A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátorairól, 4. rész!

Növényvédelem - 2017.05.19

Negyedik részéhez érkezett a biostimulátorainkról szóló sorozatunk, amelyben termelésben dolgozó kollégáink tapasztalatait gyűjtjük csokorba, amelyeket felhasználásuk során szereztek. Tapasztalataik különösen értékesek lehetnek azon repcetermesztők számára, akiknek a repcéje a téli időjárás miatt kisebb-nagyobb mértékben károsodott.

Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátorairól, 4. rész!Kossuth Mezőgazdasági Zrt., Jászberény, Monostori István

Monostori István termelésirányító

Monostori István
termelésirányító

 

A Jászberényi Kossuth Mg.-i Zrt. termelésirányítóját, egyben növényvédelmi szakirányítóját, Monostori Istvánt arra kérjük, mielőtt a témával kapcsolatos tapasztalatait kérdezzük, röviden mutassa be a munkahelyét.

– Cégünk a Jászság meghatározó mezőgazdasági vállalkozása, amely hagyományos felépítésű – növénytermesztés és állattenyésztés –, kizárólag alaptevékenységgel foglalkozó cégcsoportként működik.

Árbevétele évente mintegy kétmilliárd forint. A zömmel öntés réti talajokon gazdálkodva a térség átlagánál magasabb hozamokat értünk el. A 2600 hektár szántón őszi gabonát (850 ha), napraforgót (450 ha), repcét (250 ha), cukorrépát (80 ha) fénymagot (220 ha) és az állattenyésztés takarmányszükségletét biztosító növényeket termesztünk.

– Mióta ismeri az Arysta biostimulátor termékeit, melyeket használja és miért?

– Nálunk a cukorrépa termesztésének sikere sarkalatos kérdés, és amióta megismertük az Atonik biostimulátort, ez a szer a technológiánk „kihagyhatatlan” részévé vált.

– Mi ennek a sikernek az oka?

– A cukorrépa-termesztés kezdeti legnagyobb kihívása a sikeres gyomszabályozás és a kártevők elleni védelem. A gyomirtó szerek, valamint a károsítók a kezdeti időszakban a még „gyámolításra” szoruló répanövényeknek nem kis stresszt okoznak. Ennek a hatásnak az ellensúlyozására kiválóan bevált az Atonik, amelyet vagy 
a posztemergens gyomirtó szerrel, vagy 
a rovarölő szerrel együttesen, tankkeverékben adunk ki.

– Repcében használnak biostimulátort?

– Igen, főleg ilyen kemény tél után, amilyen most volt, kora tavasszal a tél által meggyötört repcének az indító műtrágya kiszórása után – hasonlóan a cukorrépához – jót tesz az Atonik-kezelés, mert segít a nitrogénműtrágya beépülésében is.

– Repcében a tenyészidő folyamán használnak-e még biostimulátort?

– Az elmúlt év során az arystás kollégák kérésére 15 ha területen kipróbáltuk a Multoleo biostimulátort. A kijuttatási időpont virágzás kezdete volt, és 2,0 
l/ha dózisban, Haggie permetezővel szórtuk ki 200 l/ha permetlében, acetamiprid hatóanyagú rovarölő szerrel kombinálva. A készítmény alkalmazása azt ígérte, hogy a virágzás időszakában a terméskötődést segíteni fogja és csökkenti a becőelrúgást.

– Teljesült ez az ígéret?

– A betakarításkor az arystás kollégák mérőtalppal pontosan lemérték a kezelt és kezeletlen állományról learatott termést. A mérések alapján a Multoleo-kezelés 5%-kal nagyobb termést produkált, mint a kezeletlen. Az olajtartalom vonatkozásában az SGS laboratórium mérése szerint a kezelt minta 50,15%-os olajtartalmat mutatott, míg a kezeletlen 48,99%-ot.
Így meggyőződhettünk róla, hogy valóban pozitív volt a Multoleo hatása, annak ellenére, hogy a kijuttatás időpontja kicsit később volt az optimálisnál, mivel kezeléskor az állomány már több mint 10%-ban virágzott.

– Az őszi gabonában használnak biostimulátort?

–Igen, használunk többféle készítményt is, de az Arysta Forthial készítményét még nem próbáltuk ki, mert 2016-ban a gabonák átvételi ára alacsony volt, ezért a költségek csökkentésével próbáltuk gazdaságosabbá tenni a gabonatermelést.

– A jövőben használják az Arysta biostimulátorait?

– A cukorrépában és a repcében egészen biztosan, gabonában attól függően, hogyan alakulnak a terményárak, ki tudjuk-e gazdálkodni a drágább technológiák alkalmazását.

– Köszönjük a beszélgetést!

Feketesár Zrt., Böhönye, Barna József cégvezető

Barna József cégvezetőBarna József
cégvezető

 

A Feketesár Zrt. Belső-Somogy területén gazdálkodik, mintegy 3500 hektár területen. Fő profilja a klasszikus szántóföldi kultúrák, így repce, búza, napraforgó, kukorica termesztése. Területünk jellemző talajtípusa a barna erdőtalaj, amely enyhén kötött, a pH-értékek jellemzően 5,5 és 6,7 között alakulnak, az átlagos AK-érték pedig 23,74.

Az olajos növényeknek nagy szerepük van a vetésszerkezetünkben, éves szinten körülbelül 500-600 ha-on repcét, 400-500 ha-on napraforgót állítunk elő, mivel igen jó a jövedelemtermelő képességük ezeknek a növénykultúráknak. Repcéből átlagosan 4,0 t fölötti, napraforgóból pedig 3,0 t körüli a hektáronként betakarított termésátlag. Repcében nálunk ma már alaptechnológiának számít az Arysta Atonik nevű biostimulátorának kétszeri használata. Az első kezelést az első rovarölő szeres védekezéssel egy menetben, míg a második kezelést a növény zöld bimbós állapotában végezzük el. Tapasztalataink szerint ennek is köszönhető a több év viszonylatában is jelentkező kimagasló termésátlag. Mivel a repcében már jó tapasztalatokat szereztünk az Atonikkal, ezért bátran mertük kipróbálni az Arysta új algaalapú biostimulátorát, a Multoleo készítményt.

A Multoleo-t napraforgóban (magas olajsavas) 2,0 l/ha dózisban két alkalommal 150 ha-on használtuk. Az első alkalommal az első gombaölő szeres kezeléssel egy menetben (2016. május 19–20.), másodszor a virágzás kezdetén, rovarölő szeres kezeléssel egy menetben (2016. június 23–24.). Mivel gazdaságunkban fokozott figyelmet fordítunk a megfelelő tápanyag-utánpótlásra, célunk a Multoleo használatával a talajban rendelkezésre álló tápelemek felvételének serkentése, az időjárási anomáliák által okozott stressz oldása, illetve a terméskötődés elősegítése volt.

A kezelések után rendkívül kedvező tapasztalatokat szereztünk, a növény jól viselte az időjárási anomáliákat (hőstressz, nagy mennyiségű csapadék), kellemesen visszazöldült az állomány, a tányérok teljes egészében bekötődtek, és a tányérátmérő alakulásában is láttunk a pozitív hatását, amit a betakarításkori termésátlagok is alátámasztottak.

A betakarítás 2016. szeptember 14-én kezdődött meg. A kezelt területen az átlagtermés 3,62 t/ha volt, a kezeletlen területen 3,42 t/ha. A vizsgálati jegyzőkönyvek szerint az olajtartalom (tale quale) 47,46% (m/m), az olajsav 86,90% (m/m) volt. Nagyon jó volt, hogy a termés mennyiségét úgy tudta növelni a Multoleo, hogy az olajtartalom nem csökkent, ami talán köszönhető a termék bórtartalmának is.

A továbbiakban mindenképpen szeretnénk megtartani a technológiánkban ezeket a biostimulátor készítményeket, mert nagyon pozitív tapasztalatokat szereztünk velük, a készítmények minősége, keverhetősége egyaránt kiváló volt. Bátran merem ajánlani más termelőknek is a használatukat!
Címkék: