A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Forthial – A kalászosok biostimulátora

Forthial – A kalászosok biostimulátora

Növényvédelem - 2017.06.12

A tél elmúltával végzett határszemlék alkalmával sok esetben láthattuk, hogy a késői vetésidő a téli fagyokkal és a kevés csapadékkal párosulva fejletlen állományokat és gyökérzetet eredményezett kalászosokkal vetett területeinken, aminek következtében a gabonák bokrosodása sok kívánnivalót hagy maga után.

Forthial – A kalászosok biostimulátora


Több helyen még az időben elvetett búzák és árpák sem a megszokott képet mutatják a fejtrágyázás elvégzése után, a kedvező márciusi meleg ellenére sem fejlődtek optimálisan, és viszonylag kevés oldalhajtást képeztek. Ebben az évben sajnos úgy tűnik, hogy a gabona-terméseredményekben rekordokat már biztosan nem fogunk dönteni. Ebben a helyzetben azonban mindent meg kell tennünk, hogy a differenciálódott oldalhajtásokból minél többet ki tudjon nevelni növényünk, és ezt a már meglévő terméspotenciált minél magasabb szintre emeljük. Ebben segítségünkre lehet a biostimulátorok felhasználása, amelyek a többi technológiai elemre szervesen ráépülve (fejtrágyázás, lombtrágyázás, növényvédelem stb.) és egyben kiegészítve azokat biztosítani tudják számunkra a várt terméstöbbletet.

Forthial

Baloldalt kezeletlen, jobb oldalt Forthial-lal kezelt

A biostimulátorok használata a kalászosokban is egyre inkább teret hódít, a felmérések szerint ezt a technológiai elemet a gazdálkodók már a vetésterület közel 15%-án alkalmazzák, és ez a szám növekvő tendenciát mutat jelenleg is. A folyamat nem véletlen, hiszen az extrém időjárási tényezők napjainkban fokozottabban jelentkeznek (abiotikus stresszhatások), és a kitűzött célok mind mennyiségi, mind minőségi szempontból is egyre magasabbak, amelyeknek megfelelni egyre nehezebb.

Forthial

Baloldalt kezeletlen, jobb oldalt Forthial-lal kezelt (2016.06.14.)

Az Arysta bővülő biostimulátor-portfóliójában a kifejezetten kalászosokra kifejlesztett termék a Forthial. Ez a cégünk által gyártott (Goemar Laboratories, Saint Malo, Franciaország) készítmény egy tengeri alga (Ascophyllum nodosum) bázisú biostimulátor, amely az élettani hatásért felelős GA 142 algaextraktum mellett a klorofillképződésben fontos mezoelemet, a magnéziumot tartalmazza (magnézium-nitrát formájában) nagyobb mennyiségben. A GA 142 algaextraktum aktív hatóanyagaira (oligoszacharidok, betain, vitaminok, hormonok) alapozott technológia a PAT (Physio Activator Technology), amely kifejezés egy többtényezős élettani hatást jelöl.

Forthial

Baloldalt kezeletlen, jobb oldalt Forthial-lal kezelt

A Physio Activátor hatáson alapuló Forthial kijuttatását a gabonafélék energiaigényesebb fenológiai szakaszaira időzítve pozicionáljuk, amikor a növény tápanyag- és asszimilátumigénye a legnagyobb. Az első kezelést bokrosodás végétől 2 nóduszos állapotig javasoljuk elvégezni a Forthial 1,0 l/ha-os dózisával, kapcsolva a gyomirtással vagy a gombaölő szeres kezelésekkel. Az algaextraktum aktív hatóanyagai (oligoszacharidok) a kezelést követően fokozzák a kalászosok gyökérzetének talajból történő tápelem-anyagcseréjét, a tápelemek felvételéért és azok növényen belüli szállításáért felelős enzimrendszerekre hatva (a nitrátreduktáz, foszfatáz, vasreduktáz enzimek fokozottabb működése a gyökerekben és a rizoszférában). A tápanyagfelvételért felelős enzimek stimulációja miatt a kijuttatott fejtrágyák és alaptrágyák hasznosulása jobb lesz, ami a bokrosodás végétől a virágzás kezdetéig tartó intenzívebb tápanyag-beépülési fázisban javítja a kezelt növények kondícióját. A betakarítandó termés mennyisége és minősége szempontjából nem mindegy, hogy a differenciálódott mellékhajtásokból a gabona mennyit tud kinevelni a rendelkezésre álló víz és tápanyag függvényében. Ezért ez az első Forthial-kezelés a hatékonyabb tápanyagfelvétel stimulációján keresztül a kinevelt oldalágak számára, a nagyobb négyzetméterenkénti kalászszámra összpontosít. Az alsóbb levelekbe és szárba korábban beépült tápanyagok (ásványi anyagok, cukrok, fehérjék) a szemkitelítődés időszakában a kalászba áramlanak, és ott újra hasznosulnak. Ezért az ebben az időpontban végrehajtott kezelés egyaránt befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét.

