt.  Ehhez a keverékhez adhatunk pár csepp fertőtlenítő hatású olajat, például teafaolajat, vagy levendulaolajat. Amikor méhviasz teljesen megolvadt, tegyünk próbát. Ha egy kis mennyiséget egy tálra teszünk és 2-3 perc alatt megszilárdul, akkor elegendő viasz került a keverékbe, viszont ha még folyós, akkor adagoljunk még hozzá további viaszt. Az elkészült házi sebkezelőt hagyjuk kihűlni, tegyük jól zárható edénybe és már használhatjuk is a fák metszési felületeinek kezelésére. A kimaradt pasztát sem kell kidobni, a fából készült kerti bútorok vízhatlanítására és kezelésére is használhatjuk később.HOGYAN VÉGEZHETŐ A GYÜMÖLCSFA SEBKEZELÉS?

A metszés során kialakult sebek felületét vágjuk simára, a roncsolódott kérget távolítsuk el. A sebet alaposan poroljuk le, majd egy jóképű ecset segítségével kenjük be az érintett felületet a kiválasztott fasebkezelővel. Győződjünk meg arról, hogy teljesen befedtük az egész metszési sebet. A termékek zöme legalább addig védi a fát a betolakodóktól, amíg a fa természetes gyógyulási folyamatai végbemennek.
 

Források:

Dr. Kiss, I. (1988): Növényszervezettan és növényélettan, Tankönyvkiadó, Budapest, 202 p.

https://ezermester.hu/cikk-647/Fasebek_gyogyitasa

https://organicediblegarden.co.nz/2016/07/01/1-july-2016/

https://www.edenkert.hu/profi-kertesz/gyumolcsfak-apolasa/metszesi-sebek-kezelese-sebzaro-anyagok/6148/

https://kertlap.hu/metszes-utani-sebkezeles/

https://www.hunker.com/13424365/homemade-tree-wound-remedies

Címkék: gyümölcsfa, sebkezelés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Gazdálkodás nehéz talajon, forgatás nélkül

Legfontosabb termelőeszközünk a talaj! Ahhoz, hogy jól gazdálkodjunk rajta és vele, meg kell ismernünk és ...