
A világ több régiójában emelkedett a mikotoxin szennyezettség
Növényvédelem - 2017.03.30
A mikotoxinok karcinogén és erősen toxikus hatásuk következtében előtérbe kerültek az utóbbi években. Az intenzív nemzetközi terménykereskedelem, valamint a klímaváltozás miatt a mikotoxin jelentősége várhatóan tovább erősödik.
Tisztelt Látogatónk!
A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!
Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.
Belépés
Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!
A közegészségügyi és mezőgazdasági szempontból is fontos mikotoxinok közé az aflatoxinokat, az ochratoxinokat, a trichotecéneket, a zearalenont, a fumonizineket, a patulint és az ergot-alkaloidokat sorolják. A mikotoxinok világszerte nagy gazdasági károkat okoznak, amelyek a mezőgazdasági termények miatt fellépő anyagi kár mellett a takarmánygyártó cégek és az állattartás költségeinek (állatorvosi költségek) növekedésében nyilvánulnak meg. Jóllehet az élelmiszerekben, takarmányokban maximálisan megengedett toxin (mikotoxin) koncentrációt szigorú nemzetközi és hazai szabályok szerint ellenőrzik, az élelmiszer-biztonság érdekében a felelősségvállalás mind a termelők, mind a feldolgozók és a forgalmazók részéről elengedhetetlen.
Szerző: Varga Edina Agrárgazdasági Kutató Intézet
Címkék: mikotoxin, fumonizit, fuzárium, aflatoxin
Lássuk, mi történik azután, ha száj- és körömfájás tüneteit ...

Ajándékozz új külsőt a muskátlinak! – Kreatív kézműves ötletek ...

Dr. Békési Pál kiemelkedő munkássága és életútja

A hamuszürke szárkorhadás az új növénygyilkos

Nézzük, hogy miért/mivel vakcináznak itthon a száj- és ...

Baktériumos talajoltás lépésről lépésre: Mit érdemes tudni?

Optimális gombaölőszer-választás a kalászosnövények kora ...

Felszín alatti csepegtető öntözés (SDI)

Akár 1 milliárd forint támogatás! – Megjelent a ...

RSzKF-vírus: biztos, hogy meg kell semmisíteni a teljes ...