TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Repce gyomirtása biztonságosan

Repce gyomirtása biztonságosan

Növényvédelem - 2021.09.29

A repcetermesztés egyik legfontosabb alapköve a sikeres gyomirtás elvégzése, hiszen alapvető fontosságú, hogy a repcenövényünkkel együtt csírázó és azonos talajmélységből vizet, valamint tápanyagokat felvevő gyomok jelentette konkurenciát minél előbb megszüntessük.

Hirdetés

A repce gyomirtását szerencsére elég széles időspektrumon tudjuk megvalósítani a mai technológiákkal. Természetesen ahogy minden éremnek két oldala van, úgy ezeknek a technológiáknak is megvan a maguk előnye és hátránya.

A preemergens gyomirtás vitathatatlan előnye, hogy a gyomok jelentette konkurencia már rögtön a legelső fázisban kikapcsolásra kerül, hiszen a csírázásgátló hatással rendelkező hatóanyagok már a gyommagok csírázását is meggátolják, valamint 
az egészen fiatal csíranövénykéket pusztítják el. Így értelemszerűen ezek a gyomok nem jelentenek semmiféle konkurenciát a kelőfélben lévő repcenövényeinknek, amelyek így zavartalanul képesek fejlődni. Hátránya a technológiának, hogy csupán a talajon keresztüli hatására támaszkodhatunk, hiszen a levélen keresztüli gyomirtó hatás nem lehetséges. A talaj felszínére kipermetezett gyomirtó szernek pedig megfelelő mennyiségű bemosó csapadékra van szüksége ahhoz, hogy a talajba bejutva a gyomok csírázási zónájába jusson.

Fontos tehát, hogy olyan preemergens gyomirtó szert válasszunk, melynek hatóanyagai rugalmasan képesek aktiválódni a bemosó csapadék érkezésekor, történjen az ideális esetben a kezelés után néhány napon belül vagy a száraz őszi időszakokban jóval később, több csapadékmentes hét elteltével.

A korai posztemergens, tehát a gyom­­növények szik–kettő leveles ál­­­lapotához időzített gyomirtá­si kezelések már egyesítik magukban 
a talajon és a levélen keresztüli hatáskifejtés minden előnyét.

A pre-/korai posztemergens repce­gyom­irtási szegmens koronázatlan királya minden kétséget kizáróan a Butisan® Complete. Mind megbízhatóságban, mind hatékonyságban felülmúlhatatlan, hiszen a benne lévő három hatóanyag hasonló hatásmechanizmussal rendelkezik, de mégis eltérő pontokon hat. 
A Butisan® Complete hatóanyagai – a me­­tazaklór, a dimetenamid-P és quinmerak – egymás hatását kiegészítve tökéletes hatékonysággal irtják az összes fontos, repcében károsító gyomnövényt.

Az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy az időjárási körülmények egészen szélsőséges kihívások elé tudják állítani a jól bevált gyomirtási technológiáinkat is. Így történt ez 2020 őszén is 
a tiszaalpári kísérleti helyszínünkön, ahol a Butisan® Complete-tel történt preemergens kezelés után 24 napig egy csepp eső sem hullott. A szárazság következtében a gyomok kelése a vetést követő bő egy hónap múlva tudott megindulni.

A Butisan® Complete hatóanyagai azonban még az ilyen ké­­sőn érkező csapadék hatására is képesek voltak aktivizálódni és kifejteni hatásukat, kiváló gyomirtó hatást eredményezve a területen.

butisan

A Butisan® Complete preemergensen és korai posztemergensen kijuttatva egyaránt kiváló megoldás a repcéink gyom­irtására, legyen szó bármilyen gyomviszonyról. Kijuttatását pedig nem szükséges közvetlenül a várt bemosó csapadék érkezéséhez időzíteni, hiszen nyugodtan bízhatunk benne, hogy az optimálisnál később megérkező csapadék hatására is aktivizálódni fognak a benne lévő hatóanyagok.


Németh Balázs BASF Hungária Kft.

 

basfhirdetes

Nagyítáa a képre kattintva!

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: repce, gyomirtás, repcetermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 hala a réticsík – Ismerjük meg közelebbről!

Gondolta volna, hogy a réticsík Európában valószínűleg az első hal volt, amelyet különböző edényekben tartottak a ...