A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max

Levéltrágyák biostimulátorokkal

Levéltrágyák biostimulátorokkal

Növényvédelem - 2019.05.10

FERTILEADER GOLD és AXIS: stressz esetén még látványosabb hatás A levéltrágyázás szerepe összetett: egyrészt többféle tápanyag pótlását teszi lehetővé a növények lombozatán keresztül, másrészt – speciális, élettani hatású összetevők révén – lehetőséget teremt, hogy a gazdálkodó pozitív irányba befolyásolja az anyagcserét, 
a növények fejlődését.

Levéltrágyák biostimulátorokkal


A Timac AGRO FERTILEADER termékei a benne lévő tápelemeknek és bio­sti­­mu­­látoroknak köszönhetően kiválóan ellátják ezeket a feladatokat. Jelen írásunkban a FERTILEADER GOLD és a FERTILEADER AXIS levéltrágyák felhasználási lehetőségeit mutatjuk be Csókási Lajos és Johannes Schimpfle gazdálkodók tapasztalatain keresztül.


Jobb termékenyülés 
és stressztűrés

Csokasi Lajos  Csókási Lajos
családi gazdálkodó
Szabadbattyán

 

– Kérem, mutassa be röviden a gazdaságát!

 – A családi gazdaságunkat a három fiammal közösen visszük. Növénytermesztéssel foglalkozunk, összesen 250 hektár területen. Talajaink alapvetően jó adottságúak, nehézséget a művelésben inkább 
a földek elaprózottsága jelent. A 250 hektár több mint 80 táblában található.

 – Milyennek ítéli meg talajaik tápanyag-szolgáltató képességét, feltöltöttségét?

 – Ahogy a lehetőségeink engedték, igyekeztünk ezen folyamatosan javítani. 
A szár­­­maradványokat nem visszük le a te­­rületről, bedolgozzuk a talajba. Odafigyelünk a nitrogénen kívül más tápelemek pótlására is. Részt veszünk a Timac AGRO YIELD SERVICE programjában, aminek keretében a talajvizsgálati eredmények, a vetésterv és a terméscélok alapján a szaktanácsadónkkal közösen állítjuk össze a tápanyag-kijuttatási tervet. Ez két okból is előnyös: egyrészt a növények 
a szükséges mennyiségben megkapják 
a tápanyagokat, másrészt pedig elkerüljük a pazarlást, hiszen mindenből csak 
a valóban szükséges mennyiséget adjuk ki.

 – A terméseredmények visszaigazolják ennek a tudatos tápanyag-gazdálkodásnak a létjogosultságát?

 – Úgy látom, hogy igen. A termésmennyiségben és a termésstabilitásban is sikerült előrelépnünk. Az utóbbi három évben a repcével és a napraforgóval is rendre elértük a 4 t/ha eredményt, szójával a 3,5 tonnát. Az őszi árpa is ad 7 tonnát, a búza 7-8 tonnát, a kukorica pedig 10 tonna felett teljesít. Az időjárás némileg befolyásolja az adott évi terméseket, de nagy ingadozások nem jellemzők.

 – Hogyan indult, merre fejlődött a kapcsolatuk a Timac AGRO-val?

 – Már sokéves kapcsolatról beszélhetünk. Szabadbattyánban működtetünk egy gazdakört, ami lehetőséget teremt vevőtalálkozókra a gazdák és mezőgazdasági inputokat forgalmazó cégek között. 
A Timac AGRO-val is így találkoztam először. A termékeik közül többet is kipróbáltam, amelyek azóta a technológiánk részévé váltak. Ilyenek a mikrogranulált starterek, a SULFAMMO és a FERTILEADER levéltrágyák. Öt éve pedig a YIELD 
SERVICE szolgáltatást is igénybe veszem.

 – Milyen növényekben és hogyan használja a FERTILEADER levéltrágyákat?

 – A FERTILEADER GOLD levéltrágyát négy éve kezdtem használni napraforgóban és repcében, majd rá egy évre a FERTILEADER AXIS terméket is kukoricában. Mivel hidas permetezőnk nincs, mindkét levéltrágyát akkor juttatjuk ki, amikor vontatott permetezővel még éppen bele lehet menni az állományba. Ebben a stádiumban felhasználva a napraforgó, a repce és a kukorica generatív fejlődését is segítik, javítják a termékenyülést. A FERTILEADER GOLD és AXIS tartalmazza egyrészt azokat a tápelemeket, amelyeket ilyenkor fokozottan igényelnek a növények, másrészt olyan biostimulátorokat is, melyek pozitív hatásúak az anyagcserére, a fejlődésre, növelik az ellenálló képességet a kedvezőtlen hatásokkal szemben.

 – Hogyan nyilvánul meg a FERTILEADER GOLD és AXIS hatása?

 – Leginkább kedvezőtlen időjárási körülmények között szembetűnő a hatás. 
A FERTILEADER termékekkel kezelt állományok tovább bírják a szárazságot, később indulnak meg azok a vissza nem fordítható élettani változások, amelyek az­­­­tán negatívan hatnak a termésre. Minden évben kipróbálunk egy vagy több terméket, gyakorlatilag folyamatosan kísérletezünk, így jó lehetőségünk van összevetni a különböző levéltrágyákat. 
Az a tapasztalatom, hogy a termés mennyiségében a kevésbé kedvező, szárazabb évjáratokban nagyobb a különbség a FERTILEADER levéltrágyák javára, de emellett a minőségre is megfigyelhető 
a kedvező hatásuk.

