TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
A BASF felkészült a kihívásokra

A BASF felkészült a kihívásokra

Növényvédelem - 2020.03.19

Megoldások a jelen mezőgazdasági problémáira, stratégia a jövőről A BASF Hungária Kft. Agrodivíziója Hajdúszoboszlón tartotta évindító konferenciáját. 
A résztvevők a gyakorlatban is jól hasznosítható információkat kaphattak többek között 
a napraforgó és az őszi búza növényvédelmének fontos kérdéseiről.

A BASF Hungária Kft. Agrodivíziója Hajdúszoboszlón tartotta évindító konferenciáját. 
A résztvevők a gyakorlatban is jól hasznosítható információkat kaphattak többek között 
a napraforgó és az őszi búza növényvédelmének fontos kérdéseiről.

A rendezvény megnyitójában rövid személyes bemutatkozást hallhattunk Roberto Salmitótól, aki 2019. december 1-től látja el az agrodivízió-vezetői teendőket Magyarországon. Elsőként azokat a kihívásokat említette, amelyek jelenleg a mezőgazdaságot, valamint az abban dolgozó szakembereket érik. A Föld lakosságszáma egyre nő, emelkedik az élelmiszerek iránti igény, egyre több terméket kell előállítanunk, de mindezt úgy, hogy a fenntarthatóság szempontjait sem hagyhatjuk figyelmen kívül. „Komoly és kemény munkát végzünk, ami ugyanakkor nagyon érdekes is” – emelte ki elő­adásában. Véleménye szerint rendkívül fontos, hogy a BASF pontos elképzeléssel rendelkezik a jövőről, jól átgondolt stratégiával bír azzal kapcsolatban, milyen módon készüljenek fel rá. „Egyszerű és nagyszerű stratégiát alkottunk”, amelynek biztos alapot ad részben a vállalat 150 éves múltja, részben pedig a problémákhoz való innovatív hozzáállása. Ezt igazolja az a tény is, hogy jelenleg is nyolc új hatóanyagon dolgoznak, valamint hogy 2028-ig harminc új, növényvédelemmel kapcsolatos terméket vezetnek be a piacra.


Digitalizáció: 
feladat és lehetőség

A mezőgazdaság előtt álló nagy feladatról, a digitalizációról egyben mint komoly lehetőségről beszélt az előadó. A BASF felismerte ennek fontosságát, és ezért ezen a területen is jelentős befektetéseket eszközölnek. Ennek egyik eredménye a Xarvio™ applikáció, amely segítségére lehet a gazdálkodóknak, akik mobileszközeikre akár a szántóföldön járva is megkaphatják a számukra fontos információkat. Amikor a jövőről beszélünk, nem lehet megkerülni a fenntarthatóság kérdését, amely ma a döntéshozatal meghatározó alapeleme. Ez azt jelenti, hogy egyre tudatosabban kell viszonyulnunk környezetünkhöz, így a termékek bármilyen alkotóeleméről is legyen szó a fejlesztések során, a legfontosabb szempont az, hogy a termék megfeleljen a fenntarthatósági elvárásoknak. A BASF munkája során mindig arra törekedett, hogy a lehető legkomplexebb megoldásokat kínálja partnereinek. Ezért kínálatukban már nemcsak növényvédő készítmények, vetőmagok, hanem a digitális megoldások is megtalálhatók. Céljuk, hogy egyre jobb és pontosabb információt, szaktanácsot tudjanak adni a termelők számára: Ehhez partnerséget ajánlanak felhasználóiknak, mert Roberto Salmito szerint „semmit sem ér a stratégia, ha nincs mögötte partnerség”!

