A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max

Hogyan lehet megőrizni a betárolt gabona minőségét?

Hogyan lehet megőrizni a betárolt gabona minőségét?

Növényvédelem - 2020.11.12

Egy nagyobb tétel gabona minőségét meglehetősen nehéz pontosan meghatározni, hiszen a mintavételezés során – az anyag inhomogenitása miatt – gyakran fals eredmények születnek.

Hogyan lehet megőrizni a betárolt gabona minőségét?


Erre próbál megoldást nyújtani egy új technológia, amely igyekszik átfogó képet nyújtani a terményről, és ezzel lehetővé teszi a tárolási veszteség csökkentését, valamint azt, hogy a gabonát a legideálisabb körülmények között raktározhassák.

A kulcs egy robot, amely képes „bejárni” a gabonahalmokat, miközben értékes információkat gyűjt a szemek állapotáról, és azokat egy okoseszközön meg is jeleníti. Az áramvonalas fej mindenhová eljut, így akár évi 380 tonna gabona megmentését teheti lehetővé minden egyes ilyen eszköz. A skót székhelyű Crover cég által kifejlesztett technológia révén folyamatosan mérhető a hőmérséklet és nedvességtartalom, így „élő” 3D térkép készíthető a tárolt gabonáról. Azonnal észlelhető, ha a halom belsejében kezdenek eltérni a körülmények az ideálistól, így a beavatkozást is rögtön végre lehet hajtani.

A gabona állapota a tárolás során folyamatosan rögzítésre kerül, ezáltal a vásárlók nem zsákbamacskát vesznek, hiszen pontosan nyomon követhetik az áru minőségének alakulását, illetve a végrehajtott beavatkozásokat. A vizsgálat ráadásul nem jár veszélyekkel, a raktárosoknak nem kell a halmok tetején mászkálniuk, a mintavétel biztos távolságból történik. A Crover számításai szerint a technológiájuk alkalmazásával a jelenlegi évi 75 ezer eurós bevételkiesés (amely a termény helytelen tárolásából ered) 15 ezer euróra csökkenthető gabonasilónként.


Címkék: gabona, nedvességtartalom, hőmérséklet, tárolás, gabonasiló, mintavétel

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...