barack

Flavo Plant a gyümölcsösökben

A környezettudatosság sokaknak kényszer, nekünk viszont küldetés

A gyümölcstermelők életében a nyár fontos időszak. Augusztus elején vagyunk, amikor a gazdák egy része már túl van a betakarításon, többen szüretelnek, és vannak, akiknek még 
a szezon egy része hátravan.

Abban mindenki egyetért, hogy a nyári munkák megalapozzák a következő évi termés kialakulását. A letermett gyümölcsfákat és a még növekedésben lévőket is fel kell készíteni a következő szezonra. A növényben végbemegy a termőrügy kialakulásának folyamata, ami a növény általános egészségi állapotától és terheltségétől függ. A növényvédelmi állapotok nagymértékben befolyásolják a növényi anyagcsere-folyamatokat, mert a megtermelt asszimiláták fogják az enzimatikus folyamatokat erősíteni. A számunkra is kedvezőtlen folyamatokat a gyümölcsös általános egészségügyi állapotának fenntartásával tudjuk megelőzni. Ezért, ha már megtörtént a szüret, ne hagyjuk magára az ültetvényt, és a termésérés idején se csak az éves termés védelmére koncentráljunk, gondozzuk és tápláljuk 
a növényeinket, kondíciójukra folyamatosan ügyeljünk.

Mi a flavonoidok szerepe?

Az időjárásunkban bekövetkező szélsőségek növekvő kihívások elé állítják a gazdákat és a növényeket egyaránt. A növények ezen kihívásokra a saját immunrendszerüket hívják segítségül. Az általuk termelt anyagok elősegítik a tápanyagok felvételét, az anyagcsere-folyamatok fokozását, a környezeti hatásokra adott reakciókat. Ezek az anyagok egyik legnagyobb csoportja a flavonoidok.

A flavonoidok polifenol-szerkezetű, biológiailag és kémiailag aktív molekulák, amelyek a növények életfolyamataiban nélkülözhetetlen szerepet játszanak. Minden növényi részben megtalálhatóak, de ezek közül vannak általános tulajdonságokkal rendelkező és kifejezetten speciális élettani hatással bíró származékok. A flavonoidok nemcsak a növény élettani folyamatait szabályozzák, hanem a fo­­gyasztókét is. Egyrészt a táplálék biológiai értékét határozzák meg, másrészt a gyümölcstermesztőt a külsőleg használt növényi hatóanyag növényvédelmi funkciója érdekli, hiszen ezeken a hatásokon keresztül építheti be a gyümölcstermesztési és növényvédelmi technológiájába.

A FLAVO PLANT speciális eljárással Magyarországon előállított növényi kivonat, amely fahéj, rozmaring, csalán, citrusfélék, cikafark felhasználásával készül. 
A vég­­­­­termék a kivonatok vizes oldata, nem tartalmaz mesterségesen hozzáadott ada­­­­­lékokat, de tartalmazza a növényi ha­­­­tóanyagok olajban és vízben oldható komponenseit is. A speciális kivonatkészítés eredménye a standardizált hatóanyag-tartalom, melyet a végtermék folyamatos biológiai hatásvizsgálatával bővített gyártástechnológia garantál.

A FLAVO PLANT közvetlenül erősíti a növények kondícióját, fokozza ellenálló képességét, javítja a virágok termékenyülését. Természetes komponensei növelik a növények gombás és bakteriális eredetű fertőzéssel szembeni ellenálló képességét, fokozzák a kontakt szerek biológiai hatékonyságát! Felhasználásával alacsonyabb számú állománykezeléssel sikeresebb és költséghatékonyabb növényvédelmi technológia alakítható ki, növénykultúra-korlátozás nélkül.

A Flavo Plant használatának előnyeit a 2019. évi vegetációs periódus első fele is visszaigazolta, ezen tapasztalatok alapján a következő ajánlásokkal javasoljuk használatát:

A Flavo Plant-használatról általánosság­ban megjegyezhető, hogy javítja a nö­­vény tápanyagforgalmát, a lombfelület higiénés állapotát, így az általános ajánlások mellett javasoljuk a használatát minden mechanikai sérülést okozó eseményt követően, mint zöldmunkák, jég-, homok- vagy szélverés. Nincs munka- és élelmezési várakozási ideje a készítménynek, így szüret előtt használva növelhető a gyümölcs eltarthatósága és fokozható a lombfelület védelme a szüreti sérülések után. Általános dózisa 1 l/ha, koncentrált­ságának köszönhetően költséghatékonyan építhető be az alábbi ajánlások szerint.

Almában


Zöld bimbós állapotban: lisztharmatfertőzés megelőzésére, terméskötődés elősegítésére önállóan. Varasodás megelőzésére kontakt hatású készítményekkel szerkombinációban alkalmazva.


Virágzástól zöld dió méretig: lisztharmat- és tűzelhalás-fertőzés megelőzésére önállóan, a már kialakult fertőzé­sek kezelésére kénnel vagy egyéb ké­­szítményekkel kombinálva. Varasodás ellen szerkombinációban. Kötődés fo­­kozására, növénykondicionálásra.


Zöld dió mérettől szedésig: lisztharmat- és varasodásfertőzés megelőzésére önállóan. Növénykondicionálásra, gyümölcshullás mérséklésére.

Csonthéjasokban


Fehér bimbós állapotban és virágzásban: blumeriellás és cseresznye esetén sztigminás fertőzések megelőzésére, ter­­­­méskötődés fokozására önállóan, mo­­­­­níliás fertőzés megelőzésére szerkombinációban. Növénykondicionálásra.


Terméséréstől szedésig: blumeriellás és moníliás fertőzések, illetve az antraknózis megelőzésére, gyümölcsméret fokozására, 12-14 napos fordulókkal ajánlott kijuttatni önállóan vagy szerkombinációban. Önállóan használva megelőzhető a bakteriális fertőzések terjedése, vírusos fertőzési tünetek megjelenése (szilvában beállt állományban kisebb mértékben jelentek meg a sarkavírus tünetei a technológiai kontrollhoz képest).

Bogyósokban


Virágzás előtt és virágzáskor: mikoszfe­rella, diplokarpon, lisztharmat, rozsda, didimella, elsinoe szár- és levélbetegségek megelőzésére, növénykondicionálásra. (Köszméte és ribiszke esetén a virágzáskor kell a kezeléseket elkezdeni.) Virágzáskor terméskötődés fokozására.


Termésérés idején: termésnövekedés és érés időszakában legalább 10-12 na­­­ponként permetezzünk a gombabetegségek megelőzése és a bogyóméret növelése érdekében. Botritiszfertőzés megelőzésére, csökkentésére, valamint a tárolhatóság, pultállóság fokozására.

Keresse kollégáinkat a növényvédelmi tech­­nológia adaptálásához, valamint 
a kör­­­­­­nyezetében lévő viszonteladói helyek eléréséhez. Törekedjen a hatékony növényvédelemre és a kemikáliák használatának csökkentésére! Mi a környezettudatos termelése sikerében lehetünk partnerek!

 

Dankó Róbert növényvédelmi 
agrármérnök, 
robert@arravis.hu, +36 30 228 74 35,
Szőke Tamás agrármérnök, 
tamas@arravis.hu, 30/944 95 52
Gombos Gergely kertészmérnök, 
gergo@arravis.hu, +36 30 785 52 76.

Tags: gyümölcs, gyümölcsös, FLAVO PLANT, növénykondicionálás, flavonoidok

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom