A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

A Flavo Plant-használat tapasztalatai őszi búzában 2018-ban

Növényvédelem - 2019.02.01

Év elején, néhány nappal az ünnepek után még meglehetősen távolinak tűnik a kikelet. A küzdelmes őszt követően vetéseink a friss hó alatt, nyugalomban várják a tavasz beköszöntét. Rendszerint ezekben a hetekben összegezzük tapasztalatainkat, és előkészítjük a következő szezont.

A Flavo Plant-használat tapasztalatai őszi búzában 2018-ban


2018-ban sem maradtak el a szélsőséges időjárási fordulatok. A hosszúra nyúlt tél után, áprilisban átmenet nélkül köszöntött be a nyár. A fejlődésükben addig akadályozott – sok esetben nitrogénnel jól ellátott – vetések az áprilisi meleg hatására gyors növekedésbe kezdtek. A szokatlanul forró és száraz időjárás hatására a vízzel feltöltött talajok két-három hét alatt kiszáradtak. A lendületes növekedés kényszerkalászolásba fordult át, majd a ne­­­hezen várt májusi esőktől a kalászosok országszerte megdőltek. A stresszben lévő állományok érzékenysége – fajtától és kondíciótól függően – fokozódott a levélfoltosság, (Drechslera ssp.) a rozsda (Puccinia ssp.) és a fuzáriózis (Fusarium ssp.) kórokozóival szemben.

Ebben a – kalászosok növényvédelme szempontjából könnyűnek cseppet sem mondható – évben jelent meg az Arravis Kft. Flavo Plant nevű növénykondicionáló szere. A Flavo Plant egy öt növény kivonatából álló, hatástartammal és hatásspektrummal rendelkező növénykondicionáló, aktív gomba- és baktériumölő mellékhatással. Nem tartalmaz szintetikus komponenseket, nincs élelmezés- és munkaegészségügyi várakozási ideje, szabadon használható minden kultúrában. Az első évben több üzemben, körülbelül 1000 ha őszi vetésű kalászosban került önálló alkalmazásra, mindenütt a táblán belüli kémiai kontroll alkalmazása mellett.

Tapasztalatok, mérések

Sárgarozsda (Puccinia striiformis) – 2017, Mezőcsát (Borsod-Abaúj-Zemplén me­­­­­­­gye): 20 ha erősen fertőzött őszi­­­bú­­­­­­­­za­­táblában a tábla felét epoxi­kona­zol+ fenpropimorf hatóanyagú készítménnyel, a másik felét Flavo Planttal kezeltük. 
A Flavo Plant a kémiai kontrollal megegye­ző eradikatív hatást mutatott. A Flavo Planttal kezelt táblarészen liszthar­mat (Blumeria graminis f. sp. tritici) tünetek az üzemi kontrollhoz képest egy héttel később jelentkeztek.

Vörösrozsda (Puccinia triticina) – 2018, Bodrog (Somogy megye): 13 ha őszi búzában trifloxistrobin+protiokonazol kezelést követően erős fertőzés alakult ki, amelyet Flavo Planttal felülkezeltünk. A kezelést követő 4. napra eltűntek az uredotelepek.

Hálózatos levélfoltosság (Drechslera tritici-repentis) – 2018, Mohora (Nógrád megye): GEP kísérleti gyakorlat szerinti hivatalos mérés során prokloráz hatóanyagú szerrel, illetve egy közismert, növény- és algaalapú növénykondicionálóval mérték össze a Flavo Plant hatását. 
A kezeletlen kontrollhoz képest a prokloráz 73,7%-kal, a Flavo Plant 71,8%-kal, a standard növénykondicionáló 23,7%-kal csökkentette a fertőzött levelek arányát.

Fuzáriózis (Fusarium ssp.) – 2018, Mohora (Nógrád megye): a fent ismertetett GEP kísérleti beállítás az alábbi eredményt hozta. A kezeletlen kontrollhoz képest 
a prokloráz 55,1%-kal, a Flavo Plant 46,9%-kal, míg a standard növénykondicionáló 22,4%-kal csökkentette a fertőzött szemek arányát.

2017-ben Magyarnádoron (Nógrád me­­gye) ugyancsak GEP-kísérlet keretében a fuzáriumos szemfertőződés alakulását vizsgáltuk. A kezeletlen kontroll mellett tebukonazollal hasonlítottuk össze a Flavo Plantot. Figyelemre méltó eredmény született. A Flavo Plant 1,5%-kal maradt el a tebukonazol mögött, és 98,5%-os gátlást mutatott a kezeletlen kontrollhoz képest.

A termelői tapasztalatok és a mérések tükrében azt mondhatjuk, hogy ren­delkezésünkre áll egy olyan biológiai ké­­­­­­szítmény, amelynek hatásfoka eléri a triazolok, illetve egyéb ergoszterol-szintézist gátló készítmények hatékonyságát. Különösen nagy jelentősége lehet ennek a fuzárium elleni védekezés során. Egyrészt téves ugyanis az az elképzelés, hogy a fertőzés ellen elegendő virágzás idején védekezni. A fuzáriumfajok fél­szaprofiton életmódjuk okán növényeink környezetében folyamatosan jelen vannak, így a kontamináció nagy valószínűséggel már a kalászok megjelenésekor bekövetkezik. S bár a tünetek kialakulása nagyban függ az időjárástól és a növénykondíció változásától, a kártétel a kalászhányástól viaszérésig tartó kb. öt hét alatt bármikor bekövetkezhet. Másrészt ugyancsak hibás az a vélekedés, hogy a fuzáriumfertőzöttség és a káros mikotoxinok (DON, ZEA, MON stb.) szintje egyenes arányban van. Noha az elmúlt öt év legalacsonyabb fuzáriumterhelését mérte 
a NÉBIH 2018-ban, a viszonylag alacsony fertőzöttség nem mindig járt együtt alacsony mikotoxinszinttel. A mikotoxinok káros élettani hatásainak ismeretében mindent meg kell tennünk a fertőzés megelőzése érdekében. Célszerű a kritikus időszakban legalább kétszer, indokolt esetben háromszor is védekezni.

A Flavo Plant lehetővé teszi azokban a fenofázisokban is a fertőzés kialakulásának eredményes megelőzését, amikor az élelmezés-egészségügyi várakozási idő miatt már nincs mód szintetikus fungicidek alkalmazására. A kezelésekkel környezetterhelés nélkül állíthatunk elő tiszta élelmiszert, továbbá jelentősen csökkenthetjük a szalma felhasználásának állategészségügyi kockázatát. Elkerülhető 
a növényvédő szerekkel terhelt tarlómaradványok talajéletre gyakorolt negatív hatása. A Flavo Plant használata érdemben segíti elő a minőségi gabonatermesztés terén kitűzött céljaik elérését. Fentieket ajánlva kívánok sikeres új évet!

Dankó Róbert növényvédelmi 
szakmérnök, 
robert@arravis.hu, +36 30 228 7435,

Szőke Tamás agrármérnök, 
tamas@arravis. hu, 30/944 9552

Szerző: Gombos Gergely kertészmérnök
gergo@arravis.hu+36 30 785 5276


Címkék: sárgarozsda, búza, fuzáriózis, őszi búza, FLAVO PLANT, levélfoltosság, vörösrözsda