Hirdetés
Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátorairól, 3. rész!

Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátorairól, 3. rész!

Növényvédelem - 2017.04.08

Az Arysta biostimulátoraival kapcsolatos tapasztalatokról szóló cikksorozatunk harmadik részéhez érkeztünk.

Az ilyen típusú készítmények felhasználásakor általában sok szó esik a termés mennyiségére és minőségére kifejtett hatásaikról, az általános stresszoldásról. Ennél lényegesen kevesebbszer hangzanak el ajánlások, amelyek a biostimulátorok direkt stresszoldó hatásához kapcsolódnak, amellyel akár a gyomirtó készítmények kultúrnövényre kifejtett káros hatását (például sárgulás, növekedési depresszió) is mérsékelni tudjuk. A következőkben erre vonatkozóan is közzéteszünk gyakorlati tapasztalatot.

Répcevölgye 2001 Kft., Chernelházadamonya, 
Bodorics Balázs növényorvos

Bodorics BalázsBodorics Balázs 
növényorvos

 

A Répcevölgye 2001 Kft.-t az – 1968-ban alakult – Chernelházadamonyai „Répcevölgye” Mezőgazdasági Termelőszövetkezet alapította, amely egykori területének körülbelül 75 százalékán, közel 2000 hektáron gazdálkodik. Növénytermesztésben a vörös csenkesz, az őszi káposztarepce, az őszi búza, a tavaszi árpa, a napraforgó, valamint a kukorica a meghatározó.

A biostimulátor készítmények már évek óta a technológiánk szerves részét képezik, így például őszi káposztarepcében a teljes vetésterületen használjuk az Atonik-ot. Az ott szerzett kedvező tapasztalatok alapján már évek óta kísérletezünk különböző készítményekkel, amelyekkel más növénykultúrákban is el tudjuk érni a termésmennyiség növekedését. Így került sor az Arysta biostimulátorának, a Multoleo-nak a felhasználására is a teljes napraforgó vetésterületünkön, mintegy 165 ha-on. Ki-juttatására június végén, a kultúrnövény csillagbimbós állapotában került sor az egyéb növényvédelmi beavatkozással egy menetben, 2,0 l/ha dózis felhasználásával.Tapasztalataink szerint a kezelést követően a vegetatív részek növekedése lényegesen intenzívebb volt a korábbi évekhez képest. A kezelt területen a betakarított termésátlag jó volt, és a minőségi paraméterek is megfelelően alakultak, a termés olajtartalma 45 százalék felett, olajsavtartalma pedig 88,5 százalék volt. A napraforgó termésátlaga 2016-ban általában véve is jól alakult, a kft. történetében először a RAGT Vetőmag Kft. háziversenyében egy öt ha-os területen átléptük az 5,0 t/ha termésmennyiséget. 
A mi észrevételeink alapján a Multoleo kiállta a próbát, így használni fogjuk 2017-ben is.

Szirák-Farm Kft., Borsodszirák, 
Pataki Róbert agronómus

Pataki RóbertPataki Róbert 
agronómus

 

Társaságunk, a Szirák-Farm Kft. Észak-Borsodban, a Sajó és Bódva folyók összefolyásánál, Borsodszirák környékén gazdálkodik, mintegy 2000 ha szántóterületen, ahol változatos domborzati és talajviszonyok között hagyományos szántóföldi növényeket termelünk. Őszi búza, őszi árpa, repce, kukorica, napraforgó és szója váltják egymást a vetésforgóban.

2016-ban 300 ha-on termeltünk napraforgót, kizárólag magas olajsavas hibrideket. Az összes tábla alapgyomirtást, majd egy- és kétszikűek ellen felülkezelést kapott. Az alapkezelés április közepén, a posztemergens gyomirtás május 20–27. között történt. Az állományban végzett gyomirtás általában kismértékű stresszhatást jelent a növényeknek, ami időnként sárgulásban, valamint a növekedés gátlásában is megnyilvánul. A stressz csökkentésére használtuk – a gyártó ajánlásánál kissé hamarabb – a posztemergens gyomirtás után két héttel a Multoleo algakészítményt, 2,0 l/ha dózisban, gombaölő és kontakt rovarölő szerrel kombinálva. A tankkeverék kijuttatásakor keverhetőségi, kijuttatási probléma nem volt. Tapasztalatunk szerint a kezelés után 10-14 nappal a napraforgó színe, vitalitása, kondíciója javult. A sorok még az erodált domboldalakon is záródtak, az állomány kiegyenlített, egészséges volt.

Tapasztalataink szerint a Multoleo alga- és bórtartalmának köszönhetően serkenti az anyagcserét, a fotoszintézist, javítja a tápanyagfelvételt, ezért használata a napraforgóban megtérült.

Miért a Multoleo-t választottuk?
– 
Vízbázisú készítmény, gyorsan felszívódik,
– 
zöldítő, stresszoldó hatású,
– 
javítja a növények anyagcseréjét,
– 
bórtartalma magas.

Az elmúlt nyáron a száraz periódust a napraforgó számára életmentő eső követte. Az eső és a technológia üzemi rekordot eredményezett, a 300 ha átlagában 3,2 t/ha termést értünk el.

Molnár István mezőgazdasági 
vállalkozó, Bak

Molnár IstvánMolnár István
 vállalkozó

 

Molnár István Zala megyei mezőgazdasági vállalkozó vagyok. Két család közös vállalkozásában körülbelül 2100 hektárt művelünk. Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, ahol főbb növényeink az őszi káposztarepce (25 százalék), az őszi és tavaszi búza (36 százalék), az őszi és tavaszi árpa (10 százalék), a napraforgó (16 százalék), a kukorica (8 százalék), valamint a szója (5 százalék).

Biostimulátorok közül a gazdálkodás folyamán rendszeresen bevetjük az Arysta Multoleo és a Forthial nevű készítményeit is. A Multoleo-t az olajosnövények termesztésénél használjuk. A kétezres évek elején a repceátlagtermésünk folyamatosan meghaladta a 3,5 t/ha-t, ezért kezdtünk el a termesztéstechnológiánk bővítésével foglalkozni. Olyan növénykondicionálóban gondolkodtunk, amelynek viszonylag magas bórtartalma is van. A Goemar Multoleo készítményére esett a választásunk, amelyet megelégedéssel azóta is használunk, 2,0 l/ha dózisban évi egy-két alkalommal kijuttatva. Első alkalommal kora tavasszal, az első növényvédelmi beavatkozáskor juttatjuk ki. Ez a kezelés segít a repce korai fejlődésében, végső soron segíti a becőszám növekedését. A második kijuttatási időszak a levélfejlődés-virágzás kezdeti időszaka. Ekkor a terméskötődésbe és a majdan betakarítandó termés minőségébe tudunk besegíteni. Azt is megfigyeltük, hogy száraz időjárási viszonyok között kiváló stresszoldó képességű a készítmény. Mióta a Multoleo-t használjuk, termésátlagunk jelentősen nőtt – rendszeresen 4,0 t/ha felett –, miközben a termésminőség is javult.

Mivel a Multoleo-t sikeresen használtuk a repcében, 2008-ban elkezdtük napraforgóban is alkalmazni. A repcéhez hasonlóan a dózis itt is 2,0 l/ha. Csillagbimbós állapotban juttatjuk ki, elősegítve a kaszatkötések számát, a berakódást. A Multoleo-val kezelt napraforgó kiválóan tolerálja a virágzáskori stresszhelyzeteket. Felhasználásával sikerült a terméseredményünkön is javítani, minőségileg pedig mindig pozitív bonifikációt eredményez a Multoleo használata.Címkék: biostimulátor, Arysta
Kiemelt hírek