TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Közeleg a határidő, nem árt sietni

Közeleg a határidő, nem árt sietni

Támogatások - 2022.10.24

November 2-ig még benyújthatják az állattartók a juh- és kecskeágazat termelési hatékonyságának növelése érdekében tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítására igényelhető vissza nem térítendő válságtámogatás iránti kérelmüket.

Az állattartók a tenyészetében lévő minden megkezdett ötven anyajuh egyedszám után egy tenyészkos, illetve minden megkezdett ötven anyakecske egyedszáma után egy tenyészbak tenyésztésbe állításához igényelhetnek támogatást. Ha a bejelentett tenyészetben lévő anyajuhok, vagy anyakecskék száma nem éri el az ötvenet, akkor egy tenyészkos, illetve egy tenyészbak után igényelhető támogatás.

Egy tenyészkos vagy tenyészbak után csak a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban és csak egy alkalommal igényelhető támogatás!

A támogatás mértéke a támogatási időszakban, azaz a 2022. április 1-jétől szeptember 30-áig terjedő időszakban megvásárolt és tenyésztésbe állított apaállat esetén az apaállat ellenértékének 75%-a, de legfeljebb

  • apaállattá minősített növendék kosonként, illetve növendék bakonként 45.000 forint,
  • az „A” törzskönyvben nyilvántartott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 120.000 forint,
  • a „K” köztenyésztésre használható besorolást kapott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 90.000 forint.

A támogatások igénybevételére az az állattartó jogosult, aki a kérelem benyújtásával egyidejűleg nyilatkozik az alábbiakról:

  • ügyfélként szerepel az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben,
  • az orosz-ukrán konfliktus miatt gazdasági nehézségekkel küzdő agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások részére nyújtandó válságtámogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet [a továbbiakban: 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet] hatálya alá nem tartozó támogatási program vagy egyedi támogatás alapján általa és vele kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalkozások által korábban már igénybe vett egyéb válságtámogatás összegéről euróban kifejezve,
  • arról, hogy kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a vállalkozása,
  • a kapcsolt vállalkozások adatairól (név, adószám vagy adóazonosító jel, ügyfélazonosító), valamint arról, hogy a gazdasági nehézsége összefüggésben áll az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktussal,
  • rendelkezik a megkeresésére a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetsége által kiállított, a támogatás igénybevételéhez szükséges feltételek meglétéről szóló igazolással. (Ezt az igazolást nem kell csatolni a kérelemhez, de 10 évig meg kell őrizni!)

Az igazolást a területileg illetékes instruktor állítja ki. Az instruktor a szükséges bizonylatok bemutatása nélkül az igazolást nem adhatja ki. Ezeket a bizonylatokat pedig a tenyésztőnek 10 évig meg kell őriznie!

A válságtámogatási kérelmet és az eljárás során minden dokumentumot ‒ így a hiánypótláshoz kapcsolódó dokumentumokat és a felügyeleti eljárás kivételével a jogorvoslati eljáráshoz kapcsolódó dokumentumokat is az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül kell benyújtani.

A válságtámogatási kérelem az ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci Intézkedések → Válságtámogatás → Válságtámogatás – Tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának támogatása menüponton keresztül tölthető ki és nyújtható be. A benyújtásra vonatkozó határidő jogvesztő!

Tekintettel arra, hogy 2022. október 31-én a Kincstárnál az általános munkarend miatt a munka szünetel, így a kérelmeket legkésőbb 2022. november 2-án 23:59:59-ig lehet benyújtani.

A válságtámogatási kérelem módosítására a benyújtását követően legkésőbb a benyújtási határidő végéig, azaz 2022. november 2-án 23:59:59-ig van lehetőség.

Címszavak: válságtámogatás, juh, kos

Címkék: támogatás, pályázat, juh, kecske, válságtámogatás, kos
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Izgalmak a lankákon, avagy AXIÁL GaboNAP II.

Izgalmas és érdekes rendezvényre hívta vendégeit immár második alkalommal az AXIÁL Kft. egy jól szervezett, ...