TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
Forthial – A kalászosok biostimulátora

Forthial – A kalászosok biostimulátora

Növényvédelem - 2017.06.12

A tél elmúltával végzett határszemlék alkalmával sok esetben láthattuk, hogy a késői vetésidő a téli fagyokkal és a kevés csapadékkal párosulva fejletlen állományokat és gyökérzetet eredményezett kalászosokkal vetett területeinken, aminek következtében a gabonák bokrosodása sok kívánnivalót hagy maga után.

Több helyen még az időben elvetett búzák és árpák sem a megszokott képet mutatják a fejtrágyázás elvégzése után, a kedvező márciusi meleg ellenére sem fejlődtek optimálisan, és viszonylag kevés oldalhajtást képeztek. Ebben az évben sajnos úgy tűnik, hogy a gabona-terméseredményekben rekordokat már biztosan nem fogunk dönteni. Ebben a helyzetben azonban mindent meg kell tennünk, hogy a differenciálódott oldalhajtásokból minél többet ki tudjon nevelni növényünk, és ezt a már meglévő terméspotenciált minél magasabb szintre emeljük. Ebben segítségünkre lehet a biostimulátorok felhasználása, amelyek a többi technológiai elemre szervesen ráépülve (fejtrágyázás, lombtrágyázás, növényvédelem stb.) és egyben kiegészítve azokat biztosítani tudják számunkra a várt terméstöbbletet.

Forthial

Baloldalt kezeletlen, jobb oldalt Forthial-lal kezelt

A biostimulátorok használata a kalászosokban is egyre inkább teret hódít, a felmérések szerint ezt a technológiai elemet a gazdálkodók már a vetésterület közel 15%-án alkalmazzák, és ez a szám növekvő tendenciát mutat jelenleg is. A folyamat nem véletlen, hiszen az extrém időjárási tényezők napjainkban fokozottabban jelentkeznek (abiotikus stresszhatások), és a kitűzött célok mind mennyiségi, mind minőségi szempontból is egyre magasabbak, amelyeknek megfelelni egyre nehezebb.

Forthial

Baloldalt kezeletlen, jobb oldalt Forthial-lal kezelt (2016.06.14.)

Az Arysta bővülő biostimulátor-portfóliójában a kifejezetten kalászosokra kifejlesztett termék a Forthial. Ez a cégünk által gyártott (Goemar Laboratories, Saint Malo, Franciaország) készítmény egy tengeri alga (Ascophyllum nodosum) bázisú biostimulátor, amely az élettani hatásért felelős GA 142 algaextraktum mellett a klorofillképződésben fontos mezoelemet, a magnéziumot tartalmazza (magnézium-nitrát formájában) nagyobb mennyiségben. A GA 142 algaextraktum aktív hatóanyagaira (oligoszacharidok, betain, vitaminok, hormonok) alapozott technológia a PAT (Physio Activator Technology), amely kifejezés egy többtényezős élettani hatást jelöl.

Forthial

Baloldalt kezeletlen, jobb oldalt Forthial-lal kezelt

A Physio Activátor hatáson alapuló Forthial kijuttatását a gabonafélék energiaigényesebb fenológiai szakaszaira időzítve pozicionáljuk, amikor a növény tápanyag- és asszimilátumigénye a legnagyobb. Az első kezelést bokrosodás végétől 2 nóduszos állapotig javasoljuk elvégezni a Forthial 1,0 l/ha-os dózisával, kapcsolva a gyomirtással vagy a gombaölő szeres kezelésekkel. Az algaextraktum aktív hatóanyagai (oligoszacharidok) a kezelést követően fokozzák a kalászosok gyökérzetének talajból történő tápelem-anyagcseréjét, a tápelemek felvételéért és azok növényen belüli szállításáért felelős enzimrendszerekre hatva (a nitrátreduktáz, foszfatáz, vasreduktáz enzimek fokozottabb működése a gyökerekben és a rizoszférában). A tápanyagfelvételért felelős enzimek stimulációja miatt a kijuttatott fejtrágyák és alaptrágyák hasznosulása jobb lesz, ami a bokrosodás végétől a virágzás kezdetéig tartó intenzívebb tápanyag-beépülési fázisban javítja a kezelt növények kondícióját. A betakarítandó termés mennyisége és minősége szempontjából nem mindegy, hogy a differenciálódott mellékhajtásokból a gabona mennyit tud kinevelni a rendelkezésre álló víz és tápanyag függvényében. Ezért ez az első Forthial-kezelés a hatékonyabb tápanyagfelvétel stimulációján keresztül a kinevelt oldalágak számára, a nagyobb négyzetméterenkénti kalászszámra összpontosít. Az alsóbb levelekbe és szárba korábban beépült tápanyagok (ásványi anyagok, cukrok, fehérjék) a szemkitelítődés időszakában a kalászba áramlanak, és ott újra hasznosulnak. Ezért az ebben az időpontban végrehajtott kezelés egyaránt befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét.

A zászlós levél fejlődésének-kiterülésének időszakában végzett Forthial-os kezelés a fent leírtakon túl (tápanyagfelvétel felpörgetése a talajból) hatással van a zászlós levél méretére, annak klorofilltartalmára és fotoszintetikus aktivitására, aminek köszönhetően a kezelt növényekben több asszimilátum jut a kalászokba. A készítmény dózisa ebben az esetben is 1,0 l/ha.

A Forthial-felhasználás üzemi eredményei

Mivel a zászlós levél és az alatta lévő két levél felel a termés döntő részéért, működésük intenzitása alapvetően befolyásolja a betakarított termés mennyiségét, minőségét, így gazdálkodásunk jövedelmezőségét. A zászlós levél által nagyobb mennyiségben termelt asszimilátum a virágzás időszakában befolyással bír a kalászonkénti magszám alakulására. Az ezermagtömeget pedig a szemkitelítődés időszakának tápanyaghelyzete befolyásolja, ami a szárban és levelekben raktározott tápanyagok mennyiségétől (1. kezelés) és a zászlós levél fotoszintetikus aktivitásától nagymértékben függ (2. kezelés).

A 2016-ban végzett kis parcellás és üzemi kísérletek kijuttatási időpontjai is az ajánlott időpontokra estek, és rámutatnak arra, hogy intenzív termelési környezetben igazán kifizetődő a Forthial használata gabonaféléinkben. Nemcsak szárazanyag- és zászlóslevél-vizsgálatok, hanem termésmérési eredményeink is alátámasztják a pozitív élettani hatást.

A biostimulátoros kezelést mindig célszerű kombinálni lombtrágyákkal, mert azok beépülését és hasznosulását is pozitívan befolyásolja. Ezért a Forthial-lal együttesen az Adob gabona 3,0–4,0 kg/ha-os dózisát javasoljuk kijuttatni mindkét időpontban, amely egy szilárd, a gabona számára fontos mikro- és mezoelemeket kelátkötésben tartalmazó, kiváló oldódási tulajdonságokkal bíró, speciális lombtrágya. A tankkeverék készítésekor minden esetben utoljára tegyük a tartályba a Forthial-t, és maximális koncentrációját (2%) a permetlében ne lépjük túl. A levélen történő terülés és a hatóanyagok jobb felszívódásának fokozására javasoljuk a Silwet Star adjuváns (0,1%) felhasználását, amennyiben a kombinációs partner nem tartalmaz ilyen típusú adalékanyagot.

Az Arysta Forthial biostimulátora és az Adob gabona lombtrágya párosának (1. ábra) a kalászostechnológiába történő illesztését ajánljuk mindazon gazdálkodónak, aki akár közepes, akár nagyobb műtrágyaadagokkal dolgozik és általában is intenzív technológiát alkalmaz, ezzel pedig a termés mennyiségének és minőségének maximalizálására törekszik és az inputanyag-ráfordításait is ehhez igazítja.

Vitéz Péter
Arysta Magyarország Kft.

(A felhasznált felvételek készültek: Kele Róbert családi gazdasága, Nagykáta, 2016, Acteur fajta)

Címkék: biostimulátor, Arysta, kalászos, gabona, Forthial
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Külföldön is nagy a kereslet a prémium magyar őrölt ...

A magyar prémium minőségű őrölt fűszerpaprika külföldön is keresett termék. Bár a klímaváltozás, a növekvő ...