A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

Fenntartható mezőgazdaság

Fenntartható mezőgazdaság

Növényvédelem - 2017.06.09

A vetéskori porelsodródás kockázatának csökkentése deflektorhasználattal Szántóföldi növényeink termesztésének kritikus időszaka a kelés, a csírakori állapot, amikor a kultúrnövény a károsítókkal szemben fokozott védelemre szorul. A magas termőképességű, alacsonyabb tőszámmal vetett hibridek esetében a csírakori és fiatalkori védelemre különös figyelmet kell fordítani, ami a vetőmag csávázásával oldható meg.

Fenntartható mezőgazdaság


A csávázott vetőmagok vetése növényvédelmi tevékenységnek minősül, így ezen munkálat során a fenntarthatósági irányelv előírásai, valamint a csávázott vetőmag szállítására, tárolására és vetésére vonatkozó kockázatcsökkentő előírások betartása kötelező. A kiürült csomagolóanyag veszélyes hulladéknak minősül, megfelelő kezeléséről gondoskodni kell.

A csávázott vetőmag vetése során – pneumatikus vetőgépek használata esetén – a csávázott vetőmag felületéről ledörzsölődő por elsodródása jelenti a legnagyobb környezeti kockázatot. 
A vetéskori porelsodródást annak környezeti kockázata miatt meg kell akadályozni. Az első és talán legfontosabb tényező a jó minőségű csávázás, a csávázószer megfelelő tapadásának biztosítása a vetőmag felületén, amire a vetőmagüzemek nagy figyelmet fordítanak. 
A magról való leporlást a csávázást követően a csávázóüzemek ellenőrzik, és nem megfelelő tapadás esetén a vetőmagtétel nem is kerülhet forgalomba.

A vetés során azonban a jó minőségű csávázás esetén is mindent el kell követnünk a porelsodródás megakadályozására. A csávázott vetőmag kezelésére, vetésére és a kiürült csomagolóanyagára vonatkozó előírásokról a termelőt informálni kell, ezért a csávázott vetőmagzsákokat kiegészítő címkével kell ellátni.

A csávázott vetőmagok címkézése

Európai Vetőmag Szövetség többnyelvű címkéjeA vetőmag sokszor több országon keresztül jut el a felhasználás helyére, így a címkén minden érintett tagállam elvárásainak szerepelniük kell az adott tagállam nyelvén. Fontos, hogy a vetőmagzsákon feltüntetett információ közérthető és egyértelmű legyen. Bonyolítja a helyzetet az is, hogy a csávázás során a vetőmag minél tökéletesebb védelme érdekében a csávázószereket kombinációban használják, így több csávázószer biztonsági előírásait is fel kell tüntetni a kiegészítő címkén.

Ennek a problémának a megoldására az Európai Vetőmag Szövetség már évekkel ezelőtt kidolgozott és bizottsági elfogadásra javasolt egy 27 nyelvű, egységes szövegezésű címkét közérthető piktogramok felhasználásával, amely minden olyan kockázatcsökkentő előírást tartalmaz, amely a csávázott vetőmag kezelése (szállítása, tárolása) és vetése során felmerülhet.

A bizottság a vetőmagcsávázó szerek értékelésére vonatkozó útmutatóban rendelkezik majd az egységes címkézésről, de ennek kidolgozása még folyamatban van. A magyar hatóság az egységes címkézési előírások hivatalos közzétételéig évről évre meghosszabbítva elfogadja az Európai Vetőmag Szövetség javaslata szerinti címkét a csávázott vetőmag-zsákokon. Ezzel Magyarországon biztosított a termelők informálása a csávázott vetőmag kezelése és vetése során felmerülő kockázatokról és a kötelezően betartandó kockázatcsökkentő előírásokról.

