növénykondicionáló

Növényvédő hatású növényi kivonatok

Tapasztalatok a Flavo Plant növénykondicionáló készítményről

Az élőlényekben számos tényező együttes hatása alakítja ki azt az egyensúlyi állapotot, amit „normális” működésnek tekintünk. A növénytermesztés során ennek az egyensúlynak a fenntartására kell törekednünk, ami végső soron az állomány folyamatos jó kondícióját, kedvező egészségi állapotát eredményezi.

Flavonoidok szerepe

A növények életfolyamatait, anyagcseréjét, védekezőmechanizmusát számos vegyület befolyásolja. Ilyen biológiailag aktív, többféle funkciót betöltő anyagok a flavonoidok is:

• E vegyületcsoport általános tulajdonsága az antioxidáns hatás, ami az abiotikus és biotikus stressz káros következményeit csökkenti.
• Komplexképző vegyületekként segítik a tápanyagok felvételét, hatással vannak az enzimatikus folyamatokra, a növények hormonháztartására.
• A fotoszintetikus rendszerekben védő szerepet töltenek be a káros sugárzással szemben.
• Részét képezik a növények saját immunrendszerének. Aktív védelmi funkciókat töltenek be vírus-, baktérium- és gombafertőzésekkel szemben.

Flavo Plant: természetes növényi kivonat

A növények által termelt flavonoidok – sok más anyaghoz hasonlóan – a lombon keresztüli adagolással is kiegészíthetők a kondíció javítására, a védekezőképesség fokozására. Ehhez azonban olyan flavonoidtartalmú növényi kivonatra van szükség, amely stabil az összetételében és koncentrációjában, és a kezelendő növények számára felvehető formában tartalmazza ezeket a hatóanyagokat.

Az Arravis Kft. 2018-ban kezdte meg Flavo Plant növénykondicionáló készítménye forgalmazását, mely speciális eljárással előállított növényi kivonat fahéj, rozmaring, csalán, citrusfélék és cickafark felhasználásával, hozzáadott mesterséges adalékok nélkül.

Speciális kivonási eljárás biztosítja a Flavo Plant strandardizált hatóanyag-tartalmát, amit a végtermék folyamatos biológiai hatásvizsgálatával ellenőriznek a gyártástechnológia során.

A Flavo Plant összetételének kialakítása során a gyártó már a kezdetektől arra törekedett, hogy a növénykondicionáló hatás részeként a növényvédő hatás is érvényre jusson. Ennek eredményeként a termék természetes összetevői növelik a baktériumos és gombás fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.

fptabl

Üzemi tapasztalatok a Flavo Plantról

fpferkasbeladr. Farkas Béla agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök 

Agrohungária Kft., Karcag

 

A korábbi vizsgálatok, a forgalmazás első évének üzemi tapasztalatai pozitív visszajelzést adtak a Flavo Plant növényvédő hatásáról, és az Arravis Kft. elindította a növényvédelmi hatású termésnövelő anyagként való engedélyezését. A Nébih engedélyeztetési vizsgálatok mellett üzemi körülmények között is folyik a termék ilyen irányú tesztelése a karcagi Agrohungária Kft.-nél. Az üzemi vizsgálat tapasztalatairól dr. Farkas Bélát, az Agrohungária Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

 – Kérem, mutassa be néhány mondatban a gazdaságukat!

 – Az Agrohungária cégcsoport már 25 éve működik. Foglalkozunk növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is, a növénytermesztésen belül meghatározó tevékenységünk a vetőmag-előállítás. Őszi búza, őszi árpa és tritikálé mellett évelő rozs vetőmagját is előállítjuk – utóbbi nemesítésében magam is részt vettem. Jelenleg 30 dolgozót foglalkoztatunk.

 – A termelési gyakorlatában használ növénykondicionálókat? Milyen véleménye alakult ki ezekről a termékekről?

 – Használok, a véleményem azonban eléggé vegyes. A növénykondicionálók, ha--sonlóan más divatos termékekhez, nagyon felkapottak lettek napjainkban. Meglátásom szerint elég sok terméket illetnek alaptalanul ezzel a megnevezéssel. Általában ezeknek a termékeknek összetett a hatásuk, és alapos vizsgálatokkal lehet bármit is egyértelműen kijelenteni róluk.

 – Hogyan került a látókörébe a Flavo Plant növénykondicionáló, és milyen megfontolásból kezdte el a vizsgálatát?

 – A munkám során mindig kerestem az új, a jobb megoldásokat. A cégünk alapítását megelőzően az akkori munkahelyeimen is sok kísérletet végeztem, ezentúl lehetőségem nyílt több országban is tapasztalatokat szerezni, a látókörömet bővíteni. Mindezek megalapozták a fejlődés iránti folyamatos igényemet, illetve jártasságot szereztem a szabatos és hasznosítható eredményeket adó vizsgálatok kivitelezésében. Amikor az Arravis Kft. munkatársai bemutatták nekem a Flavo Plant terméket, felkeltette a kíváncsiságomat, két okból is. Egyrészt a szemünk láttára szűkül be a kémiai növényvédelem eszköztára, és a kieső anyagok funkcióit máshogyan kell pótolnunk. Másrészt természetes anyagról, biológiai megoldásról van szó. Bár a mezőgazdasági termelőket sokan hajlamosak a környezet rombolóiként beállítani, valójában sok felelősen gondolkodó gazda van, aki próbál tenni a környezet védelméért. A Flavo Plant olyan eszköz lehet a növényvédelemben, amely hatékony, ugyanakkor nem jelent a mesterségesen előállított kemikáliákhoz hasonló terhelést a környezetre.

 – Kérem, foglalja össze, hogyan nézett ki a vizsgálat!

 – A kísérletet őszi búzában végeztük el, és alapvetően a betegségek elleni hatás vizsgálatát célozta. Három fajtán állítottuk be a kezeléseket (KG Kunglória, KG Vitéz, KG Kunhalom). A három fajta képviseli a korai, közép- és kései érésidőt. Mindháromra jó termőképesség és minőség jellemző. A vizsgálatot olyan táblára tettük, ahol az elővetemény is búza volt, ezzel kívántuk fokozni a fertőzési nyomást. Minden fajtán négy kezelést állítottunk be, amiből az első a Flavo Plant háromszori, 1 l/ha dózisú kijuttatása volt, a második egyszer fungicid plusz egyszer Flavo Plant kijuttatása, a harmadik egy kétkezeléses fungicides technológia, a negyedik pedig a nálunk alkalmazott üzemi technológia, amely két fungicides permetezés, a második levéltrágyával kombinálva. A tenyészidőszak során végeztünk kórtani felvételezést, majd termésmérést, és a begyűjtött mintákon minőségvizsgálat is lesz.

– Milyen eredményeket kaptak?

 – Számomra is meglepő volt, milyen jól szerepelt a Flavo Plant háromszori önálló alkalmazása. Bár a tavaszi időjárás miatt nem volt kimondottan erős levélfertőzés, lisztharmatra, szeptóriára és fahéjbarna levélfoltosságra lehetett értékelni, és a Flavo Plant hatása nem maradt el a kétszeri fungicides kezelésekétől sem. Termésmennyiséget tekintve a három fajta közül kettőben az önálló Flavo Plant-kezelés, egyben pedig az üzemi technológia bizonyult a legjobbnak.

 – Perspektivikusnak látja a Flavo Plant használatát őszi búzában?

 – Én ebben az évben vizsgáltam először a készítményt, de az alapján, amit láttam, nagyon pozitív benyomást tett rám. A következő szezonban természetesen megismételjük a vizsgálatot, hiszen akkor lehet felelős véleményt kialakítani, ha egy másik évjáratban is meggyőződöm a hatékonyságáról.

 – A három Flavo Plant-kezelést mennyire látja beilleszthetően a búzatechnológiába?

 – Ahol ma Magyarországon komoly búzatermesztés folyik, ott alapvetően két fungicides kezeléssel számolnak, ezért volt a vizsgálatban a négy kezelésből kettő ilyen, és a kórtani helyzettől függően ez háromra is változhat. Ehhez képest tehát nem tűnik drasztikus változásnak a három Flavo Plant-kezelés. Másrészt arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez egy biológiai megoldás, kicsit más gondolkodást igényel. Az állomány folyamatos védelmére kell törekedni, az immunrendszer folyamatos „ébren tartására”. Igazából ennél a módszernél megelőzni kell a problémát, nem kaphatnak lépéselőnyt a kórokozók. Egy ilyen biológiai megoldás igényli a háromszori kezelést, és a Flavo Planttal szerzett korábbi tapasztalatok is ezt támasztják alá.

 – Önöknél áru és vetőmagbúza előállítása is folyik. Melyikben lesz helye a Flavo Plantnak?

 – Egy terméknek, amely hasonló hatást mutatott a kórokozók ellen, mint az üzemi technológiánk, termésmennyiségben pedig egy kicsivel meg is előzte, azt gondolom, mindkettőben helye lehet. A vetőmag-előállításban ráadásul kulcskérdés a fuzárium, amit nem lehet elintézni egy-két gombaölő szeres kezeléssel. Önmagában a fungicid kevés: nagyon fontos a növények védekezőképessége, az állomány kondíciója. Ehhez sokat hozzátehet egy olyan termék, mint a Flavo Plant.

fpgombos gergelyGombos Gergely kertészmérnök
szaktanácsadó Arravis Kft.

 

Az Arravis Kft. debreceni székhelyű, magyar tulajdonban lévő vállalkozás. Cégünk közel 10 éve foglalkozik hazai gyártású növényi kivonatokkal. A növénytermesztésben felhasználható, természetes növényi kivonatokból álló Flavo Plant termékünk 2018 áprilisában kapott engedélyt, és a forgalmazását még ebben az évben megkezdtük. A Flavo Plant növénykondicionáló szántóföldi és kertészeti kultúrákban is felhasználható: az adott kultúra sajátosságainak megfelelő fenofázisokban. Az eddigi kísérleti és üzemi megfigyelések szántóföldi és kertészeti kultúrákban is visszaigazolták a termés mennyiségére, minőségére gyakorolt pozitív hatását, illetve különféle növénybetegségek elleni jó hatékonyságát.

A Karcagon 26,4 ha-on provokatív körülmények között végzett őszi búza üzemi technológiai vizsgálatnak kettős célja volt. Egyrészt sztenderd mérésekkel kívántuk igazolni a készítmény hatékonyságát ebben az évben is, másrészt a legeredményesebb növényvédelmi módszert kerestük a négy technológia összevetésével. Nagy örömünkre szolgált a Flavo Plant sikere.

2019-től regionális és országos lefedettségű viszonteladói hálózaton keresztül értékesítjük a Flavo Plant növénykondicionálót: az ország egész területén elérhető, illetve a Dunától keletre több regionális kereskedőnél is beszerezhető. A termékhez kapcsolódó szaktanácsadást Dankó Róbert növényvédelmi agrármérnök kollégám és jómagam látjuk el.

További információk:

Dankó Róbert növényvédelmi agrármérnök,
robert@arravis.hu, +36 30 228 74 35,

Szőke Tamás agrármérnök,
tamas@arravis.hu, 30/944 95 52

Gombos Gergely kertészmérnök,
gergo@arravis.hu, +36 30 785 52 76.

Szerző: AgrárUnió

Tags: növénykondicionáló , FLAVO PLANT

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom