Hirdetés
Megoldások széles köre

Megoldások széles köre

Növényvédelem - 2020.02.28

A szektor fejlődése a francia politikai napirend legfontosabb pontja a 6. éves biokontroll-találkozón, amelyre január 21-én Párizsban került sor.

Aznap Didier Guillaume mezőgazdasági miniszter megígérte, hogy kidolgozzák, hogyan lehetne a szektort fejleszteni, az elkövetkező öt évben végrehajtott, a támogatását szolgáló intézkedésekkel.

Azonban a francia biokontrollszektor fejlesztése nem volt véletlen. A növényvédő szerek eladása 2018-ban robbanásszerű fejlődésnek indult, ami kontraproduktívnak tűnik, tekintve, hogy Franciaország 2025-ig megfelezné a peszticidhasználatát. Elisabeth Borne közlekedésügyi miniszter is egy olyan mezőgazdasági modellnek tartja, amely „az életpályája végén jár”. A francia glifozátellenes kampánnyal és a 2020 betiltásának tervével szembemenve a világ legtöbbet használt gyomirtójának eladási volumene pedig 10%-kal nőtt az országban 2018-ban.

2018-ban a biokontroll a növényvédőszer-piac 8%-át, 170 millió eurót fedett le az IBMA számításai szerint. „2022-re 10%-ot érhetünk el, a célunk pedig a 30% 2030-ra” – mondta Longevialle. Addig pedig a francia biokontrolltermékeket gyorsított eljárásban bírálják el és válnak értékesíthetővé, ami a szokásos 12 hónap helyett hat hónapot jelent. Európában nem így van, hiszen sem standard definíciója, sem bevett forgalombahozatali eljárás nincs velük kapcsolatban.
Forrás: Agrow, Fotó: kárkép.hu

Címkék: növényvédelem, biokontroll, biokontrolltermékek
Kiemelt hírek