 – Tapasztalatai alapján kinek ajánlja a FERTILEADER GOLD és AXIS levéltrágyákat?

 – Véleményt a saját területünkön végzett megfigyelések alapján tudok alkotni. Úgy látom, hogy a jó termésekre képes talajokon a FERTILEADER termékek hozzásegítik a növényeket, hogy ezt meg is valósítsák. Ilyen adottságok mellett megfelelő termesztéstechnológiába illesztve egyértelműen kijelenthetem, hogy megtérülő befektetés az alkalmazásuk.

Javult a minőség

Johannes SchimpfleJohannes Schimpfle
Magyarkeresztúri Mezőgazdasági Falu Szövetkezet
Magyarkeresztúr 

 

 

– Kérem, elöljáróban mondjon néhány szót a gazdaságukról!

 – Növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozunk. A növénytermesztést 400 hektáron folytatjuk, tábláink Magyarkeresztúr vonzáskörzetében találhatók. Termesztett növényeink a repce, kalászos gabonák, kukorica, lucerna, napraforgó. A vetésváltásban az olajos növényeket gabona követi, azt kukorica, majd ismét gabona következik, mielőtt újra repce vagy napraforgó kerülne a területre.

 – Adottságaikat, a termesztési feltételeket hogyan lehet jellemezni?

 – A klimatikus feltételek a tájegységünkön belül szerintem átlagosnak mondhatók. Az időjárási szélsőségek közül legtöbbször a szárazság okoz problémát. Ez a területeinket különböző mértékben sújtja, hiszen a talajadottságaink nagyon heterogének: vannak löszös talajú táblák, de kötött, agyagos területek és homok is. A talajaink tápanyag-szolgáltató képességét közepesnek ítélem meg, illetve 
a talajvizsgálati eredmények alapján azt mondhatom, hogy a tápelemekkel való feltöltöttsége is közepes.

 – Milyen terméseredményeket érnek el ezekkel a feltételekkel?

 – Az átlagtermések a gabonánál 6 t/ha, 
a repcénél 3,5 t/ha, a napraforgónál 3 
t/ha, a kukoricánál pedig 8 t/ha, de előfordulnak jelentős ingadozások, hiszen sok tényező befolyásolja a terméseredményeket. Megpróbálok minden gazdasági évben jó alapot adni a növénytermesztéshez: a legjobb talajművelő eszközökkel dolgozni, a tápanyag-utánpótlást biztosítani, de az időjárási anomáliák – különösen a csapadékhiány, kedvezőtlen eloszlás – hatását így sem lehet nullára csökkenteni.

 – Mióta van kapcsolatban a Timac AGRO-val? Miben testesül meg az együttműködés?

 – Egy éve indult a szakmai kapcsolat: 
a Timac AGRO szaktanácsadója átnézte a talajvizsgálati eredményeinket, és mivel több tábla kémhatása is savas, ezért javasolta a PHYSIOMAX talajkondicionáló használatát. Majd ezt kövezően az ő javaslatára használtam tavaly a FERTILEADER GOLD levéltrágyát napraforgóban. Ha egy-egy területen tápanyag-utánpótlást tervezek, akkor ajánlatot szoktam kérni tőle, illetve kipróbálom az ajánlott termékeket. Körülbelül havi rendszerességgel konzultálunk, meg vagyok elégedve 
a tu­­­­­­­­dásával, a tanácsaival.

 – Hogyan, milyen céllal alkalmazta a FER­TILEADER GOLD levéltrágyát?

 – Csillagbimbós állapotban juttattam ki 3 l/ha dózisban, azzal a céllal, hogy a ter­­­­­­­­­­més mennyiségében és minőségében javulást érjek el. A termék tulajdonságai, összetétele alapján ígéretesnek találtam a FERTILEADER GOLD-ot az olajos növényekben, így próbára tettem a napraforgóban.

 – A felhasználás során tapasztalt bármilyen problémát?

– Nem. A keverhetőséggel, kijuttatással nem volt semmilyen gond, könnyen ke­­zelhető termék. Perzselés vagy más kedvezőtlen hatás sem fordult elő.

 – A kitűzött célt elérte a termék használatával?

 – A szaktanácsadóm felhívta a figyelmemet a FERTILEADER GOLD biostimulátor-tartalmára, aminek hatása meg is látszott az erőteljesebb virágzásban. Ami 
a végeredményt illeti, az olajtartalomban kimutatható növekedést eredményezett a kezelés, így kijelenthetem, hogy a minőségjavító hatása megmutatkozott. Egyelőre egyéves tapasztalatom van róla, így messzemenő következtetéseket nem szeretnék levonni, de az eddigi eredmények mindenképp ígéretesek.

 – Ön szerint kinek, milyen termesztési körülmények közé ajánlható a FERTILEADER GOLD?

 – Nekem egyelőre napraforgóban van tapasztalom a termékről, így ajánlást is csak ebben a növényben tehetek. Ennél viszont normál termesztéstechnológia mellett bátran merem ajánlani.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: biostimulátor, levéltrágya, levéltrágyázás

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...