TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Segítünk az aszályt átvészelni – Az Amalgerol® csökkenti a stresszt és gyorsítja a növény fejlődését

Segítünk az aszályt átvészelni – Az Amalgerol® csökkenti a stresszt és gyorsítja a növény fejlődését

Növényvédelem - 2022.04.27

Az idei év tavasza kísértetiesen hasonlít a tavalyi és a tavalyelőtti évekhez, hűvös időjárás, tavaszi fagyok és aszály sújtja a kalászosokat és a repcéket. Az őszi búzák és árpák esetében több fajtánál tapasztalható a növekedés leállása, néhol elfagyott levélvégek megjelenése. Hogyan segítsük elő a növekedést a szántóföldi kultúrákban aszály esetén?

hechtaamalgerol kanna minAz Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével sokat javíthatunk a növények állapotán. A csapadékhiány miatt a tápanyagfelvétel a talajból nehézzé válik, így a levélen keresztüli tápanyagpótlást kell előtérbe helyezni. A tápanyagok mellett a növények kondíciójának javítására érdemes Amalgerol®-t használni, hogy jobban tűrjék a vízhiányt és életben maradjanak a következő, remélhetőleg megérkező csapadék lehullásáig.

 

Amíg a csapadék megérkezik

Az Amalgerol® 3 l/ha dózisa olyan nitrogéntartalmú levéltrágyával együtt kijuttatva, amely nem perzseli a növényeket, sokat segíthet a vízhiánytól szenvedő növények termékenységének megőrzésében aszályos körülmények között. Ezekből a nitrogéntartalmú levéltrágyákból (Azospeed, Lovospeed, Nitrospeed, Plantal Top N, stb.) 15-20 litert kijuttatva hektáronként, Amalgerol®-lal kombinációban egy erőteljes tápanyag-kondicionáló szer keveréket kapunk, amely életben tartja növényeinket a csapadék megérkezéséig.

hechtakukorica aszalyban min

Kukorica aszályban

A KáPé Réz olyan speciális lombtrágya, amely a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba (serkenti az ellenállóságban fontos fitoalexinek termelődését és növeli a sejtfalak vastagságát), ezáltal erősíti a növények ellenálló képességét a gombabetegségekkel szemben. A KáPé Réz kalászosokban a bokrosodás végén, szárba indulás kezdetén történő felhasználásával a sejtfalak megvastagodnak és ezáltal nő a növény szárszilárdsága is.

hechtafagykar arpaban min

Fagykár árpában

Ha megkésik a vetés vagy egyenetlen a kelés

Ha a tavaszi vetések elhúzódnak, az a kukorica fejlődési dinamikáját is 2-3 héttel eltolhatja, ami azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, ami nem kedvez a megtermékenyülésnek. Ezen okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza ezt a késést, gyorsabban fejlődjön és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen. Az Amalgerol® használata következtében a növények tápanyagfelvétele megnő, hasonlóan, mint az emberi gyógyászatban a műtét utáni svédcseppkúra esetében, a növények gyorsabban heverik ki a környezet okozta káros hatásokat és fokozott növekedésnek indulnak.

Aszály esetén a napraforgónövények az egyenetlen kelés következtében különböző fejlettségűek lehetnek. Ez megnehezíti a gyomirtások időzítését és problémát okozhat a betakarítás idejének helyes megválasztásában. Az egyenetlen kelés miatt a virágzás is elhúzódhat, a területen a növények egy része még javában virágzik, míg a többiek már beértek. A meglepetés betakarításkor következhet, mivel a későn virágzó növények még nem értek be, és így a termésüket sem lehet betakarítani. A termésátlagokon így látszik az egyenetlen kelés közvetett hatása. Az Amalgerol® korai használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nemcsak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

A nitrogéntartalmú levéltrágyák és az Amalgerol® kombinációjával erőteljes tápanyag-kondicionáló szer keveréket kapunk, amely életben tartja növényeinket a csapadék megérkezéséig.

 

amalgerol oszi arpaban aszaly es fagykar fellepesekor dominko zsolt minAmalgerol® őszi árpában

 

 

 

amalgerol kukoricaban eles andras minAmalgerol® kukoricában

 

 

 

 

 

Címkék: levéltrágya, Amalgerol® Essence , KáPé Réz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek – Második rész

A mai technológia lehetővé teszi a tejtermelő gazdaságok számára, hogy robotok segítségével automatizálják az ...