A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Közeleg a határidő, nem árt sietni

Támogatások - 2022.10.24

November 2-ig még benyújthatják az állattartók a juh- és kecskeágazat termelési hatékonyságának növelése érdekében tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítására igényelhető vissza nem térítendő válságtámogatás iránti kérelmüket.

Közeleg a határidő, nem árt sietni


Az állattartók a tenyészetében lévő minden megkezdett ötven anyajuh egyedszám után egy tenyészkos, illetve minden megkezdett ötven anyakecske egyedszáma után egy tenyészbak tenyésztésbe állításához igényelhetnek támogatást. Ha a bejelentett tenyészetben lévő anyajuhok, vagy anyakecskék száma nem éri el az ötvenet, akkor egy tenyészkos, illetve egy tenyészbak után igényelhető támogatás.

Egy tenyészkos vagy tenyészbak után csak a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban és csak egy alkalommal igényelhető támogatás!

A támogatás mértéke a támogatási időszakban, azaz a 2022. április 1-jétől szeptember 30-áig terjedő időszakban megvásárolt és tenyésztésbe állított apaállat esetén az apaállat ellenértékének 75%-a, de legfeljebb

  • apaállattá minősített növendék kosonként, illetve növendék bakonként 45.000 forint,
  • az „A” törzskönyvben nyilvántartott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 120.000 forint,
  • a „K” köztenyésztésre használható besorolást kapott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 90.000 forint.

A támogatások igénybevételére az az állattartó jogosult, aki a kérelem benyújtásával egyidejűleg nyilatkozik az alábbiakról:

  • ügyfélként szerepel az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben,
  • az orosz-ukrán konfliktus miatt gazdasági nehézségekkel küzdő agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások részére nyújtandó válságtámogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet [a továbbiakban: 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet] hatálya alá nem tartozó támogatási program vagy egyedi támogatás alapján általa és vele kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalkozások által korábban már igénybe vett egyéb válságtámogatás összegéről euróban kifejezve,
  • arról, hogy kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a vállalkozása,
  • a kapcsolt vállalkozások adatairól (név, adószám vagy adóazonosító jel, ügyfélazonosító), valamint arról, hogy a gazdasági nehézsége összefüggésben áll az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktussal,
  • rendelkezik a megkeresésére a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetsége által kiállított, a támogatás igénybevételéhez szükséges feltételek meglétéről szóló igazolással. (Ezt az igazolást nem kell csatolni a kérelemhez, de 10 évig meg kell őrizni!)

Az igazolást a területileg illetékes instruktor állítja ki. Az instruktor a szükséges bizonylatok bemutatása nélkül az igazolást nem adhatja ki. Ezeket a bizonylatokat pedig a tenyésztőnek 10 évig meg kell őriznie!

A válságtámogatási kérelmet és az eljárás során minden dokumentumot ‒ így a hiánypótláshoz kapcsolódó dokumentumokat és a felügyeleti eljárás kivételével a jogorvoslati eljáráshoz kapcsolódó dokumentumokat is az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül kell benyújtani.

A válságtámogatási kérelem az ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci Intézkedések → Válságtámogatás → Válságtámogatás – Tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának támogatása menüponton keresztül tölthető ki és nyújtható be. A benyújtásra vonatkozó határidő jogvesztő!

Tekintettel arra, hogy 2022. október 31-én a Kincstárnál az általános munkarend miatt a munka szünetel, így a kérelmeket legkésőbb 2022. november 2-án 23:59:59-ig lehet benyújtani.

A válságtámogatási kérelem módosítására a benyújtását követően legkésőbb a benyújtási határidő végéig, azaz 2022. november 2-án 23:59:59-ig van lehetőség.

Címszavak: válságtámogatás, juh, kos


Címkék: támogatás, pályázat, juh, kecske, válságtámogatás, kos

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...