A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

DuPontTM Fontelis® – Új gombaölő szer almában és körtében

Növényvédelem - 2015.03.29

 Négyállomásos rendezvénysorozatán mutatta be a DuPont új gombaölő szerét 
az almatermesztőknek február első napjaiban. A vásárosnaményi, nyíregyházi, kecskeméti 
és vonyarcvashegyi DuPont Almakonferencia gerincét ennek megfelelően a Fontelis® adta.

DuPontTM Fontelis® – Új gombaölő szer almában és körtébenNem csak egy új név
Már megnyitója elején leszögezte Kovács Gyula ügyvezető igazgató, hogy a Fontelis® gombaölő szerrel olyan készítményt vezetnek be a hazai piacra, melynek hatóanyaga egy fiatal, korszerű hatóanyagcsoport új tagja. Ennek köszönhetően új utat és új lehetőségeket nyitnak az alma lisztharmat és varasodás elleni védelmében. Az új készítmény megjelenésével – az almamoly ellen alapkészítménnyé vált Coragen® rovarölő szer után – 
a kórokozók elleni védelemben is egy igazi innovációval állnak az almatermesztők elé.
Kovács Gyula emlékeztetett rá, hogy bár 1-2 évtizede még természetes dolog volt újabb és újabb hatóanyagok megjelenése a növényvédelemben, napjainkra ez egyre nagyobb erőfeszítésébe kerül az innovatív gyártóknak, ami meg is látszik az új hatóanyagok számán. A tendencia hátterében áll egyrészt a fejlesztések óriási költsége, a készítményekkel szemben támasztott egyre szigorúbb elvárások, másrészt pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy napjainkban már ezen a területen sem feltétlenül élvez elsőbbséget az európai igények kielégítése. Mindezek tükrében a gyártók és a felhasználók közös felelősségére is felhívta a figyelmet: az új termékek élettartamát nyújtsuk meg a felelős növényvédőszer-használattal, a rezisztencia, a környezeti és humán toxicitási kockázatok megfelelő kezelésével!


Varasodás és lisztharmat is
A Fontelis® gombaölő szert a DuPont szakemberei több előadásra tagoltan, tematikusan mutatták be az érdeklődőknek, akik emellett megismerhették a hatósági vizsgálatok eredményeit is. Előadásaik alapján most összegezzük a fungicidről elhangzott legfontosabb információkat. A Magyarországon almában és körtében engedélyt kapott készítmény hatóanyaga a karboxamidok csoportjába tartozó pentiopirad, mely célpontjai a gombák sejtlégzéséért felelős mitokondriumok. A széles hatásspektrumú hatóanyag almában varasodás és lisztharmat fertőzés ellen is sikerrel felhasználható. Mivel hatásmódjában merőben eltér a korábbi fungicidektől, így a növényvédelmi technológiában jelentős szerep hárul majd rá a rezisztenciatörésben is.
A Fontelis® preventív és kuratív hatással is rendelkezik. Preventív hatása révén a spórák csírázását képes megakadályozni, elejét véve a fertőzésnek, kuratív (gyógyító) hatásának köszönhetően pedig az inkubációs idő alatt is képes leállítani a gomba fejlődését. A vizsgálatok szerint a fertőzés bekövetkezte után 2 nappal kezelve még „utánanyúl” a kórokozónak. A jelenleg elérhető hatóanya-gok közül a pentiopirad kiemelkedik „kiegyensúlyozottságával”, vagyis azzal a képességével, hogy lisztharmat és varasodás ellen egyaránt hatékony. A levélben lokálszisztémikus és transzlamináris mozgásra képes, a hatóanyag kis része pedig szisztemizálódik 
a növényben. A készítmény formulája és a hatóanyag erős kötődése a kutikulában a kezelés után 1 órával már teljes mértékben esőállóvá teszi, akár 30-40 mm-es, intenzív csapadékkal szemben is.
Beillesztés a technológiába
A felhasználása során az alábbi előírásokat, javaslatokat célszerű megfogadni:
• 
A Fontelis® kuratív hatással is rendelkezik, ezzel együtt azonban a megelőzésre kell törekedni a védekezésben. Ha a körülmények mégis késleltetik a kezelést, akkor 2 nappal 
a fertőzés után képes megállítani a gomba fejlődését.
• 
A növényvédelmi technológiát mindig az adottságainkhoz, az adott területre adaptált előrejelzéshez igazítsuk.
• 
A Fontelis® dózisa 0,75 l/ha, ami kontakt gombaölő szerrel kombinálva 0,5 l/ha-ra csökkenthető. A készítmény gyógyító hatása azonban a teljes (0,75 l/ha) dózissal érvényesül megbízhatóan.
• 
Egy tenyészidőszakban legfeljebb 3 alkalommal használható, legkésőbb a betakarítást megelőző 21. napig.
• 
A DuPont a minél korábbi kijuttatást javasolja. Az első két Fontelis® kezelést egymást követően, blokkszerűen végezzük, akár már egérfüles állapottól, 8-10 napos permetezési fordulóval. A harmadik kezelést pedig egy további időpontban, erős fertőzési nyomásra időzítve illesszük a technológiába.

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!
®az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve


Címkék: