A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Vadriasztás és tápanyagpótlás – mit tudnak a szuszpenziós lombtrágyák?

Vadriasztás és tápanyagpótlás – mit tudnak a szuszpenziós lombtrágyák?

Növényvédelem - 2022.04.18

Vulcan Profi S80 és Vulcan MagmaS akció a VulcanAgro Kft.-től 

Vadriasztás és tápanyagpótlás – mit tudnak a szuszpenziós lombtrágyák?


vulcanprifis80
A kén tápanyag, de a vadak ellen is védi a növényt.

Mi az a szuszpenzió?

Kinézetre olyan, mint a diszperzit, és általában a sűrűségük is hasonló. Valódi oldat és elemi tápanyagok keveréke, amelyek a lehető legnagyobb hatóanyag-mennyiséget tartalmazzák.

Vulcan Profi S80 – elemi kén szuszpenzió

Az elemi kén lehet növényvédő szer, tápanyag, de vad- és rovarriasztó is egyben. Ként használhatunk szántóföldi, kertészeti vagy gyümölcstermesztésben, de akár bio-termesztésben is, a növények növekedési fázisától függetlenül. Általában 6–10 liter/ha a dózisa szántóföldi, 8–12 liter/ha pedig kertészeti, gyümölcskultúrákban.

Mikor legyen az első kezelés?

Mivel az elemi ként vadvédelemnél használjuk, azért más-más időszakban javasolt használni. A vaddisznó ellen kukoricában, a vetést követően azonnal juttassuk ki. A napraforgónál már 2–4 leveles állapotban juttassuk ki az első dózist. Állományba mondjuk a repcénél vagy madarak, rovarok ellen pedig folyamatosan. Kijuttatás után kell még 1–2 nap, míg a kén gázosodásnak indul és kifejti a hatását.

Vulcan MagmaS – nitrogén, magnézium, mikroelem és kén?

A Vulcan MagmaS az elemi kén mellett már jelentős mennyiségben tartalmaz nitrogént (15%, 190 g/liter), de magnéziumot, bórt, rezet és cinket is. Ezért a MagmaS-t akkor érdemes használni, amikor kialakult a levélfelület, amin keresztül a növény a tápanyagokat azonnal hasznosítani tudja. A benne levő kén pedig segíti a növényvédelmet, a vad- és rovarriasztást.

Mikor legyen a második kezelés?

Akár csak tiszta ként (Profi S80) vagy nitrogénes ként (MagmaS) használunk másodjára, annak az első kezelést legalább 2–3 hétre kell követni. Ennyi idő elteltével az első kezelés hatása már csökken, a növény további védelme segítségre szorul. A második kezelésre már kisebb dózist javaslunk, általában 5–8 liter/ha elegendő, bármelyik terméket is válasszuk.

Gabonára, repcére is mehet még?

Igen, sőt indokolt is lenne. A ként egyébként is kis mennyiségben pótoltuk az idén, és a szárazság legyengíti a növények betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Ha valamikor indokolt a kén használata, az most van. Állományba kijuttathatjuk önállóan, de szinte az összes növényvédő szerrel együtt.

Zöldségbe, gyümölcsösbe?

A zöldségtermesztésben talán sokkal nagyobb szükség lenne elemi kénes termékekre. Itt használhatjuk talajra drót- és fonálféreg ellen, nagyobb mennyiségben már a vetés-ültetés előtt. De állományba és fóliában is tápanyagként, gombaölőként és rovarok (pl. poloskák, tripszek stb.) ellen is. A kénnek 0 nap az élelmezés-egészségügyi értéke, és nem utolsósorban ökológiai gazdálkodók is használhatják. Az elemi kén ősi, de hatásos szer, amelynek minden gazdaságban helye van. 

VA Profi S80 es Magma ackio 2022apr 200x100mm

 

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000vulcan logo min
info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

 


Címkék: lombtrágya, tápanyagpótlás, VulcanAgro Kft., vadriasztás, Vulcan Profi S80

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...