A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Nagyok között óriássá válni

Növényvédelem - 2018.10.28

Világszinten is jelentősen szélesedett a BASF palettája repcében A BASF Hungária Kft. 2018. szeptember 19-én sajtóreggeli keretében a cég Váci utcai székházában nyújtott tájékoztatást a Bayer-üzletágak felvásárlásával kapcsolatos tudnivalókról, a repcevetőmag-üzletág indításáról és 
a legfontosabb célkitűzésekről.

Nagyok között óriássá válni


Az eseményen elsőként Christoph Hofmann, a BASF Hungária Kft. Agro­diví­ziójának vezetője szólalt fel, aki hangsúlyozta, hogy ez az akvizíció a BASF történetében a legjelentősebb, hiszen összességében 7,6 milliárd euró összegű vételárról van szó. Ezt követően a BASF Hungária Kft. Agrodivíziójának vetőmagfelelőse vette át a szót. Szundy Péter kiemelte, hogy a felvásárlással a BASF repcetechnológiai nagyhatalommá vált.

Minden, ami repce

Az akvizíció révén a BASF-hez került eszközök és üzletágak áttekintése során a BASF Hungária Kft. vezetői beszámoltak az újonnan nyíló lehetőségekről, a BASF a világ mezőgazdaságában elfoglalt helyéről és a magyarországi piacot leginkább érintő változásokról.

„A felvásárlásnak köszönhetően az gazdálkodóknak az alternatívák széles skáláját tudjuk kínálni. Az ismert, jó minőségű növényvédelmi termékek mellett már kiváló vetőmagokkal is rendelkezésükre állunk, a digitális megoldásokkal együtt kiterjedt szolgáltatást tudunk nyújtani. Az inputtal kapcsolatos területen teljes körű tanácsadást biztosítunk” – mondta el Christoph Hofmann, majd hozzátette, hogy az akvizíció keretében gyártókapacitásokat, a vetőmagüzletág jelentős részét, ezzel együtt pedig vetőmag-előállítási létesítményeket is felvásárolt a vállalat. Nem csupán a már aktív üzletágak kerültek a BASF tulajdonába, hanem a különböző K+F tevékenységek is. Az átvett 4500 munkavállaló 40%-a K+F területen dolgozó szakember. A BASF az akvizíció révén a világ egyik legjelentősebb vetőmag-vállalatává, a világ legnagyobb repcevetőmagos cégévé vált.

basf

Innovációkkal lehet előrelépni

Azt, hogy a globális felvásárlás hatása 
a magyarországi piacon miként fog megjelenni, Szundy Péter mutatta be 
a repceüzletág példáján keresztül. Mint elmondta, a repce nagyon jó példa annak szemléltetésére, hogy a bioló­giai alapok és a technológia együttes fejlesztésével milyen előrehaladást lehet elérni. Bár nem egyenletes a fejlődés, az elmúlt években a repcehozamok látványosan emelkednek. Egyre többet fektetnek be a gazdák a repcetermesztésbe, ezzel együtt egyre nagyobb a kockázatuk, ezért egyre jobban féltik a növényeiket, így biztonságosabb megoldásokat keresnek. Az évek során változó problémákra kell feleletet adni, jelenleg az egyik legnagyobb gondot a szoros vetésforgó okozza, amely arra vezethető vissza, hogy az olajos növények már közel egymillió hektárt foglalnak el Magyarországon. 
A repcevetőmag-piac dinamikus, sokszereplős, ahol csak a legújabb innovációkkal lehet eredményt elérni. Ez lesz várhatóan Európában az első olyan üzletág, amelyben a megkülönböztető tulajdonságok (herbicidtolerancia, speciális olajprofil) fognak a fókuszba kerülni – mondta el Szundy Péter, aki a BASF-repceportfólió ismertetése során kitért a magas termésszinten kiemelkedő olajtartalmat termelő SAFER-re, az 50% feletti olajtartalmat produkáló, így mérföldkövet jelentő InV1030 hibridre és bemutatta a portfólió új, korai CL-repcéjét. Bejelentette azt is, hogy 2019-ben a BASF piacra fog lépni az első saját CL-repcéjével, az InV1266CL-lel. Az innovációban óriási áttörést fog hozni a kipergés-ellenálló repce, mert ez a fejlesztésnek olyan eleme, mellyel a termés mennyisége és minősége egyszerre emelhető.

basf

 Befektetnek a jövőbe

A BASF elkötelezett a jövő fejlesztése érdekében. A K+F platform felvásárlása után a vállalat összes K+F tevékenységének és beruházásának 40%-a a mezőgazdasági üzletágat fogja erősíteni. Ez több mint 900 millió eurót jelent éves szinten. Azért van szükség ilyen nagymértékű innovációfejlesztésre, mert sokrétű kihívással kell megküzdeniük a gazdálkodóknak, példaként említhetők a növényvédő szerekkel kapcsolatosan a hatóanyag-visszavonások. A felvásárlással a BASF újabb alternatívákat kínál a gazdálkodóknak, olyan innovatív, személyre szabott megoldásokkal, amelyekkel a hozam és az ér­­ték optimalizálható.

Ezt támasztja alá az is, hogy hat különböző területről vett át üzletágakat a vál­­­­­­­lalat: vetőmagüzletág a szántóföldi kul­­­­túrákban (repce, gyapot, szója), zöldség­­vetőmag-üzletág, ahol a világelső hibrid vetőmagok Nunhems®   márkanév alatt kerülnek forgalomba, gyomirtószer-üz­­­­­letág, mely főként az amerikai konti­nensen lesz meghatározó, csávázási, vetőmagkezelési tevékenységek, K+F területek, ahol ki kell emelni az új generációs hibrid őszi búza programot, és 
a hatodik a digitális gazdálkodás globális termékei (xarvio™).

 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: BASF, repce, vetőmag