A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Legyőzi a rezisztenciát

Növényvédelem - 2017.04.15

DuPont™ Avaunt® rovarölő szer a repce védelmére Az őszi káposztarepce termesztésének sikerét számos tényező befolyásolja, amelyek közül 
ki kell emelni a kártevők okozta terméscsökkenést.

Legyőzi a rezisztenciát


A tavaszi időszakban talán a legveszélyesebb a már fejlett növényen a virágzatot támadó, ezáltal a „késztermék” mennyiségét csökkentő rovarok károsítása.
Mivel a tenyészidőszak vége felé közeledve okoznak kárt, az általuk előidézett kiesés jelentősége megnő, hiszen a termesztés során a növényre szánt kiadások jelentős részén a gazdálkodók már túl vannak. Az egyik ilyen kártevő a repcefénybogár (Meligethes aeneus).

Repcefénybogár

Az Európában széles körben elterjedt bogár fő kártételi alakja a 3 mm hosszú, fényes fekete színű imágó, amely friss virágporral, bibével és magházzal táplálkozik. A legnagyobb kártételt a virágzás előtt álló őszi káposztarepcében okozza. Berág a még zöld bimbóba, amivel csökkenti a virágok számát, direkt negatív hatást gyakorolva a növényenkénti becőszámra, vagyis a termés mennyiségére. A repce termesztése, növényvédelme során komoly problémát okoz, hogy a neonikotinoid származékú rovarölő és csávázószerek használatát tiltják, ami szűkíti a repcében felhasználható, engedélyezett inszekticidek eleve szűk körét. A repcefénybogár elleni engedélyezett készítmények nagy része ugyanabból a kémiai csoportból – piretroidok – származik, vagyis azonos hatásmódú. Folyamatos használatuk Európa több országában már súlyos rezisztencia kialakulásához vezetett. 
Az első piretroidrezisztens fénybogarak feljegyzése óta (1999) a kontinens egész területén egyre ellenállóbbá válnak a rovarok a piretroidokkal szemben. Az Inszekticid Rezisztencia Tanács (IRAC) 2013-ból származó eredményei szerint Európában a repcefénybogaraknak már csak 14%-a minősíthető érzékenynek 
az e hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szerekkel szemben. 
Eszerint az ellenálló populációk száma emelkedett az utóbbi években, sőt 2016-ban megjelent a fokozottan ellenálló populáció is.

Piretorid rezisztencia repcefénybogár ellen

Egyedi hatásmód

Többek között ezért nagyon fontos, hogy a repce kártevői ellen megtaláljuk a megfelelő, hatékony rezisztenciatörő technológiát. A DuPont™ Avaunt® rovarölő szer segítséget nyújt mindebben, megoldást jelent a repcefénybogár elleni védelem megvalósításában. Az Avaunt® egyediségét az indoxakarb aktív hatóanyagának köszönheti, amely blokkolja a nátriumionok áramlását, belépését a rovarok idegsejtjeibe, gátolva ezzel az ingerületátvitelt. Ez a fajta hatásmód teljesen eltér a piacon jelenleg elérhető valamennyi repcefénybogár elleni készítménytől, így e rovarölő szer hatékonyan kontrollálja a piretroidrezisztenciával rendelkező repcefénybogarakat is. A gyakorlatban a kezelt növényfelületen, bimbókon táplálkozó rovar érintkezik a hatóanyaggal, amely bekerül a gyomrába, ezáltal perceken belül a bogár táplálkozásának leállását okozza, majd teljes pusztulásához vezet. Vagyis nem taglózó hatású készítményről van szó, hanem gyors, a táplálkozást leállító hatással bíró kontakt méregről. Kémiai, fizikai tulajdonságainak köszönhető, hogy tartamhatása hosszú, ami segíti a repcefénybogár elleni védelem lefedését.

Semmi elől nem hátrál meg

A folyamatosan betelepülő bogarak ellen egyszeri Avaunt® rovarölő szeres kezeléssel 10-12 napos védettséget érünk el, ami alkalmassá teszi a készítményt, hogy a repce zöld bimbós állapotától a virágzás kezdetéig a területen lévő és az újra betelepülő rovarokat is elpusztítsa. Kijuttatását a repcefénybogarak betelepülésének kezdetére szükséges időzíteni, ami átlagos körülmények között a növény zöld bimbós állapotára tehető.
Az Avaunt® csapadék-, UV- és hőmérsékletálló. Változó időjárási körülmények esetén is megbízható, hatékony védelmet nyújt. Sem a szélsőségesen alacsony vagy magas hőmérséklet, sem az erős UV-sugárzás, de még a csapadékos időjárás sem befolyásolja az inszekticid hatékonyságát. Azon repcetermesztők, akik idén a repcefénybogár elleni védelemre a DuPont-technológiát választják, biztosan nem fognak csalódni. A DuPont™ Avaunt® rovarölő szer már nagyobb kiszerelésben (5 literes) is elérhető, és versenyképes áron szerezhetik be a gazdálkodók.

Mit érdemes tudni az Avaunt® rovarölő szerről?

 • 
egyedülálló hatásmódú
• 
gyors táplálkozásleállást okoz
• 
hosszú tartamhatású (10-12 nap)
• 
rezisztenciatörő
• 
helyileg felszívódó – pajzsként véd
• 
kedvező ár-érték arányú

DuPont Magyarország Kft

A DuPont-készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!
® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve


Címkék: DuPont, repce, káposztarepce, Avaunt, repcefénybogár