A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Cheminova tavaszköszöntő - Az egészséges növényállomány alapjaiért

Növényvédelem - 2015.03.29

Február végén, a hajdúszoboszlói Béke Hotelben tartotta „tavaszköszöntő” rendezvényét 
a Cheminova Magyarország Kft. Az esemény mottójához híven az előttünk álló szezon hamarosan aktuálissá váló növényvédelmi problémáit és az azokra javasolt többrétű megoldásokat vették sorra az előadók.

Cheminova tavaszköszöntő - Az egészséges növényállomány alapjaiért


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


A Cheminova hagyományaihoz híven ebben nem csak herbicides, fungicides és inszekticides ajánlatokról hallhattak a résztvevők, hanem a kondicionáló készítményekre alapozott talaj- és növényorvoslásról is, mely megteremti az egészséges növényállomány alapjait.


Figyeljünk a sárgarozsdára!
A tavalyi év egyik legnagyobb növényvédelmi problémáját okozó sárgarozsda járványról tartott átfogó előadást dr. Csősz Lászlóné, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársa. Az előadásból azokat a momentumokat ragadjuk ki, melyeket jó, ha szem előtt tartunk az előttünk álló tavaszon a sikeres védekezéshez.
sárgarozsdaA sárgarozsda hazánkban időszakosan fellépő kórokozó, aminek oka lehet, hogy a három búzán károsító rozsdafaj közül a legalacsonyabb hőigényű, így inkább a nálunk hűvösebb klímájú országokban okoz rendszeresen problémát. A 2013-ban feltűnt, majd a tavalyi évben az egész országban tomboló rasszai azonban arra késztetik a kutatókat és a gazdákat is, hogy átértékeljék eddigi ismereteiket a betegségről. Feltételezhető, hogy a legújabb járványt okozó rasszok Pakisztán, India, Kína területéről kiindulva törtek be Magyarországra, és kissé magasabb hőigényűek a korábbiaknál. A betegség tünetei is – főleg a kora tavaszi időszakban – eltértek a szokásostól: a pusztulás öltésszerű elrendeződése ekkor még nem volt jellemző, és a levelek színén, fonákán is erős sporulációt mutattak. Az előadó arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegség sok esetben „megtévesztette” a gazdát, mivel egy ideig a levélfoltosságokhoz hasonló tüneteket mutatott, ugyanakkor a vizsgálataikban ezeken a „csalóka” levélfoltokon is ki lehetett mutatni a sárgarozsdát! Tritikálén első pillantásra a vetésfehérítő hámozgatásához hasonló tüneteket is lehetett tapasztalni.
Tavaly az is bebizonyosodott, hogy az új rasszok korán tavasszal már erős sporulációra képesek, és a kitartó spórákat képező teleutotelepek is szokatlanul korán, már májusban megjelentek. A korán induló járvány lényegesen nagyobb terméskiesést tud okozni, ezért is sújtotta jobban a betegség a déli megyéket.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: