A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Permetezési segédanyagok 
a UPL-től

Növényvédelem - 2020.04.08

Optimális körülmények a maximális növényvédő hatásért A gyakorló növényvédősök többsége biztosan látott már olyan kezelést, amely után a hatásosság elmaradását tapasztalta, illetve nem sikerült elérni azt a szintű hatást, ami az adott növényvédő szertől elvárható lett volna.

Permetezési segédanyagok 
a UPL-től


Ezekben a helyzetekben nem feltétlenül a növényvédő szerekben kell keresni 
a problémát, érdemes megvizsgálni egyéb befolyásoló körülményeket is: ilyenek például a permetléfedettség, a felszívódás, a permetezéshez használt víz keménysége és pH-ja, valamint egyéb szennyezőanyagok.

A UPL nagy figyelmet fordít a növényvédő hatóanyagokon kívül a permetezési segédanyagokra is, hiszen ezek használatával a fent említett problémák egyszerűen kiküszöbölhetők.


Silwet Star – 
felületaktív anyag

Nem ionos típusú, szilikonalapú univerzális permetezési adalékanyag, amely egyedülállóan csökkenti a folyadékok felületi feszültségét. Ennek köszönhetően többszörösére növeli a kijuttatott permetlé szétterülését a célfelületen. Így megnöveli a kezelt növények permetléfedettségét, ezzel pedig javítja az alkalmazott készítmények biológiai hatásosságát, különösen viaszos vagy szőrözött levélzetű növényeken.


Nonit – 
felületaktív anyag

Felületaktív anionos nedvesítőszer, gombaölő, rovarölő és posztemergens gyom­irtó permetezőszerek tapadás- és terülőképességének fokozására. Használatát különösen viaszos vagy szőrözött levelű növénykultúrák kezelése esetén ajánljuk. Figyelni kell, hogy nem keverhető lúgos kémhatású készítményekkel (pl. bordóilé, mészkénlé), illetve ahol a hatóanyag nitrogénbázisú és kationképzésre hajlamos (pl. dodin).


Elastiq Ultra – 
cseppnehezítő

A permetezések többségénél tapasztalható kisebb-nagyobb légmozgás. A megfelelő szórófej megválasztása mellett az elsodródásgátló adalékanyagok azt a célt szolgálják, hogy a kívánt permetlémennyiség egészét a célfelületre juttathassuk ki, a permetcseppek aprózódásának megakadályozásával. Különösen akkor fontos ez, ha adott növényvédő szer (pl. gyomirtó) a szomszédos kultúrában fitotoxicitást okoz. A légi úton végrehajtott kezeléseknél, állományszárításnál kerül előtérbe jelentőségük.


X-Change – vízlágyító + 
segédanyag pH-szabályozó

Az ország területein többségében ke­mény (12-18nk°– német keménységi fok), illetve nagyon kemény (18-30nk°) víz található. Azonban permetlékészítéskor a vízkeménységet érdemes 8-10 nk°-ig csökkenteni, hogy a pontosan kijuttatni kívánt és kimért hatóanyagmennyiség teljes egészében kipermetezhető maradjon. Ebben segít az X-Change, amely megakadályozza a növényvédő szerek hatóanyagainak komplexképzését, beállítja a víz keménységét és pH-ját, valamint csökkenti a permetlé habzását is. Használatával az alkalmazott növényvédő szer teljes mennyisége hasznosul, mert nem kötik le a permetezésre használt vízben lévő szabad kationok. A túl lúgos permetlé pH-ját beállítja az optimális szintre, így nem alakulhat ki lúgos hidrolízis, amely csökkentené a növényvédő szerek hatékonyságát.


Antifoam – 
habzásgátló

Néhány növényvédő szer esetében a permetlé készítésekor, szállításakor habképződést tapasztalhatunk, amely egyrészt lelassíthatja a permetlé bekeverésének munkafolyamatát, másrészt fokozottabb balesetveszélyt is előidézhet, ha a habban halmozódnak fel a hatóanyagok. Az Antifoam – a permetlébe kerülésének idejétől függően – alkalmas a habképződés megakadályozására vagy a már képződött hab eloszlatására. A permetlé keverésénél ezért érdemes először az Antifoamot bekeverni a vízbe, majd ezt követően folyamatos keverés mellett a növényvédő szereket.


Farmclean – 
mosóanyag

Összetevői a különböző hatóanyag-maradékokat eltávolítják a permetlétartályból. Egyedülálló tulajdonsága, hogy nem korrodálja a fém alkatrészeket, sőt, egy filmszerű, korróziógátló réteggel vonja be a fémfelületet. Különösen akkor javasolt a használata, amikor gyomirtó kezelés után ugyanazzal a géppel tervezünk rovar- vagy gombaölő szeres kezelést, illetve amikor gépeinket a téli leállásra készítjük fel.

 

upl1Valovics Attila
Fejlesztőmérnök


Címkék: növényvédő szer, UPL OpenAg, permetezési segédanyagok