TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Megvan a parlagfű legnagyobb ellenfele, már csak egy kis idő kell, hogy elterjedjen

Megvan a parlagfű legnagyobb ellenfele, már csak egy kis idő kell, hogy elterjedjen

Növényvédelem - 2023.05.02

A parlagfű már hosszú évtizedek óta jelen van Európában, természetes ellenségei azonban eddig nem bukkantak fel Magyarországon. Ez azonban hamarosan megváltozhat.

Világszerte számos kutatást végeztek ezzel kapcsolatban, és jelenleg is sokakat foglalkoztat a parlagfű elleni biológiai védekezés. A tudományos eredmények alapján a parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa) tűnik a legígéretesebbnek a parlagfű elleni védekezésben.

Ez az Észak-Amerikában honos faj – valószínűleg sok más újvilági fajhoz hasonlóan – vetőmag- vagy takarmányszállítmányokkal juthatott el más kontinensekre, így Európába is. Eddigi ismereteink szerint stabil populációja Észak-Olaszországban, Milánó környékén alakult ki. Magyarországon először 2020 őszén bukkant fel.

A bogár könnyen felismerhető. Kisebb termetű, kb. 0,5 cm hosszúságú, teste és a végtagjai sárga-sárgásbarna színezetűek. Szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók. Szárnyai fejlettek, jól repül. Főleg parlagfűn található meg, és szabad szemmel is jól megfigyelhető.A faj tojásai tojásdad alakúak, kezdetben sárgák, majd gyorsan narancsszínűre változnak. A fejlett lárva szürkés színezetű, teste erősen szelvényezett, szőrözött, méretében a kifejlett egyedre hasonlít, három pár fejlett járólábbal rendelkezik.

A sötétsárga színű báb maga köré barna színű, laza szövésű gubót készít, ennek védelmében fejlődik. A parlagfű-olajosbogár ígéretes lehet a hazai parlagfűvel szembeni védekezésben. Ha sikerül a faj populációinak megszoknia a hazai, újonnan meghódított területeket, és életmódjának, szaporodásának alkalmasnak ígérkeznek a környezeti feltételek, úgy eredményesen csökkentheti hazánkban a parlagfű egyedszámát.

Azt azonban tudni kell, hogy a parlagfű-olajosbogár önmagában nem jelent megoldást a parlagfű elleni védekezésben, és időbe telik, mire hazánk éghajlati viszonyaihoz alkalmazkodik. Amennyiben ez megtörténik, a megerősödött parlagfű-olajosbogár populációk csökkenthetik a hazai parlagfű állományt.

(Fotó: PublicDomainPictures/Pixabay)

Címkék: parlagfű, egészség, magyarország, mezőgazdaság, bogár, populáció, elterjedés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kihívásaink a vetéstől a betakarításig – Következetes ...

A vetés, az ültetés sikerét alapjaiban határozza meg a talajról való folyamatos gondoskodás. Különösen manapság, a ...