Segítünk az aszályt átvészelni

2022.04.27

Az idei év tavasza kísértetiesen hasonlít a tavalyi és a tavalyelőtti évekhez, hűvös időjárás, tavaszi fagyok és aszály sújtja a kalászosokat és a repcéket. Az őszi búzák és árpák esetében több fajtánál tapasztalható a növekedés leállása, néhol elfagyott levélvégek megjelenése. Hogyan segítsük elő a növekedést a szántóföldi kultúrákban aszály esetén?

Segítünk az aszályt átvészelni – Az Amalgerol® csökkenti a stresszt és gyorsítja a növény fejlődését


hechtaamalgerol kanna minAz Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével sokat javíthatunk a növények állapotán. A csapadékhiány miatt a tápanyagfelvétel a talajból nehézzé válik, így a levélen keresztüli tápanyagpótlást kell előtérbe helyezni. A tápanyagok mellett a növények kondíciójának javítására érdemes Amalgerol®-t használni, hogy jobban tűrjék a vízhiányt és életben maradjanak a következő, remélhetőleg megérkező csapadék lehullásáig.

 

Amíg a csapadék megérkezik

Az Amalgerol® 3 l/ha dózisa olyan nitrogéntartalmú levéltrágyával együtt kijuttatva, amely nem perzseli a növényeket, sokat segíthet a vízhiánytól szenvedő növények termékenységének megőrzésében aszályos körülmények között. Ezekből a nitrogéntartalmú levéltrágyákból (Azospeed, Lovospeed, Nitrospeed, Plantal Top N, stb.) 15-20 litert kijuttatva hektáronként, Amalgerol®-lal kombinációban egy erőteljes tápanyag-kondicionáló szer keveréket kapunk, amely életben tartja növényeinket a csapadék megérkezéséig.

hechtakukorica aszalyban min

Kukorica aszályban

A KáPé Réz olyan speciális lombtrágya, amely a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba (serkenti az ellenállóságban fontos fitoalexinek termelődését és növeli a sejtfalak vastagságát), ezáltal erősíti a növények ellenálló képességét a gombabetegségekkel szemben. A KáPé Réz kalászosokban a bokrosodás végén, szárba indulás kezdetén történő felhasználásával a sejtfalak megvastagodnak és ezáltal nő a növény szárszilárdsága is.

hechtafagykar arpaban min

Fagykár árpában

Ha megkésik a vetés vagy egyenetlen a kelés

Ha a tavaszi vetések elhúzódnak, az a kukorica fejlődési dinamikáját is 2-3 héttel eltolhatja, ami azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, ami nem kedvez a megtermékenyülésnek. Ezen okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza ezt a késést, gyorsabban fejlődjön és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen. Az Amalgerol® használata következtében a növények tápanyagfelvétele megnő, hasonlóan, mint az emberi gyógyászatban a műtét utáni svédcseppkúra esetében, a növények gyorsabban heverik ki a környezet okozta káros hatásokat és fokozott növekedésnek indulnak.

Aszály esetén a napraforgónövények az egyenetlen kelés következtében különböző fejlettségűek lehetnek. Ez megnehezíti a gyomirtások időzítését és problémát okozhat a betakarítás idejének helyes megválasztásában. Az egyenetlen kelés miatt a virágzás is elhúzódhat, a területen a növények egy része még javában virágzik, míg a többiek már beértek. A meglepetés betakarításkor következhet, mivel a későn virágzó növények még nem értek be, és így a termésüket sem lehet betakarítani. A termésátlagokon így látszik az egyenetlen kelés közvetett hatása. Az Amalgerol® korai használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nemcsak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

A nitrogéntartalmú levéltrágyák és az Amalgerol® kombinációjával erőteljes tápanyag-kondicionáló szer keveréket kapunk, amely életben tartja növényeinket a csapadék megérkezéséig.

 

amalgerol oszi arpaban aszaly es fagykar fellepesekor dominko zsolt minAmalgerol® őszi árpában

 

 

 

amalgerol kukoricaban eles andras minAmalgerol® kukoricában

 

 

 

 

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE