A világ több régiójában emelkedett a mikotoxin szennyezettség
A mikotoxinok karcinogén és erősen toxikus hatásuk következtében előtérbe kerültek az utóbbi években. Az intenzív nemzetközi terménykereskedelem, valamint a klímaváltozás miatt a mikotoxin jelentősége várhatóan tovább erősödik.
A közegészségügyi és mezőgazdasági szempontból is fontos mikotoxinok közé az aflatoxinokat, az ochratoxinokat, a trichotecéneket, a zearalenont, a fumonizineket, a patulint és az ergot-alkaloidokat sorolják. A mikotoxinok világszerte nagy gazdasági károkat okoznak, amelyek a mezőgazdasági termények miatt fellépő anyagi kár mellett a takarmánygyártó cégek és az állattartás költségeinek (állatorvosi költségek) növekedésében nyilvánulnak meg. Jóllehet az élelmiszerekben, takarmányokban maximálisan megengedett toxin (mikotoxin) koncentrációt szigorú nemzetközi és hazai szabályok szerint ellenőrzik, az élelmiszer-biztonság érdekében a felelősségvállalás mind a termelők, mind a feldolgozók és a forgalmazók részéről elengedhetetlen.
Tisztelt Látogatónk!
A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!
Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.
Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!
Szerző: Varga Edina Agrárgazdasági Kutató Intézet