Ajánlatok napraforgóban

A BASF célja, ahogy az korábban már el­­hangzott, a termelők számára szóló kínálat szélesítése. Ennek jegyében az idei évben két új napraforgófajtát hoznak be a magyar piacra. Erről már Benkő András, az olajos növények termékmenedzsere számolt be. Elsőként az Acordis® CLP, Clearfield® Plus gyomirtási technológiában használható linolsavas, középérésű fajtát említette, amelyet intenzív-félintenzív viszonyok közé ajánlott. A fajta fontos tulajdonsága, hogy miközben a termőképessége is kifejezetten jó, a termés olajtartalma is magas. Betegség-ellenállósága kifejezetten megbízható és erős, ami még az egyre terjedő hamuszürke szárkorhadás kórokozója elleni védekezést is megkönnyíti, de ugyanígy segít az alternáriás vagy a fehérpenészes megbetegedés elkerülésében is. Az idei évben piacra kerülő másik fajta a Coloris® CL, amely Clearfield® gyomirtási technológiában használható linolsavas, középérésű napraforgó. Fő erénye az alkalmazkodóképessége, amely alkalmassá teszi arra, hogy gyengébb adottságú, heterogén területeken is jó termést adjon. Ennek megfelelően a fajtát az extenzív-közepesen intenzív termesztési viszonyok közé ajánlják.

A gyakorló szakemberek számára fontos, hogy ismerjék a felhasznált gyomirtó készítmények esetleges talajon keresztüli hatását, ami a gyomirtás hatékonysága érdekében ugyanúgy érdekes, mint az utóvetemény biztonsága szempontjából. A BASF ebből a szempontból is megvizsgálta a CLP gyomirtási rendszerben használható Pulsar® Plus készítményét. 
A gyakorlati tapasztalatok és a vizsgálatok egyaránt azt mutatták, hogy a készítmény hatóanyagának (imazamox) a talajon keresztül is van gyomirtó hatása, amelyet viszont kizárólag a kétszikű gyomnövényekkel szemben fejt ki. Ez a hatás az egyszikű növényekkel szemben nem jelentkezik, így az ilyen gyomirtásban részesült napraforgótáblán is gond nélkül vethető bármilyen őszi kalászos utóveteményként. Ettől az évtől a BASF egy acetamiprid hatóanyagú készítményt is ajánl a felhasználók számára a levéltetvek elleni védekezésre, amely a piacon Rafting® néven lesz elérhető. A napraforgó-ter­mesztők számára továbbra is rendelkezésre áll „kedvenc” gombaölő készítményük, 
a Pictor®, amelyet a felmérések szerint már a napraforgó-vetésterület több mint felén használnak a termelők.

Ajánlatok kalászosokban

Különösebb kockázat nélkül állíthatjuk, hogy az előző év meghatározó növényvédelmi problémája szinte biztosan az őszi búza fuzáriumfertőzése, valamint a termény helyenként igen magas DON-toxin-tartalma volt. Ezzel a témával kapcsolatban már Kurtz György mutatta be a BASF ajánlatát. Elmondása szerint, ha az őszi kalászosok kórtani helyzetét egészében nézzük, az előző év produkált szokatlan jelenségeket. A nagyon szárazon induló tavaszon olyan tünetek jelentek meg a növényeken, amelyeket sokan gombabetegségeknek tulajdonítottak, így akár növényvédelmi beavatkozást is végrehajtottak ellenük. Erre azonban nem volt szükség, ugyanis a legtöbbször a csapadékhiány által kiváltott élettani tünetekről volt szó. A kalászfuzáriózis esetében járvánnyal volt dolguk a termelőknek, azonban a magas toxintartalommal különösen azoknak kellett szembesülniük, akik Békés és Csongrád megyében gazdálkodnak. Ez azt is jelenti, hogy 
a magas fuzáriumfertőzési szint nem jelent automatikusan magas DON-toxin- tartalmat. Ezért is kell a kalászvédelmi stratégia tervezésénél meghatározni, hogy mi a védekezés célja, a tüneti szintű fuzáriummentesség elérése vagy 
a toxintartalom csökkentése. Az előző év alapján a legfontosabb cél a toxintartalom alacsonyan tartása. Ennek elérésére a teljes virágzáskor elvégzett kezelés a legalkalmasabb, a vizsgálatok szerint az ilyen időzítés mellett volt a legalacsonyabb 
a termés toxintartalma. A BASF kalászososokban felhasználható termékkínálatáról elhangzott, hogy a BASF-et sem kerülte el a hatóanyag-kivonás, az egyik jól ismert terméküktől, a Tango® Startól emiatt kell megválniuk. A termék kivonásának ütemezése szerint a termelők azt 2021. október 31-ig használhatják fel, azonban 
a be­­­­­szerzésre csak ez év október 31-ig van le­­­­­­hetőségük.

