TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Szőlővédelmi trükkök

Szőlővédelmi trükkök

Növényvédelem - 2020.06.25

Hogyan fokozható a növény természetes ellenálló képessége? A réz elpusztítja a gombákat, és ezt a kedvező tulajdonságát már több száz éve sikeresen kihasználjuk. Kontakt gombaölő szerként a réz nem szívódik be a növénybe, hanem a levelek felületén fejti ki hatását. A réz gombaölő hatásának egyetlen nagy ellensége van, az eső, amely lemossa a növények felületéről a rezet.

A Vegesol® R a hazai réztartalmú kontakt gombaölő szerek között egyedülálló módon növényiolaj-alapú és tapadásfokozó adalékanyagokat tartalmaz. 
A kiváló minőségű hatóanyag így rugalmas, 
a levegőt áteresztő filmréteget képez 
a permetezett felszínen. Ez a filmréteg stabilizálja a hatóanyagot, így az nagyon lassan mosódik le. A készítmény hatástartama ezáltal hosszabb, mint más szereké.

Rézzel, még hatékonyabban

A Vegesol® R biológiailag aktív rézion koncentrációja többszöröse a többi rézkészítményének. A gombaspórák és a baktériumok könnyebben fel tudják venni a rezet, így nagyobb hatékonysággal történik meg a pusztításuk. A növényiolaj-alapú hatásfokozó anyagoknak köszönhetően a Vegesol® R használatakor a hektáronként kipermetezett réz mennyisége 40-60%-kal kisebb, mint az egyéb réztartalmú készítmények esetében, így kíméli a környezetet, csökkenti annak rézterhelését.

A Vegesol® R az alábbi kultúrákban használható 2–3 liter/ha-os dózisban: sző­lő, almatermésűek, őszibarack, köszméte, piros ribiszke, málna, paprika, paradicsom, borsó, hagyma, burgonya, csonthéjasok. A maximálisan kijuttatható réz hatóanyag mennyisége 4 kg/ha Európában, ami 
a Vegesol® R esetében egy vegetációs idő alatt 4 permetezés elvégzését teszi lehetővé, 3 l/ha dózis használatával. Kiszerelés: 5 és 20 literes kanna.

Növényeink ellenálló képességét né­hány szakmai trükkel növelhetjük a kórokozókkal szemben. A különböző kórokozó szervezetek (baktériumok, gombák) fertőzése a növényi sejtfalak, sejtmembránok károsodását okozzák, ami a növény kémiai és biokémiai válaszreakciói során eltérő tünetekben (száradás, lilás elszíneződés, foltosodás) nyilvánul meg. A növényi ellenanyagok (fitoalexinek) termelésének beindulásával a növényeink ellenálló képessége nő a gombabetegségekkel szemben.

korai peronoszpora furtfertozes

Lombtrágya + réz

A KáPé Réz olyan speciális lombtrágya, amely a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba (serkenti az ellenállóságban fontos fitoalexinek termelődését), ezáltal erősíti ellenálló képességüket. A fitoalexinek olyan mikrobaellenes anyagok, melyeket a növény a gomba- vagy baktériumfertőzésre adott válaszként termel, és segítségével a növény a behatoló mikrobák növekedését gátolva védi meg magát. 
A KáPé Réz serkenti ezen anyagok termelődését, és ha ezt követően alakul ki 
a gomba vagy baktérium okozta fertőzés, a növény már felkészülten alakítja válaszreakcióit, így ellenálóbbá válik ezen fertőzésekkel szemben.

A KáPé Réz speciális káliumtartalma fokozza a növények betegség-ellenálló képességét. Szőlő esetében a hirtelen fellépő baktériumos fertőzések és a peronoszpóra erőteljes fertőzése miatt egyre nagyobb figyelmet igényel a növények betegségtűrése. A peronoszpórafertőzésekkel szembeni növényi ellenálló képesség kiépülésében játszik szerepet a KáPé Réz speciális káliumtartalma.

A KáPé Réz [NPK (4+19.5+19.5) + 2% Cu] a szőlő virágzása után alkalmazható a gombaölő szeres permetezésekben 3 l/ha-os dózisban. A készítmény nitrogéntartalma segíti a növény zöld felületeinek fejlődését, a réztartalom pedig a betegségek elleni védekezésben vesz részt. Kiszerelése: 20 literes kanna.

szolo peronoszpora levelen

Stresszoldás Amalgerol®-lal

Szőlőben végzett kísérletek során bebizonyosodott, hogy az Amalgerol® rendszeres használata 1-2%-kal emeli a szőlő cukorfokát, vastagabb, érettebb vesszőket eredményez, ami megalapozza a jövő évi termést. Az Amalgerol®-t a minőségi és mennyiségi mutatók javítása érdekében az egész vegetáció során érdemes használni. Stresszoldó szerként alkalmaz­va a különböző stresszfaktoroknak kitett növényállomány (viharkár, jégverés, kiegyensúlyozatlan tápanyag-ellátottság, ESCA) a kezelés hatására látványosan regenerálódik, ellenállósága nő, intenzíven fejlődik, zöldebb lesz. Használatával kiegyensúlyozott tápanyagcsere, egyöntetűbb virágzás, jobb terméskötődés jellemzi a növényt, ami termésnövekedésben és minőségjavulásban realizálódik. Az Amalgerol® dózisa szőlőben a virágzás után minden második permetezésben alkalmazva 2 l/ha.

 

Hechta Kft.
www.hechta.hu

 

Címkék: szőlő, lombtrágya, réz, szőlővédelem, Vegesol, KéPé Réz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az évjáratot nem, a jó teljesítményt viszont garantálják a ...

Portfóliónk a megbízható, bevált hibridek mellett 2024-re is tartogat olyan újdonságokat, amelyek mellett nem ...