A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Növényvédelmi teendők – Védekezés a kukorica molykártevői és a napraforgó-tányérbetegségek ellen

Növényvédelem - 2015.07.13

Ebben a számban a kukorica és napraforgó termését közvetlenül veszélyeztető károsítókra szeretnénk felhívni a figyelmet, és emellett persze néhány hasznos gondolatot megosztani, ami a sikeres védekezést szolgálhatja. Kukorica esetében az egyre nagyobb figyelmet érdemlő molykártevők kerülnek terítékre, napraforgónál pedig a tenyészidőszak utolsó fázisában komoly pusztításra képes tányérbetegségek.

Növényvédelmi teendők – Védekezés a kukorica molykártevői és a napraforgó-tányérbetegségek ellen


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


Időben védekezzünk!

Pávkovits András növényvédelmi 
mérnök Dalmand Zrt., DalmandPávkovits András növényvédelmi 
mérnök Dalmand Zrt., Dalmand


– A kukorica növényvédelmi problémái között hol kisebb, hol nagyobb figyelmet kap a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke. Az utóbbi években úgy tűnik, a két faj egyre inkább rovarölő szeres beavatkozásra készteti a kukoricatermesztőket. A Dalmand Zrt.-nél hogyan alakul ez a „front”?
– A társaság dalmandi egységében a takarmánykukorica területe meghaladja az 1300 hektárt, a vetőmag-termesztés is bőven 400 ha felett van, és ehhez jön még a csemegekukorica. A gyapottok bagolylepke ellen a vetőmag- és csemegekukoricában régóta rendszeresen védekezünk, és a két kártevő közül a korábbi években ez kapott igazából figyelmet. Az utóbbi időben azonban a kukoricamoly is egyre jelentősebbé válik, tavaly már takarmánykukoricában is védekeztünk ellene. Több évre visszanyúló megfigyelésem a gyapottok bagolylepkéről van. Ennél a fajnál az egyes évek között előfordulnak nagy különbségek: tavaly pl. lényegesen kevesebb volt, mint a korábbi években.

Szerző: D. I.

Címkék: