A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Együttműködéssel a fenntartható mezőgazdaságért

Növényvédelem - 2017.11.28

A fenntartható termelés a jelen és a jövő mezőgazdaságának legnagyobb kihívása, amely az ágazat valamennyi szereplőjének együttműködésével valósítható meg. Ehhez adott iránymutatást a BASF szervezésében a Magyar Tudományos Akadémián tartott nemzetközi konferencia.

Együttműködéssel a fenntartható mezőgazdaságért


Az innovatív vegyipari vállalat képviseletében felszólalt dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Christoph Hofmann, a BASF növényvédelmi üzletágának vezetője, dr. Jürgen Oldeweme, a BASF globális termékbiztonsági és engedélyezési vezetője, dr. Jan Rether, a BASF európai növényvédelmi engedélyezési vezetője és dr. Joachim Leyendecker fenntarthatóságért és termékgondozásért felelős európai vezető. Előadásaikban kitértek az új, innovatív termékek bevezetésének, piacra jutásának nehézségeire az Európai Unióban, a közeljövő mezőgazdasága előtt álló kihívásokra és a lehetséges válaszokra, amelyekből kiemelünk néhány gondolatot.

Környezetvédelem és termelés?

Napjaink mezőgazdasága igen komplex tevékenységgé vált, amely számos jogi, társadalmi elvárásnak kell, hogy megfeleljen. A Föld rohamosan növekvő népessége, illetve az élelmiszerek minősége, mennyisége iránti egyre magasabb igényszint a termelés fokozására készteti a mezőgazdasági termelőket. Ugyanakkor ezt véges erőforrásokkal kell végrehajtani, amelyeket a jövő generáció számára is meg kell őrizni. Éppen ezért a fenntarthatóság a környezeti, társadalmi és gazdasági szempontok optimális egyensúlyi állapotának megtalálásával érhető el. A BASF olyan innovatív termékek és szolgáltatások rendszerén dolgozik, amivel e hármas szempontrendszer mentén megvalósítható a fenntartható termelés. A termékeken túl ehhez a megfelelő tudást is igyekszik közvetíteni a gazdálkodóknak, hiszen a cél eléréséhez a növényvédelmi termékek felelősségteljes kereskedelme, felhasználása és ártalmatlanítása is elengedhetetlen. A BASF termékgondozási programja segítséget nyújt a mezőgazdasági termelőknek a saját és a fogyasztók egészségének megóvásához, a környezet védelméhez, ezzel együtt pedig a nyereséges termelés biztosításához.

Az előadók hangsúlyozták: eredmény a gyártók, a felhasználók és a jogi szabályzókörnyezet együttműködésével érhető el. A konkrét megoldások keresésére a BASF olyan csoportot hozott létre, amely az Európai Unió nyolc országában harminc, a különböző területek szakértőit felvonultató partnert egyesít. A hálózat részei olyan gazdaságok, amelyekben a vizsgálhatók a biodiverzitást, az erőforrások védelmét szolgáló módszerek, továbbá környezetvédő szervezetek, egyetemek, kutatóintézetek, innovatív termékek gyártói.

Innovációbarát szabályozási környezet kell!

A fenntartható mezőgazdaság egyik kulcsfontosságú előfeltétele az egyre modernebb technológiákat biztosító innováció. Egy új növényvédő szer bevezetése azonban egyre hosszadalmasabbá és drágábbá válik. Egy termék kutatása, fejlesztése és bevezetése a piacra több mint tizenegy évig tarthat, és általában több mint 200 millió euróba kerül. Ennek okai között szerepel, hogy az Európai Unió mezőgazdasági kemikáliákra vonatkozó szabályzási rendszere nagyon sokszereplős és bonyolult, és jelenleg sem az egyszerűsítés felé halad. Jól jellemzi a helyzetet, hogy 2011 óta az 58 bejelentett új molekulából mindössze hét kapott engedélyt az EU-ban, és egy új termék átlagos piacra lépési ideje hat év (háromszorosa, mint az Amerikai Egyesült Államokban) Az új eredmények minél hatékonyabb átkerülését a gyakorlatba tisztán tudományos eredményeken alapuló kockázatértékelési rendszer segítené leginkább. Ezzel szemben általános jelenség az elővigyázatossági elv túlságosan konzervatív alkalmazása és politikai szempontok megjelenése a döntési folyamatokban.

A rendezvényen figyelmet kapott a biztonságos növényvédelem megvalósítását fenyegető jelenség, a növényvédőszer-hamisítás is. A hamis és illegális növényvédő szerek világméretű problémát jelentek, és nem kerülik el Európát sem. Termesztési veszteségeket okozhatnak a mezőgazdasági termelők számára, és potenciális veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre és a környezetre. A jelenség megfékezése a gyártók, a felhasználók összefogásával és hatékony szabályzási rendszer kidolgozásával érhető el.

 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: innováció, BASF, mezőgazdaság, környezetvédelem, konferencia