A csávázott vetőmagok biztonságos kezelésének első lépése a címke elolvasása és értelmezése. A vetést megelőzően két kockázati tényezőre kell odafigyelni:
• 
vetőgép-beállítás
• 
zsákok nyitása, a magvak tartályba öntése, amelynek során óvatosan kell eljárni, hogy elkerüljük a zsákok alján esetlegesen összegyűlt por kiszóródását.

Csávázott vetőmag kezelése, vetése során betartandó élőírásokA csávázott vetőmagok felhasználásának környezeti szempontból legkritikusabb fázisa a vetés, amikor a vetőmagról ledörzsölődő por elsodródhat. A kockázat különösen a pneumatikus vetőgépek alkalmazása esetén magas, mert ezek 
a géptípusok a port az elhasznált levegővel együtt kifújják a környezetbe, ahol aztán a légáramlatokkal mozogva a növényvédőszer-maradékot tartalmazó por a táblával szomszédos virágzó növényekre juthat, veszélyeztetve az odalátogató méheket és más vadon élő beporzó rovarokat.

A por elsodródásának megakadályozásáról gondoskodni kell, aminek egyszerű eszköze a vetőgépre szerelhető deflektor. A deflektor nem más, mint egy porelvezető adapter, amely a pneumatikus szemenkénti vetőgépek ventilátorából kilépő, elhasznált levegővel szállított port egy csővezeték segítségével levezeti a talajszintre. Ez biztosítja, hogy a csávázószert tartalmazó por a barázdába kerüljön a vetőmag mellé, ahol a vetőmaggal együtt talajjal takarva a környező területeket látogató méhekre és beporzó rovarokra már nem jelent kockázatot.

Az új pneumatikus vetőgépeket már deflektorral felszerelve forgalmazzák, amelyekkel azonban a régi típusú vetőgépek egy része még mindig nincs felszerelve. A felelősségvállalás mellett ez jogszabályi előírás is.

A deflektorhasználatot a pneumatikus vetőgépeken nemcsak a csávázószerek engedélyokiratai, de a növényvédelmi tevékenységről szóló miniszteri rendelet is kötelezővé teszi. A 43/2010 módosított FVM-rendelet írja elő a kötelező deflektorhasználatot:
„9. § (5) A csávázott vetőmagról ledörzsölődő port pneumatikus vetőgéppel történő vetés esetén az elsodródás megakadályozása céljából megfelelő csővezetékkel, eszközzel (deflektorral) a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni, abban az esetben, ha azt a csávázószer engedélyokirata előírja.”

A deflektor használata nemcsak a rovarölő szerrel kezelt vetőmagok esetében kötelező, hanem minden Magyarországon engedélyezett és felhasználható csávázószerre vonatkozik. Az elmúlt hét év során megjelent új csávázószer-okiratok mindegyike tartalmazza már az erre vonatkozó előírást, de a korábban engedélyezett termékek okirataiba is bekerült ez a rendelkezés.

deflektor

A csávázott vetőmagok vetésekor a pneumatikus vetőgépeken kötelező a deflektor használata

 

A Syngenta – a környezetért vállalt felelősséggel – fontosnak tartja, hogy minden pneumatikus vetőgép fel legyen szerelve a porelsodródás kockázatát csökkentő deflektorral. A Syngenta és a Bayer együttműködése keretében, számos szakmai szervezet támogatásával idén is folytatódik a deflektorakció !

Az akció keretében a Monosem, SPC vetőgéptípusokra ingyenesen tudunk deflektort biztosítani.

Az akcióban való részvétel céljából keresse fel a következő honlapot, ahol regisztráció után megrendelheti az ön vetőgépére való deflektort:
http://permetezes.hu

A permetezes.hu munkatársai a a megrendelés rögzítése után néhány munkanapon belül eljuttatják a deflektorcsomagot a megadott címre. A megrendelőt szállítási költség sem terheli..


Szerző: József Csilla, Horváth Boglárka Syngenta Kft.


Címkék: vetőgép, vetés, vetőmag, deflektor, porelsodródás

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...