A zászlós levél fejlődésének-kiterülésének időszakában végzett Forthial-os kezelés a fent leírtakon túl (tápanyagfelvétel felpörgetése a talajból) hatással van a zászlós levél méretére, annak klorofilltartalmára és fotoszintetikus aktivitására, aminek köszönhetően a kezelt növényekben több asszimilátum jut a kalászokba. A készítmény dózisa ebben az esetben is 1,0 l/ha.

A Forthial-felhasználás üzemi eredményei

Mivel a zászlós levél és az alatta lévő két levél felel a termés döntő részéért, működésük intenzitása alapvetően befolyásolja a betakarított termés mennyiségét, minőségét, így gazdálkodásunk jövedelmezőségét. A zászlós levél által nagyobb mennyiségben termelt asszimilátum a virágzás időszakában befolyással bír a kalászonkénti magszám alakulására. Az ezermagtömeget pedig a szemkitelítődés időszakának tápanyaghelyzete befolyásolja, ami a szárban és levelekben raktározott tápanyagok mennyiségétől (1. kezelés) és a zászlós levél fotoszintetikus aktivitásától nagymértékben függ (2. kezelés).

A 2016-ban végzett kis parcellás és üzemi kísérletek kijuttatási időpontjai is az ajánlott időpontokra estek, és rámutatnak arra, hogy intenzív termelési környezetben igazán kifizetődő a Forthial használata gabonaféléinkben. Nemcsak szárazanyag- és zászlóslevél-vizsgálatok, hanem termésmérési eredményeink is alátámasztják a pozitív élettani hatást.

A biostimulátoros kezelést mindig célszerű kombinálni lombtrágyákkal, mert azok beépülését és hasznosulását is pozitívan befolyásolja. Ezért a Forthial-lal együttesen az Adob gabona 3,0–4,0 kg/ha-os dózisát javasoljuk kijuttatni mindkét időpontban, amely egy szilárd, a gabona számára fontos mikro- és mezoelemeket kelátkötésben tartalmazó, kiváló oldódási tulajdonságokkal bíró, speciális lombtrágya. A tankkeverék készítésekor minden esetben utoljára tegyük a tartályba a Forthial-t, és maximális koncentrációját (2%) a permetlében ne lépjük túl. A levélen történő terülés és a hatóanyagok jobb felszívódásának fokozására javasoljuk a Silwet Star adjuváns (0,1%) felhasználását, amennyiben a kombinációs partner nem tartalmaz ilyen típusú adalékanyagot.

Az Arysta Forthial biostimulátora és az Adob gabona lombtrágya párosának (1. ábra) a kalászostechnológiába történő illesztését ajánljuk mindazon gazdálkodónak, aki akár közepes, akár nagyobb műtrágyaadagokkal dolgozik és általában is intenzív technológiát alkalmaz, ezzel pedig a termés mennyiségének és minőségének maximalizálására törekszik és az inputanyag-ráfordításait is ehhez igazítja.

Vitéz Péter
Arysta Magyarország Kft.

(A felhasznált felvételek készültek: Kele Róbert családi gazdasága, Nagykáta, 2016, Acteur fajta)


Címkék: biostimulátor, Arysta, kalászos, gabona, Forthial

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...