TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 84.764,69 Ft (tonna)
Napraforgómag: 240.982,71 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 79.267,09 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 81.329,25 Ft (tonna)
Repcemag: 211.991,73 Ft (tonna)
Full-fat szója: 204.015,41 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 595 Ft
Benzin ára: 585 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 407,65
USD: 358,25
CHF: 438,66
GBP: 474,32
Hirdetés
A világ több régiójában emelkedett a mikotoxin szennyezettség

A világ több régiójában emelkedett a mikotoxin szennyezettség

Növényvédelem - 2017.03.30

A mikotoxinok karcinogén és erősen toxikus hatásuk következtében előtérbe kerültek az utóbbi években. Az intenzív nemzetközi terménykereskedelem, valamint a klímaváltozás miatt a mikotoxin jelentősége várhatóan tovább erősödik.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

A közegészségügyi és mezőgazdasági szempontból is fontos mikotoxinok közé az aflatoxinokat, az ochratoxinokat, a trichotecéneket, a zearalenont, a fumonizineket, a patulint és az ergot-alkaloidokat sorolják. A mikotoxinok világszerte nagy gazdasági károkat okoznak, amelyek a mezőgazdasági termények miatt fellépő anyagi kár mellett a takarmánygyártó cégek és az állattartás költségeinek (állatorvosi költségek) növekedésében nyilvánulnak meg. Jóllehet az élelmiszerekben, takarmányokban maximálisan megengedett toxin (mikotoxin) koncentrációt szigorú nemzetközi és hazai szabályok szerint ellenőrzik, az élelmiszer-biztonság érdekében a felelősségvállalás mind a termelők, mind a feldolgozók és a forgalmazók részéről elengedhetetlen.




Szerző: Varga Edina Agrárgazdasági Kutató Intézet

Címkék: mikotoxin, fumonizit, fuzárium, aflatoxin
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A hamuszürke szárkorhadás az új növénygyilkos

Az éghajlatváltozás, felmelegedés kedvez a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és ...