Amennyiben a BASF teljes kalászos gom­­­baölő portfólióját nézzük, abban a csávázó készítményektől a lomb- és ka­­lászvédelemre használható készítményekig találhatnak a termelők megoldást. 
A Systiva® gombaölő csávázószer hosszan tartó hatásának köszönhetően akár feleslegessé is teheti az első, kora tavaszi lomb­védelmi kezelést. A Priaxor® kimagasló minőségű, prémiumkategóriás termék a levélbetegségek elleni védekezésre, amelyet a BASF kiváló hatékonysága alapján a felső levelek védelmére ajánl. Hatóanyagai jó élettani hatásúak, így gombaölő és juvenilizáló hatással is számolhatnak a felhasználók. Az Osiris® hatékony a kalász fuzáriumfertőzésének megakadályozására, valamint a termés toxintartalmának csökkentésére. 2021-től egy új termék jelenik meg a termékpalettán a Revycare® gombaölő szer, amely a BASF legújabb azolja, a Revysol® és egy strobilurin hatóanyag kombinációját tartalmazza. 
A termék gyors felszívódású, a növényben könnyen szállítódik. Fontos jellemzője, hogy hatóanyagai nem a viaszrétegben képeznek depókat, hanem a növény szöveteiben, így azok az időjárásnak kevésbé kitettek. Hatékonyságát már alacsony hőmérsékleten is kifejti, ami a felhasználási időszakot rugalmasabbá teszi, kijuttatási periódusa így szélesebb, mint a csak azolokat tartalmazó készítményeké. A már jól ismert növekedésszabályozó készítmény, a Medax® Top mellett a BASF ettől az évtől egy új, WG formulációjú terméket is bevezet a magyar piacra, Medax® Max néven. A két növekedésszabályozó hatóanyagot is tartalmazó készítmény felhasználása rugalmasabb, hatása megbízhatóbb a piacon megtalálható hasonló készítményekhez képest.

Csökkenő nitrogénveszteség

A konferencia záró előadásában Sándorfy András a BASF nitrogénmenedzsmentben felhasználható termékét, a Limus® Cleart mutatta be. A két ureázgátló hatóanyagot tartalmazó készítmény kiemelkedő hatékonysággal gátolja a kijuttatott nitrogén lebomlását, így csökkentve a veszteséget. Erőssége, hogy szélesebb körben képes gátolni a talaj élő szervezetei által termelt ureáz enzimeket, így akár 64%-kal is csökken az ammóniaveszteség (MTA Talajtani Kutatóintézetének vizsgálatai alapján).

A konferencián fontos témákban hasznos információk hangzottak el. Biztosak vagyunk abban, hogy a hallgatóság tagjai mindezt jól fogják tudni hasznosítani munkájuk során.

Egyre tudatosabban kell viszonyulnunk környezetünkhöz, így a legfontosabb szempont az, hogy a termék megfeleljen a fenntarthatósági elvárásoknak.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: napraforgó, gombaölő szer, BASF, kalászos, csávázószer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hírek, információk a szántóföldről - Védekezési lehetőségek a ...

A naptárt és az időjárást látva lassan valóban kijelenthetjük, hogy lezárult az idei év növényvédelmi szezonja. ...