TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
16 éveseket még nem kellene traktorkormány mögé ültetni – vita kezdődött a balesetek miatt

16 éveseket még nem kellene traktorkormány mögé ültetni – vita kezdődött a balesetek miatt

Hírek - 2023.05.08

18 évesen vajon érettebb az ember, mint 16 esztendősen? Lényegében erről is kezdődött vita Németországban, ahol a traktorvezetést engedélyező korhatárt akarják felemelni.

A jelenleg érvényes szabályzás szerint T kategóriás (mezőgazdasági vontató) jogosítvánnyal mezőgazdasági vontató és két nehéz pótkocsi, lassú jármű és pótkocsi vezethető Magyarországon, illetve kerti traktor és állati erővel vont jármű.

A járművezetői tanfolyamokra 15 és fél éves kortól lehet jelentkezni, alapfokú iskolai végzettség birtokában. Elméleti vizsgára az bocsátható, aki 16 éves, vagy annál legfeljebb három hónappal fiatalabb, míg a gyakorlati vizsgát legalább 16 évesen lehet teljesíteni.

Újra meg újra felvetődik a kérdés, hogy 16 évesen elegendő rutinnal és – mindenekelőtt – felelősségérzettel rendelkezik-e egy fiatal ahhoz, hogy a több tonnás gépeket balesetveszély okozása nélkül vezesse az utakon és szántóföldeken.

Németországban az ezzel foglalkozó kutatók úgy vélik, hogy a 16 évesek még éretlenek a traktorok kezelésére.

Ugyancsak szakemberek szorgalmazzák, hogy az erőgépeket kötelező vészfékezési és sávtartó asszisztensekkel szereljék fel, ezzel is csökkentve a balesetek kialakulásának esélyét. Indoklásként azt hozzák fel, hogy a mezőgazdasági vontatók és más efféle masinák alapból is fokozott kockázatot jelentenek, hiszen lassúak és nagy tömegűek, kiterjedésűek, ezáltal a gyakorlottabb kezelőknek is feladhatják a leckét.



A karambolok többsége akkor történik, amikor a traktor felhajt a közútra egy mellékútról, szántóföldről, ráadásul a mögé csatolt pótkocsi vagy munkagép rendkívül veszélyes „fegyvernek” számít. Az autógyártók aligha készítik fel arra a járműveket, hogy azok biztonságosan, az utasokat megvédve ütközzenek például egy ekének.

2019-ben Németországban 59 személy halt meg traktoros baleset következtében, 618-an pedig súlyosan megsérültek. Az ottani szakértők szerint egy kétpótkocsis traktor már szinte egy kamionnal ér fel az úton, ezért nem helyes, hogy 16 éveseket is a volán mögé engednek. A korhatár 18 évre emelését szorgalmazzák, bár arról nincsenek adatok, hogy a 18 évesek mennyivel ritkábban keverednek balesetbe, mint a 2 évvel fiatalabbak.

Címkék: korhatár, traktor, járművezetés, vita, baleset, németország, 16 éves
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vertikális farmok® – Így érhetsz el 239-szer nagyobb hozamot

A hazai precíziós gazdálkodás pozícióinak erősödését, technológiai fejlődését és elterjedését mutatja, hogy az ...