A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Zeal, a kukorica élettani aktivátora

Növényvédelem - 2019.02.20

Új taggal bővül idén az algaalapú biostimulátoraink családja. A Zeal a legújabb testvér a sorban, amelyet kifejezetten a kukorica igényeihez igazodva fejlesztettünk: a GA 142 algakrémen kívül cinket, molibdént és foszfort is tartalmaz.

Zeal, a kukorica élettani aktivátora


A PAT (Physio Activator Technology) technológián alapuló Arysta-készítmények közül már bizonyított a termelőknek 
a Multoleo (napraforgó, repce, szója), 
a Forthial (kalászosok) és a Tonivit (régebbi nevén Rooter, őszi vetésű kultúrák).

A kritikus időszak

Ahhoz, hogy megértsük az új termék, 
a Zeal működését, meg kell néznünk, hogy melyek a kukorica hozamának legfontosabb összetevői élettani szempontból. A kultúra indításakor elsődleges cél, hogy a korai fejlődés, növekedés megfelelő legyen. Ez elősegítheti a korai virágzást, hogy a kukorica a lehető leghosszabb szemképződési időhöz jusson a vegetáció folyamán. Mindezekhez a növény egész életciklusa alatt jó ásványianyag-ellátást és optimális fotoszintetikus aktivitást kell biztosítanunk.

zeal1 min

                             ZEAL                                                    KONTROL

Azonban sokszor ütköznek a kukori­catermesztők korlátba a növény 5–8 le­­­­veles korában, ugyanis ebben a feno­fá­­­zisban a növekedés stagnálni kezd. Ez a fejlődésbeli megtorpanás viszont későbbi virágzást okoz, ami lerövidíti a szemképződési időintervallumot. 
A megtorpanás oka főként abban keresendő, hogy gyenge gyökereknek kell felszívniuk az ásványi anyagokat, főként 
a foszfort a talajból (amely a korai virágzás egyik fontos faktora). Ha ebben az időszakban magukra hagyjuk a növényeket és nem támogatjuk meg a gyökér- és a zöldtömegképződést, könnyen erőtlen állománnyal találhatjuk szemben magunkat, amely a későbbiekben már nem tudja utolérni magát, következésképpen a terméseredmények is csökkenni fognak.

zeal2 min

                        ZEAL                                                         KONTROL

Nagyobb lesz a gyökértömeg

Ennek a folyamatnak az ellensúlyozására javasoljuk a Zeal alkalmazását. A készítményt a kukorica 4–6 leveles állapotában (tehát közvetlenül a leendő hozam szempontjából kritikus stádiumban, a vi­­­­­­­­­rágrügyek differenciálódása előtt, ami 
a 7-10 leveles korban következik be), 
2–3 l/ha dózisban javasoljuk kijuttatni. 
A ké­­szítményben található anyagok aktiválják néhány olyan létfontosságú enzim működését, melyek segítségével megnő a talajból történő víz- és tápanyagfelvétel hatásfoka. Ezáltal magasabb lesz a fotoszintetikus aktivitás, növekszik a n­­­­ö­­­­­vény tápanyag-ellátottsága és megnő a biomassza felhalmozódása mind a gyökérben, mind a föld feletti részekben.

zealrajz min

Általánosságban elmondható, hogy növényvédő szerekkel és lombtrágyákkal egy menetben kijuttatható. Alkalmazásának ideje éppen a posztemergens gyomirtó szerek permetezésével esik egybe: itt mindenképpen figyelni kell, hogy bromoxinilt és dikambát tartalmazó herbicidekkel nem minden esetben keverhető, a kijuttatás előtt érdemes keverhetőségi próbát végezni.

A készítmény létfontosságú enzimek működését aktiválja, melyek segítségével megnő a talajból történő víz- és tápanyagfelvétel hatásfoka.

 

Valovics Attila
fejlesztőmérnök
Arysta LifeScience Magyarország Kft.


Címkék: kukorica, Zeal, aktivátor