TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
A toxinszint csökkentése folytatódik – Osiris® Next – új hatóanyag-kombináció kalászfuzárium ellen

A toxinszint csökkentése folytatódik – Osiris® Next – új hatóanyag-kombináció kalászfuzárium ellen

Növényvédelem - 2022.03.15

A kalászfuzárium, illetve a gomba által termelt toxinanyagok, elsősorban a DON toxin nagy kockázatot jelent a gazdálkodó számára, noha a fuzáriózisjárvány 10 évente körülbelül 2-3 alkalommal 
fordul elő. Mégis, ha nem figyelünk oda, és a DON toxin szintje az előírt határérték fölé emelkedik 
(étkezési búza esetén 1,25 mg/kg, durumbúza esetén 1,75 mg/kg), akkor a megtermelt termény 
nem értékesíthető, az addigi munka, a befektetett pénz kárba vész.

Hirdetés

A BASF több évtizede, évenként számos kísérletben, sok-sok parcellán vizsgálja a kalászfuzárium elleni védekezés lehetőségeit, aminek korábbi eredménye a kimagasló hatékonysággal rendelkező Osiris® volt. A hatóanyag-kivonások miatt 2022-ben az Osiris® már nem használható fel. Az utóbbi években a kutatásaink e termék utódjának kifejlesztésére irányultak, e célból rengeteg európai és hazai kísérletet állítottunk be. A kísérleteinkben természetes, nem pedig mesterséges fertőzést használunk, ezáltal a fuzáriumtörzsek előfordulása, a fertőzés megindulása és lefutása nem irányított, és így sokkal jobban hasonlít az üzemi körülményekre. A kutatási eredmények alapján, illetve a BASF szakmai tudásának, tapasztalatainak felhasználásával választottuk ki az új, kalászfuzáriózis elleni, magas szintű toxinszintcsökkentésre alkalmas megoldást, az Osiris® Next csomagot.

Az Osiris® Next két azol hatóanyagot tartalmazó termék kombinációja. A Revystar® az új fejlesztésű azol hatóanyagot, a Revysol®-t, az Innox® pedig a kalászfuzárium ellen jelenleg a leghatékonyabbnak számító protiokonazolt tartalmaz. A két termék külön-külön sokkal gyengébb hatású, mint együtt kijuttatva. Ez köszönhető részben a két azol hatóanyag egymást felerősítő hatásának, amit már az Osiris® esetében is tapasztaltunk. Másrészt a Revystar®, ahogy a Revycare® is, speciális formulációval rendelkezik, és ennek hatására jobb a kombináció terülése a növényen, a kalász felületén, és a permetezés után gyorsan, több hatóanyag képes a növénybe, a kalászba, a magkezdeményre jutni (1. ábra).

basf1

A kalászvédelem során további fontos feladat, hogy a felső leveleket megóvjuk a kései levélbetegségektől (vörösrozsda, szeptóriás betegségek, pirenofórás levélfoltosság). Az Osiris® Next ezek ellen a betegségek ellen hatékonyabb megoldás, mint a csomagban lévő termékek külön. 

Az elmúlt években folytatott hazai és európai szántóföldi kísérletek bebizonyították, hogy az Osiris® Next eredményesebben csökkenti a DON toxin szintjét az Osiris® 2,0 l/ha-nál, és a kalászfuzárium elleni legmagasabb tudással rendelkező készítmény hatásával vagy annál jobb hatékonysággal rendelkezik (2. ábra)

basf2

Az Osiris® Next csomag 6,5 hektár kezelésére alkalmas (Revystar® 0,75 l/ha + Innox® 0,75 l/ha). Ahogy eddig is javasoltuk, a legbiztosabb toxinszintcsökkentés a teljes virágzásban történő kijuttatással érhető el.

Címkék: BASF, kalászvédelem, toxin, kalászfuzárium
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) - A ...

A hamuszürke szárkorhadás kórokozója, a Macrophomina phaseolina széles körben elterjedt, polifág kórokozó. ...