A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

Legyőzi a rezisztenciát

Legyőzi a rezisztenciát

Növényvédelem - 2017.04.15

DuPont™ Avaunt® rovarölő szer a repce védelmére Az őszi káposztarepce termesztésének sikerét számos tényező befolyásolja, amelyek közül 
ki kell emelni a kártevők okozta terméscsökkenést.

Legyőzi a rezisztenciát


A tavaszi időszakban talán a legveszélyesebb a már fejlett növényen a virágzatot támadó, ezáltal a „késztermék” mennyiségét csökkentő rovarok károsítása.
Mivel a tenyészidőszak vége felé közeledve okoznak kárt, az általuk előidézett kiesés jelentősége megnő, hiszen a termesztés során a növényre szánt kiadások jelentős részén a gazdálkodók már túl vannak. Az egyik ilyen kártevő a repcefénybogár (Meligethes aeneus).

Repcefénybogár

Az Európában széles körben elterjedt bogár fő kártételi alakja a 3 mm hosszú, fényes fekete színű imágó, amely friss virágporral, bibével és magházzal táplálkozik. A legnagyobb kártételt a virágzás előtt álló őszi káposztarepcében okozza. Berág a még zöld bimbóba, amivel csökkenti a virágok számát, direkt negatív hatást gyakorolva a növényenkénti becőszámra, vagyis a termés mennyiségére. A repce termesztése, növényvédelme során komoly problémát okoz, hogy a neonikotinoid származékú rovarölő és csávázószerek használatát tiltják, ami szűkíti a repcében felhasználható, engedélyezett inszekticidek eleve szűk körét. A repcefénybogár elleni engedélyezett készítmények nagy része ugyanabból a kémiai csoportból – piretroidok – származik, vagyis azonos hatásmódú. Folyamatos használatuk Európa több országában már súlyos rezisztencia kialakulásához vezetett. 
Az első piretroidrezisztens fénybogarak feljegyzése óta (1999) a kontinens egész területén egyre ellenállóbbá válnak a rovarok a piretroidokkal szemben. Az Inszekticid Rezisztencia Tanács (IRAC) 2013-ból származó eredményei szerint Európában a repcefénybogaraknak már csak 14%-a minősíthető érzékenynek 
az e hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szerekkel szemben. 
Eszerint az ellenálló populációk száma emelkedett az utóbbi években, sőt 2016-ban megjelent a fokozottan ellenálló populáció is.

Piretorid rezisztencia repcefénybogár ellen

Egyedi hatásmód

Többek között ezért nagyon fontos, hogy a repce kártevői ellen megtaláljuk a megfelelő, hatékony rezisztenciatörő technológiát. A DuPont™ Avaunt® rovarölő szer segítséget nyújt mindebben, megoldást jelent a repcefénybogár elleni védelem megvalósításában. Az Avaunt® egyediségét az indoxakarb aktív hatóanyagának köszönheti, amely blokkolja a nátriumionok áramlását, belépését a rovarok idegsejtjeibe, gátolva ezzel az ingerületátvitelt. Ez a fajta hatásmód teljesen eltér a piacon jelenleg elérhető valamennyi repcefénybogár elleni készítménytől, így e rovarölő szer hatékonyan kontrollálja a piretroidrezisztenciával rendelkező repcefénybogarakat is. A gyakorlatban a kezelt növényfelületen, bimbókon táplálkozó rovar érintkezik a hatóanyaggal, amely bekerül a gyomrába, ezáltal perceken belül a bogár táplálkozásának leállását okozza, majd teljes pusztulásához vezet. Vagyis nem taglózó hatású készítményről van szó, hanem gyors, a táplálkozást leállító hatással bíró kontakt méregről. Kémiai, fizikai tulajdonságainak köszönhető, hogy tartamhatása hosszú, ami segíti a repcefénybogár elleni védelem lefedését.

Semmi elől nem hátrál meg

A folyamatosan betelepülő bogarak ellen egyszeri Avaunt® rovarölő szeres kezeléssel 10-12 napos védettséget érünk el, ami alkalmassá teszi a készítményt, hogy a repce zöld bimbós állapotától a virágzás kezdetéig a területen lévő és az újra betelepülő rovarokat is elpusztítsa. Kijuttatását a repcefénybogarak betelepülésének kezdetére szükséges időzíteni, ami átlagos körülmények között a növény zöld bimbós állapotára tehető.
Az Avaunt® csapadék-, UV- és hőmérsékletálló. Változó időjárási körülmények esetén is megbízható, hatékony védelmet nyújt. Sem a szélsőségesen alacsony vagy magas hőmérséklet, sem az erős UV-sugárzás, de még a csapadékos időjárás sem befolyásolja az inszekticid hatékonyságát. Azon repcetermesztők, akik idén a repcefénybogár elleni védelemre a DuPont-technológiát választják, biztosan nem fognak csalódni. A DuPont™ Avaunt® rovarölő szer már nagyobb kiszerelésben (5 literes) is elérhető, és versenyképes áron szerezhetik be a gazdálkodók.

Mit érdemes tudni az Avaunt® rovarölő szerről?

 • 
egyedülálló hatásmódú
• 
gyors táplálkozásleállást okoz
• 
hosszú tartamhatású (10-12 nap)
• 
rezisztenciatörő
• 
helyileg felszívódó – pajzsként véd
• 
kedvező ár-érték arányú

DuPont Magyarország Kft

A DuPont-készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!
® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve


Címkék: DuPont, repce, káposztarepce, Avaunt, repcefénybogár

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...