TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Hogyan lehet megőrizni a betárolt gabona minőségét?

Hogyan lehet megőrizni a betárolt gabona minőségét?

Növényvédelem - 2020.11.12

Egy nagyobb tétel gabona minőségét meglehetősen nehéz pontosan meghatározni, hiszen a mintavételezés során – az anyag inhomogenitása miatt – gyakran fals eredmények születnek.

Erre próbál megoldást nyújtani egy új technológia, amely igyekszik átfogó képet nyújtani a terményről, és ezzel lehetővé teszi a tárolási veszteség csökkentését, valamint azt, hogy a gabonát a legideálisabb körülmények között raktározhassák.

A kulcs egy robot, amely képes „bejárni” a gabonahalmokat, miközben értékes információkat gyűjt a szemek állapotáról, és azokat egy okoseszközön meg is jeleníti. Az áramvonalas fej mindenhová eljut, így akár évi 380 tonna gabona megmentését teheti lehetővé minden egyes ilyen eszköz. A skót székhelyű Crover cég által kifejlesztett technológia révén folyamatosan mérhető a hőmérséklet és nedvességtartalom, így „élő” 3D térkép készíthető a tárolt gabonáról. Azonnal észlelhető, ha a halom belsejében kezdenek eltérni a körülmények az ideálistól, így a beavatkozást is rögtön végre lehet hajtani.

A gabona állapota a tárolás során folyamatosan rögzítésre kerül, ezáltal a vásárlók nem zsákbamacskát vesznek, hiszen pontosan nyomon követhetik az áru minőségének alakulását, illetve a végrehajtott beavatkozásokat. A vizsgálat ráadásul nem jár veszélyekkel, a raktárosoknak nem kell a halmok tetején mászkálniuk, a mintavétel biztos távolságból történik. A Crover számításai szerint a technológiájuk alkalmazásával a jelenlegi évi 75 ezer eurós bevételkiesés (amely a termény helytelen tárolásából ered) 15 ezer euróra csökkenthető gabonasilónként.

Címkék: gabona, nedvességtartalom, hőmérséklet, tárolás, gabonasiló, mintavétel
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kihívásaink a vetéstől a betakarításig – Következetes ...

A vetés, az ültetés sikerét alapjaiban határozza meg a talajról való folyamatos gondoskodás. Különösen manapság, a ...